USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Спільна з Польщею митна база допоможе побороти контрабанду, – волинський митник

14 Квітня 2018 11:50
Оперативне отримання інформації з митної бази Республіки Польща щодо товарів, які вивозять в Україну, дозволить припинити ввезення вантажів без оподаткування та зупинить «сірі» схеми ввезення на волинській митниці. Тому є надія на голову Волиньради Ігоря Палиці, який ініціює таку співпрацю.

Про це розповів головний державний інспектор відділу по роботі з персоналом Волинської митниці ДФС Петро Євтушок.

Масового поширення набула схема, коли через державний кордон переміщуються товари, що декларуються на території Польщі і, при цьому, жодним чином не фіксуються при перетині кордону з українського боку. Відтак, бюджет недоотримує сотні мільйонів гривень, які осідають в кишенях корумпованих митників у вигляді хабарів. В той час за зміну митницю проїжджають сотні бусів, вщент забиті вантажами.

Аби припинити корупційну схему голова Волинської обласної ради Ігор Палиця звернувся до Генерального консула Республіки Польща в Луцьку Вєслава Мазура з пропозицією забезпечити спільний доступ до польських митних баз, аби мати достовірну інформацію щодо товарів, які ввозять в Україну. А також створити спільну групу фахівців із представників обох держав, що займатиметься подоланням корупційних схем.

Зі слів Петра Євтушка, інформація від польських колег в цьому випадку буде надзвичайно корисною.

«Якщо буде обмін базами між польськими та нашими митниками, звичайно, це дасть змогу подолати недобори митних платежів. Я цілком підтримую кроки Ігоря Палиці у цьому напрямку», – зазначив він.

Та додав, що обмін інформацією між митницями в нинішньому форматі не витримує жодної критики: для того, щоб начальник митниці отримав інформацію, потрібно спочатку звернутися у Київ, звідти направляють запит на Польщу, де його розглядають і тільки за декілька місяців надходить відповідь.

«За цей час товар вже проїхав, його продали. То навіщо такі запити? Потрібна оперативна інформація, сьогодні на сьогодні. В наш час існують системи електронного обліку, це ж не журнали, як колись. Тому можна досягти спільної угоди, щоб щодня були звірки між українською та польською стороною, щоб старші зміни показували, скільки пропущено з кожного боку і тоді зловживань боялися б», – зауважив Петро Євтушок та додав, що ініціатива голови Волиньради в разі її втілення реально допомогла б у боротьбі з контрабандою.

«Є надія на Ігоря Палицю. Дії голови Волиньради правильні і так повинно бути – якщо це буде на рівні голів облрад та на рівні консульств, можливо, зроблять спільну нараду між Україною та Польщею з відповідними органами. Обмін інформацією вже давно назрів. Можливо, укладуть нові угоди, внесуть зміни у діючі угоди і електронні бази будуть відкриті», – резюмував Петро Євтушок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ірина Показати IP 14 Квітня 2018 12:23
Подолати корупцію на митниці можливо тільки,якщо найняти на роботу тих же поляків. Поки наш любомльський Василь буде сидіти на митниці,будуть хабарі,схеми,і т.д...
Олександр до Ірина Показати IP 15 Квітня 2018 17:18
То може поляки і життя за нас проживуть. Якщо чогось не вмієш робити - то треба вчитись. Проблеми держави починаються з голови.
Цинік Показати IP 14 Квітня 2018 12:28
При бажанні це можна було зробити вже давним-давно, якщо не зроблено - значить є на то причина. Як і наприклад зробити обмін даними між соціальними службами, прикордонниками і держбанками (Приват в першу чергу). Бо людина, яка пару раз перетинає кордон України в Борисполі, на своє ім'я з-за кордону отримує від тисячі баксів, і при тому має право на субсидію - це просто за гранню розуміння. Країна перемагаючого маразму...
Ковельське бидло Показати IP 14 Квітня 2018 20:31
Поїду завезу контрабанду без черги на євроблясі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus