USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Шпигун США заявив про наказ Путіна втручатися в американські вибори

10 Вересня 2019 10:17
Евакуйований з Росії американський шпигун надав інформацію про прямий наказ Путіна втручатися в президентські вибори в США у 2016 році.

Як передає Кореспондент, про це йдеться в статті The New York Times.

«Десятиліття тому ЦРУ завербувало і дбайливо вело російського чиновника середньої ланки, який почав швидко зростати у владній ієрархії. Американські розвідники несподівано отримали золоту акцію: їхнє давнє джерело виявилося на впливовій позиції, яка надавала доступ до вищих ешелонів влади в Кремлі», – йдеться в статті.

Видання зазначає, що в 2016 році, коли стало відомо, що Росія втручається в американські вибори, чиновник став одним з найбільш важливих і найбільш захищених агентів ЦРУ. Саме ця людина повідомила інформацію про те, що наказ втручатися в президентські вибори в США віддав особисто Путін. Саме Путін наказав також здійснити хакерську атаку на сервери Демократичної партії, яка мала ключове значення в перегонах.

«Співробітники ЦРУ займалися безпекою агента і наприкінці 2016 року зробили йому пропозицію евакуюватися з Росії. Спочатку інформатор відмовився, що стурбувало управління. У штаб-квартирі стали поширюватися сумніви в благонадійності агента. Однак через кілька місяців ЦРУ відновило пропозицію, і цього разу інформатор погодився», – розповідають автори статті.

NYT пояснює, що з евакуацією агента з Кремля ЦРУ втратило одне з найбільш важливих джерел у російській владі. На думку видання, яке цитує численні джерела в розвідувальному співтоваристві, відтоді американська розвідка «осліпла» щодо процесів всередині Кремля.

Видання також ставить під сумнів інформацію, опубліковану раніше в понеділок CNN про нібито рішення евакуювати агента, якому загрожувала додаткова небезпека через те, як президент США Дональд Трамп недбало розпоряджається таємною розвідувальною інформацією, зокрема, в розмовах з росіянами.

Більшість джерел New York Times переконані, що цей фактор не був основним при прийнятті рішення: агента давно прагнули відкликати з Росії через побоювання в можливому викритті.

«Інформація була настільки важливою і дискусійною, що вищі посадові особи ЦРУ наказали провести перевірку історії повідомлень інформатора, – розповідають люди, знайомі із ситуацією. Чиновники перевіряли інформацію, яку джерело надавало раніше, щоб переконатися в її правдивості», – повідомляє видання.

У статті йдеться і про те, що неназваний чиновник «не входив у внутрішнє коло довірених осіб Путіна», але одночасно зустрічався з російським президентом щодня і брав участь у процесі вироблення державної політики. Інформація, яку він надавав, була настільки чутливою, що попередній директор ЦРУ Джон Бреннан навіть не включав її в щоденні розвідувальні брифінги президента, а відправляв у спеціально упакованих конвертах тільки особисто президенту США Бараку Обамі на стіл.

Деякі співробітники ЦРУ підозрювали, що інформатор може бути подвійним агентом, але ці сумніви розвіялися, коли він погодився разом з родиною виїхати в США. Йому запропонували довгострокову кар’єрну перспективу в Америці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Йван Показати IP 10 Вересня 2019 10:22
А нам всьо равно. На цікавлять новини з Волині і України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus