USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Центр зайнятості погрожує безробітним волинянам, які хочуть працювати на виборах, зняттям з обліку

27 Березня 2019 12:09
Ратнівський районний центр зайнятості в своїй діяльності вирішив відступити від вимог законодавства та погрожує безробітним громадянам, які перебувають на обліку, зняти їх з реєстрації, якщо ті братимуть участь у виборах у якості членів виборчих комісій або офіційних спостерігачів.

Зокрема, жителі Ратнівщини повідомили, що під час спілкування із працівниками центру зайнятості останні вимагали письмову розписку про те, що особа не бере участі у виборах Президента України в якості голови, заступника, секретаря чи члена виборчої комісії, а також офіційного спостерігача.

Варто зауважити, що 7 березня 2019 року закінчився термін подання кандидатур на включення до дільничних виборчих комісій, які безпосередньо організовують та забезпечують проведення голосування на виборах Президента України 31 березня. За станом на 14 березня сформовані ДВК провели свої перші засідання та набрали повноважень відповідно до вимог законодавства. Тож наступними етапами є: перевірка списків виборців, підготовка приміщень для голосування, отримання бюлетенів та забезпечення громадянам можливості скористатися своїм правом голосу.

Статтею 1 Закону України «Про вибори Президента України» встановлено, що громадяни України, які мають право голосу, можуть брати участь у роботі виборчих комісій як їх члени, а також у проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів Президента України та інших заходах у порядку, визначеному цим та іншими законами України. Одночасно для таких громадян визначено і законодавчо закріплено гарантії щодо необґрунтованого звільнення, зняття соціальної допомоги, зменшення розміру пенсій. Це також не є підставою для скасування, обмеження або зменшення їм та членам їхніх сімей, які проживають разом з ними, будь-яких видів соціальних виплат, пенсій, субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг тощо. Дане правило закріплене в статті 40 Закону України «Про вибори Президента України», а також інших нормативно правових актах.

Тим не менше, громадяни, які приходили на прийом у Ратнівський районний центр зайнятості до своїх інспекторів, разом із вимогою про надання письмової розписки одночасно отримували для ознайомлення лист Волинського обласного центру зайнятості від 01.02.2019 року №345/18 за підписом директора Романюка Романа В'ячеславовича.

У листі надане чітке роз’яснення законодавства щодо зняття з обліку осіб, які шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю. Одночасно наявне посилання на пункт 30 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 року №792.

Однак, чомусь ними не наведено ч.1 даного пункту, яка чітко встановлює, що «Центр зайнятості припиняє реєстрацію безробітного з дня: початку зайнятості особи (крім участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, зайнятості працею, пов’язаною з організацією підготовки та проведенням виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів)».

Тому громадяни, побоюючись втратити можливість отримати допомогу по безробіттю та змогу офіційно працевлаштуватися, змушені відмовлятися від роботи у виборчих комісіях та можливості контролювати перебіг виборчого процесу в якості офіційних спостерігачів.

Стає очевидним, що це не поодинокі випадки, а спланована протидія владної структури у реалізації громадянами своїх виборчих прав та перешкоджання законному проведенню виборів Президента України.

Варто нагадати всім керівникам бюджетних установ, що такі дії є кримінальним правопорушенням. Частиною 3 статті 157 Кримінального Кодексу України передбачено, що перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин, вчинені за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища, караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

Варто зазначити, ще донедавна очільник Волинського обласного центру зайнятості був керівником «Солідарності» на Волині. За власною інформацією Інформаційного агентства Волинські Новини, Роман Романюк і досі бере активну участь в житті партії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 27 Березня 2019 15:42
406 грн. від держави за два тиждні роботи членом ДВК !
Андрій Показати IP 14 Травня 2019 17:20
Мене інспектор запевнив, що можна бути спостерігачем на виборах, тільки принести довідку, або договір. В мене був договір з однією ГО, яка офіційно сплатила податки. Договір і акт виконаних робіт віддав в центр зайнятості. Тепер мене знімають з обліку як безробітного, бо є договір, і змушують виплатити їм нарахування. Ось такі закони приймає ВР і так працюють в центрах зайнятості.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus