USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Театр абсурду» у суді: каліцтво волинянина спричинили міліціонери?

31 Липня 2014 15:19
Скандальну справу про побиття волинянина двома правоохоронцями, унаслідок чого останній отримав важкі травми внутрішніх органів та залишився інвалідом на усе життя, розглядали сьогодні в Апеляційному суді Волинської області.

Нагадаємо, 27 жовтня 2011 року двоє старших дільничних інспекторів СДІМ Рожищенського РВ УМВС України - Віктор Радусь та Андрій Масалов - намагались примусити 50-річного мешканця села Романів Рожищенського району Бориса Бекуріна, аби той доповідав їм про «проблемних сусідів». На той час чоловік мешкав у приміщенні реабілітаційного центру при церкві баптистів у Рожищі. Утім, коли останній відмовився від, так званої, співпраці з правоохоронцями, чоловіка по-звірячому побили.

Внаслідок таких «перемовин» з міліціонерами, Борис Бекурін отримав забій сечового міхура із чисельними гематомами, а також розрив сечовивідного каналу. Через агресивне поводження з боку правоохоронців, волинянин отримав групу інвалідності.

Варто зазначити, що один із підсудних, а пізніше виправданих Ківерцівським районним судом «вихователь у погонах», похвалився журналістам, що на момент НП у нього були впливові родичі. Так, його дядько Володимир Масалов обіймав посаду голови Рожищенської райдержадміністрації, а інший – Сергій Масалов займав крісло у Луцькій районній прокуратурі.

Тим часом, у Ківерцівському районному суді служителі Феміди не знайшли нічого протиправного у діях правоохоронців, тобто виправдали їх.

Так, 1 квітня 2014 року Ківерцівський районний суд ухвалив рішення про закриття вищезгаданого кримінального провадження і тим самим декриміналізував діяння правоохоронців. Тоді ж їх звільнили від відповідальності, мотивуючи це тим, що «складу злочину немає».

Отримав довічну інвалідність - а складу злочину немає?

Таким чином, шукати справедливість Борису Бекуріну довелось у Апеляційному суді Волинської області.

«Відновлювати правосуддя» взялися служителі Феміди - Олександр Пазюк, Валерій Опейда та Василь Оксентюк.

За станом на 10:12 колегія суддів категорично відмовила у відеозйомці представникам преси, запитавши думки у виправданих, однак «забули» поцікавитись, що ж думає про це сам постраждалий. І лише після несміливого нагадування із зали засідань про те, що й постраждалий має право висловити власні побажання стосовно присутності у залі працівників ЗМІ, суддя Пазюк все ж запитав у останнього про його побажання.

Абсурдний висновок судмедекспертів про забої у паху: «падіння із висоти власного зросту»

Близько 10:30 прокурор Ольга Плечій зазначила, що у вироку, ухваленому Ківерцівським районним судом, неправильно констатували покази свідків, адже згідно з аудіо записом у судовій залі свідчення були зовсім іншими. Також місцеві служителі Феміди не прийняли до уваги досить такі «хиткі» висновки судмедекспертизи, у яких йдеться, буцімто постраждалий Борис Бекурін отримав тілесні ушкодження, що призвели до довічної інвалідності, через «падіння із висоти власного зросту».

Й справді, важко повірити у те, що у чоловіка розірвався сечовий міхур через те, що він просто йшов і впав. То як же при цьому постраждалий міг двічі ударити себе в пах коліном й при цьому стати інвалідом?!

Медексперти керувались радянським підручником з урології

До слова, у власних висновках експерти опиралися на підручник із урології академіка СРСР Лопаткіна: «Пошкодження сечовивідного каналу у 70 % відбувається через ДТП, 25% – через падіння з висоти, 5% - у інших випадках», - йдеться у посібнику, статтями із якого й керувалися судмедексперти.

Про те, що у попередньому вироку показання постраждалого були спотворені, а подекуди не вказані зовсім, розповіла й інший прокурор – Катерина Балас.

«Висновок судово-медичної експертизи у повному обсязі не оголошувався судом першої інстанції, тому є доцільність у повній мірі дослідити вказані докази», - підкреслила вона. Однак у такому проханню прокурору відмовили, мотивуючи це тим, що «цю справу й так уже неодноразово розглядали й не варто затягувати час».

Варто зазначити, що протягом усього судового процесу суддя Пазюк розмовляв на диво тихо, хоча до того не страждав проблемами із «гучністю децибел» у голосі. На думку більшості присутніх у залі представників ЗМІ, така поведінка судді була викликана абсолютним небажанням того, аби дати можливість журналістам зробити якісний диктофонний запис.

Зі слів прокурора Ольги Плечій, постраждалий на допитах і під час суду давав логічні й послідовні покази, які не мали жодних суперечностей. Також у суді «полінувалися» навести будь-які мотиви їх спростування. Дискредитували себе й свідки, оскільки постійно змінювали власні покази.

«Тобто, увесь вирок грунтується лише на здогадках суду, який висловлює своє міркування з приводу обставин й аргументує їх припущеннями», – резюмувала прокурор, підкресливши, що є низка свідків, зокрема громадянин Молодцов, покази до уваги не взяли.

Тож, на думку представників обвинувачення, раніше ухвалений вирок - абсолютно незаконний.

Свідки різко змінювали покази через залякування?

Дивно й те, що свідок Антонюк, яка спочатку підтримувала постраждалого і стверджувала, що бачила, як правоохоронці били його в пах ногами, пізніше відмовилась від власних показів, а згодом й взагалі зникла. Про нинішнє її місцеперебування нічого невідомо.

«Вона стверджувала, що особисто бачила, як тепер уже виправдані міліціонери наносили тілесні ушкодження Борису Бекуріну, чула сварку та «розборки». Бачила й як затягнули до кімнати Бакуріна і били його. Зауважила, що тоді їй сказали «не висовуватись, бо також може отримати «на горіхи», - додала прокурор Катерина Балас.

Однак за станом на 11:40 суддя Олександр Пазюк спохватився й «випадково пригадав», що замість судді Василя Оксентюка у судовому процесі повинен був брати участь інший служитель Феміди - Петро Філюк, але він зайнятий, тому довелося зробити заміну. А тим часом, Василь Оксентюк був у складі колегії, коли обирали міру запобіжного заходу правоохоронцям, які люблять «помахати кулаками». А, отже, згідно із законом, він не може брати участь у судовому процесі.

Чому про це сказали лише через дві години після початку засідання - справжня загадка!? Невже суддя випадково забув про тих, кого раніше уже судив?

Тож засідання перенесли на 12 серпня 2014 року.

Тим часом, виправданий Андрій Масалов у коментарі журналістам зазначив, що ні він, ні його колега по погонах, Віктор Радусь, фізичної сили до постраждалого не застосовували, а усі біди Бориса Бекуріна через те, що той «напився і сам упав».

Незважаючи на усі поневіряння, скалічений чоловік не перестає вірити у справедливість суду

Постраждалий волинянин зі сльозами на очах запевняє, що йому не потрібно нічого, аби тільки винних у його інвалідності справедливо покарали.

«Моє життя перетворилось на суцільні страждання. Через каліцтво я не можу нормально працювати, бути повноцінною людиною. Але я звернувся до апеляційного суду, бо все ж таки вірю у справедливість», - каже пан Борис перед судовим засіданням.

Та де шукати справделивість, коли судове засідання перетворюється у «театр абсурду»?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Дохтор Показати IP 31 Липня 2014 15:25
Це ж якими вміннями та розтяжкою потрібно володіти, щоб самому себе вдарити коліном в пах?
Знавець Показати IP 31 Липня 2014 15:45
У цій справі колеги потерпілого - подонки останні, оскільки за подачку у вигляді мобільних телефонів повністю змінили свої свідчення на користь підсудних і навіть заявили, що готові нести кримінальну відповідальність за те що оговорили добросовісних міліціянтів. Потерпілий та прокурори намагаються переконати суддів, що правдою було те, що вони казали раніше і це ж фактично очевидно. Цікаво ж яким є внутрішнє переконання суддів, на якому будуватиметься вердикт? Чи тут також профігурують "мобільні телефони"?
гаврук Показати IP 31 Липня 2014 18:12
ще під час розггляду цієї справи у суді Бекурін знову обікрав магазин. ведеться слідство. з міліціянтів хотів " збити бабло" Бандура...
Лучанин Показати IP 31 Липня 2014 18:25
подонки
Свідок Показати IP 31 Липня 2014 19:57
Це аналог Врадіївського скандалу..... І тут скоріше йдеться не про наслідки травм фізичних та душевних для постраждалого, а про безпрЄДЄЛ міліціонерів..... та ще й плюс їхнє звірство, коли їїхні родичі чинуші...... Я б ще згадав про адвоката підозрюваних Сидорука, який неодноразово приїжджав до свідка Антонюк і змушував різними (у тому числі і протизаконими методами) змінити свої свідчення уже в суді...... Що в кінцевому результаті дана особа і зробила......
Свідок Показати IP 31 Липня 2014 20:02
До речі, Масалов донині є старшим дільничим тамтешнього райвіділку УМВС..... Був щоправда відсторонений, але на трішки...... Він уже виконував свої обов"язки допоки суддя Ківерцівського райсуду Олександр Костюкевич всупереч здоровому глузду не виправдав його та колЄгу Радуся.... Отака штука....отака вам Революція гідності.....
??? Показати IP 31 Липня 2014 22:11
З якого часу Бекурін став Волинянином? Після закінчення відбування покарання він приїхав в так званий реабілітаційний центр в м. Рожище і зтакими як сам колегами вчиняв і вчиняє крадіжки. Його місце в МПВ.
!!! до ??? Показати IP 1 Січня 2019 12:13
Так доведіть і посадіть, знущатися нашо? Хоча це очевидно, ментороге б...дло головою працювати, доводити і т.п. не вміє
критик Показати IP 31 Липня 2014 22:54
а чому усі забули про про аварію , яку зробив Сергій Масалов, будучи прокурором Комельської прокуратури? Замняли цю справу, а ви думаєте, що хтось із суддів візметься постановити законе рішення? Смішно
Думка Показати IP 31 Липня 2014 23:26
200 тис. поліціянтів ходять по кабінетах протирають штани, половину на фронт!
Думка Показати IP 4 Серпня 2014 14:46
Армія тоді для чого.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus