USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Скільки коштують ділянки в Луцьку, які Волиньрада поміняла на 40 квартир

16 Квітня 2018 13:58
Питання забезпечення житлом атовців, ветеранів війни, інвалідів і сиріт на Волині стає дедалі гострішим, адже черга на житло майже не просувається. Влада зрідка роздає квартири, та й то лише у вкрай важливих випадках.

Тож заяву голови Волиньради Ігоря Палиці про те, що обласній владі вдалось домовитись з забудовником про передачу майже 40 квартир у комунальну власність усі сприйняли з великим сподіванням. Натомість – будівельній компанії ПрАТ «Луцьксантехмонтаж» безкоштовно передали у користування дві земельні ділянки під будівництво багатоповерхівок, інформує Перший.

Нагадаємо, під час звіту голови Волинської обласної ради на черговій сесії Ігор Палиця розповів про те, що забудовнику було передано дві ділянки, які розташовані у Луцьку на вулиці Січова, 22 (0,57 га) та вулиця Залізна, 33 (0,17 га). Обидві ділянки за конкурсом отримало ПрАТ «Луцьксантехмонтаж». Своєю чергою, забудовник погодився передати в обласну комунальну власність майже 40 квартир для забезпечення житлом учасників квартирної черги.

Тож журналісти звернулися до одного з кращих експертів міста – очільниці Волинського агентства нерухомості Лариси Мосійчук, аби вона розповіла про те, якою є ринкова ціна на такі земельні ділянки у Луцьку і наскільки ці дві ділянки є комерційно привабливими.

«Одразу зауважу, що для того, аби міська чи обласна влада виставила ділянку на торги - вона повинна мати всю необхідну документацію, яка необхідна для подальшого будівництва. А це на сьогодні не так вже й дешево, та й займає багато часу. Цим, згідно закону, мало б займатись управління капітального будівництва, але воно тим не займається, адже комунальна земля з відповідним цільовим призначенням повинна бути придатна для будівництва. Усе має бути готове для цього, а забудовнику лишається тільки зводити будинок. Але цього ніхто не робить. Таким чином, влада виділяє такі земельні ділянки для того, щоб вони мали хоч якесь соціальне навантаження», - роз’яснює Лариса Мосійчук.

За її словами, якщо відштовхуватись у зворотньому порядку від цифри «40 квартир», які передадуть у комунальну власність, то вони становлять 3-8% від загальної площі.

«З власного досвіду скажу, що на гектарі землі «сідає» 5 однопід’їздних будинків на 9 поверхів. Але в нас зараз «пішла мода» будувати на 10-11 поверхів. Тому на ділянці по Січовій, де 57 соток, стане два, а той три будинки, а на 17 сотках по Залізній – один будинок», - переконана експерт ринку нерухомості.

За словами Лариси Мосійчук, ринкова вартість таких ділянок не є надто великою. Зокрема, ділянка площею 0,17 га на вулиці Залізній, 33 – досить маленька для масштабного будівництва.

Тим паче – там не надто вдалий заїзд з вулиці Шевченка. Попри те, що об’єкт знаходиться досить близько до центру міста – він розміщений майже у промзоні, адже поруч працює приладобудівний завод.

«Вартість такої ділянки не сильно велика. Нормальна ціна це 150-170 тисяч доларів, максимум – 200», - переконана Лариса Мосійчук.

Натомість друга ділянка, яку обласна влада віддала під будівництво ПрАТ «Луцьксантехмонтаж», має більшу площу. А відповідно – і вищу ціну. За словами експерта, потрібно врахувати те, що вона знаходиться на бічній вулиці, яка прилягає до проспекту Відродження, та розташована у другій лінії. Тим не менше – вартість ділянки площею 0,57 га на Січовій,22 стартує від 300 тисяч доларів.

Лариса Мосійчук припускає, що вже сьогодні можна приблизно порахувати вигідність такого будівництва. Так, на Січовій, 22 можна звести 3 однопід’їздних дев’ятиповерхівки, а це – близько 5400 м.кв. житла.

«Якщо ми візьмемо по середньоринковій нинішній ціні 11 000 грн/м.кв., то це (вартість всього житла у майбутній новобудові на вул.Січова,22, - прим.авт.) близько 59,4 мільйона гривень, або 2,3 мільйона доларів», - говорить Лариса мосійчук.

За такою ж схемою можна приблизно підрахувати вартість та комерційну привабливість потенційного будівництва багатоповерхівки на вулиці Залізній, 33.

Зрештою, якщо Волиньрада домовилась з ПрАТ «Луцьксантехмонтаж» про передачу майже 40 квартир у комунальну власність, то не важко підрахувати у скільки це обійдеться забудовнику.

Враховуючи те, що середня площа квартир умовно 50-60 м.кв, а ринкова ціна 11 000 грн/м.кв., то вартість 40 квартир коливається в межах 22-26 мільйонів гривень (майже 1 мільйон доларів!). Саме стільки б довелось витратити обласній владі для того, аби придбати це житло для найменш забезпечених категорій населення, які роками стоять на квартирній черзі. Натомість, Волинській обласні раді вдалось домовитись і в обмін на землю – отримати гарантії про передачу квадратних метрів.

Таким чином, можна сміливо говорити, що 0,75 га землі (загальна площа обох окремих ділянок, - ред.), яка знаходиться у межах міста, обласна влада практично виміняла на 22-26 мільйонів гривень. Адже саме стільки Волиньрада зекономить бюджетних коштів завдяки такій гнучкій співпраці з забудовником.

У висновку не важко підрахувати, що в такому випадку 1 сотка комунальної землі у Луцьку коштує понад 300 тисяч гривень. А це значно вище ринкових цін, які наводять експерти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus