USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сільська освіта на Волині дискримінована, - Ірина Констанкевич

25 Листопада 2017 09:00
В області, де майже половина населення проживає у сільській місцевості, учні сільських шкіл значною мірою дискриміновані порівняно з жителями міст через застарілі приміщення, відсутність доступу до інтернету, погані дороги та транспорт,- вважає народний депутат Ірина Констанкевич.

Про це йшлося під час виїзного засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, який відбувся 24 листопада у Луцьку.

Зі слів Ірини Констанкевич, унікальна особливість Волині полягає в тому, що 47% населення області становлять селяни. Відповідно, певні особливості має освіта в сільській місцевості.

Вона значною мірою дискримінована порівняно з освітою в містах.

Значна частка сільських шкіл побудована у середині 20-го століття, розташовані у непристосованих приміщеннях, з санвузлами на вулиці, наполовину забезпечені доступом до інтернету. Сільські учні під час ЗНО отримують ті бали, які тримають їх у середньому коридорі, на відміну від міського населення.

Волинь потрапила у трійку областей України, де найактивніше відбувається оптимізація мережі шкіл, протягом минулого року 81 школа в області була оптимізована, тому потрібно дбати про те, щоб оптимізацію компенсували якісними дорогами, якісним транспортом, доступом до інтернету – тими можливостями, які мають учні шкіл у містах.

Нардеп нагадала, що протягом року залучила понад 19 мільйонів гривень для 82 шкіл виборчого округу № 23 та три мільйони – для 12 ДНЗ. Втім, цих коштів не достатньо, адже повинні надходити кошти з Державного фонду регіонального розвитку на розбудову шкіл.

Ірина Констанкевич відзначила, що найбільш нагальні проблеми з будівництвом шкіл існують у селах Стобихівка, Оленине, Осівці, Башлики та Грем’яче. У цих селах – чимало багатодітних сімей, позитивна демографічна динаміка, тож потрібно підтримувати тих, хто в майбутньому будуть інтелектуальним, економічним та духовним людським капіталом.

Нагадаємо, народний депутат також назвала хибним рішення про передачу на фінансування з місцевих бюджетів закладів профтехосвіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Прохожий Показати IP 26 Листопада 2017 18:33
Санвузли на бали ЗНО не впливають, а вчителі - ТАК! Треба перетряхнути працівників шкіл всіх, від директора до повара тоді може почнуть вчити дітей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus