USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Сільській школі подарували сучасні швейні машинки

23 Листопада 2016 08:44
Віднедавна старшокласниці ЗОШ I-III cтупенів села Вербка Ковельського району з нетерпінням чекають уроків трудового навчання. Ще б пак, адже цієї осені вони нарешті отримали можливість попрацювати за швейною машинкою. Школярки навперебій заправляють нитки в голки, перемотують шпульки та експериментують зі швами.

Придбати чотири новенькі швейні машинки для школи допоміг Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Втім, у Фонді лише підтримали ініціативу учителів та членів батьківського комітету.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

«У нашій школі була одна старенька швейна машинка. Відповідно, про повноцінні уроки з основ крою і шиття не йшлося. Так як і про вивчення будови швейної машинки. Тому, коли ініціативні батьки дізналися про Фонд і його проект «Ініціативні громади», вирішили взяти участь. Порадившись, вирішили придбати швейні машинки. Меблі і дошки у нас іще в гарному стані, комп’ютери, хоч і старенькі, також є. І вже у вересні нам привезли сучасні швейні машинки. Їхня вартість – 10 тисяч гривень. Фонд профінансував 6 тисяч, батьки – 4 тисячі гривень. І школярки, і батьки дуже раді», – каже Надія Демидюк, заступник директора з виховної роботи ЗОШ I-III ступенів села Вербка.
«Багато дітей із нашої школи ідуть здобувати освіту після 9 класу. Хотілося б спрямувати їх на робітничі професії. Адже у Ковелі є діюча швейна фабрика. Вирішили з батьками, що дівчаткам потрібна допрофесійна підготовка. Навіть якщо не всі стануть швачками, ці навики їм згодяться у майбутньому. А для цього потрібне сучасне обладнання, на якому вони навчаться шити. Коли взялися за проект, вірили у результат. Бачили, що Фонд зробив багато корисного у Ковелі», – додає Наталія Горькава, голова батьківського комітету школи.
Навіть в еру інформаційних технологій школярки не цураються черпати ідеї для рукоділля в журналах мод. Придивляються до сучасних фасонів блузок та суконь. А робити викрійки допомагає вчителька трудового навчання Галина Ревчук.

«Поки що ми тільки набиваємо руку. Адже раніше мені доводилося шити лише на бабусиній старенькій швейній машинці. Було незручно, але я старалася. Коли в школі поставили ці багатофункціональні машинки, я захотіла пошити щось екстравагантне. Швачкою бути не планую, але хочу навчитися шити для себе і подруг», – каже восьмикласниця Марина Поліщук.
Як розповіла вчителька трудового навчання Галина Ревчук, у їхній школі уроки трудового навчання не завжди проводили згідно з програмою, запланованою міністерством. Пояснити на пальцях чи на старому плакаті те, що вимагає Міністерство освіти й науки, було неможливо. Але з появою сучасних швейних машинок у майбутніх господинь з’явилася можливість навчитися шити елементарні речі.
«Перші клаптики тканини для шиття діти принесли з дому. Потім звернулися до наших випускниць, які працюють на Ковельській швейній фабриці. Вони допомогли з тканиною. У 8-му класі будемо шити спіднички і фартушки, у 9-му – блузки. А ще плануємо шити речі військово-патріотичного призначення і передавати їх воїнам в зону АТО. Це будуть сумки для медичних аптечок, рукавички, сувеніри», – ділиться задумами Галина Ревчук.

Приміщення школи у Вербці потребує розширення, адже раніше тут був дитсадок. Будівельні роботи вже у розпалі. На першому етапі передбачено звести триповерхове приміщення з класними кімнатами. На завершальному – актовий і спортивний зали, їдальню. То ж батьки планують і надалі співпрацювати із Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», аби облаштувати нові приміщення сучасним обладнанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus