USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Сумну дату на Волині відзначатимуть «не для галочки»

24 Квітня 2014 07:00
Вшанувати пам'ять жертв депортації та етнічних чисток з ознаками геноциду та звернутися до центральної влади з проханням надати правовий статус українцям, які постраждали від депортації 1944 року, закликали депутатів Волиньради.

Питання про стан підготовки до відзначення 70-ї річниці депортації етнічних українців з території ПНР розглянули під час засідання постійної комісії обласної ради з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури, засобів масової інформації, що відбулося 23 квітня.

Завідувач сектору у справах національностей управління комунікаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Олександр Кравчук повідомив, що напередодні сумного ювілею за пропозицією Волинського обласного товариства «Холмщина» та Форуму українських журналістів підготували план заходів в основі яких покладено пропозиції товариства «Холмщина». З його слів, декотрі заходи вже виконані. Так, на меморіальному комплексі «Вічна слава» у Луцьку реконструювали пам’ятний знак жертвам депортацій з Польщі в Україну, триває підготовка впорядкування українських цвинтарів на території Польщі. Ще влітку минулого року цвинтарі закріпили за районами та містами Волині. Це зробили для того, щоб тягар проведення робіт не лягав на обласний бюджет. Триває також підготовка до реконструкції меморіалу загиблим українцям у селі Сагринь. З його слів, українці Польщі та православна церква звернулися до волинської влади з проханням підсилити монументальність пам’ятної споруди. Олександр Кравчук зазначив, що, на жаль, депортовані особи не мають жодного статусу. Неодноразові звернення до влади із проханням надати правовий статус депортованим, з його слів, були безрезультатними.



«Звернення до Верховної Ради однозначно треба направити. Ви знаєте, як ставилися до подібних питань, коли міністром був Табачник. Так усе під сукно йшло», - зазначив перший заступник голови облради Олександр Пирожик. З його слів, заходи, присвячені вшануванню сумної дати? повинні тривати починаючи з травня, а не починатися за тиждень до початку вересня, лише тому, що владі потрібно щось відзначити «для галочки».

Про те, що питання депортованих українців повинно розглядатися у Верховній Раді, наголосив і голова Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук.

Члени комісії вирішили, що контролюватимуть виконання заходів до відзначення 70-річчя депортації етнічних українців з території ПНР. Врахували й те, що облрада прийняла звернення до виконувача обов’язків Президента Олександра Турчинова щодо вшанування пам’яті українців-жертв депортації 1944-1951 років. У зверненні йдеться й про сприяння у прийнятті Закону про статус депортованих українців, примусово переселених з території ПНР в УРСР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus