USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Туристам пропонують «освоювати» озера Шацького національного парку

11 Червня 2016 08:00
Після анексії Криму Росією все більше українців починає відпочивати на Шацьких озерах. Цифри говорять самі за себе – у 2014 році нарахували близько 80 тисяч відпочивальників, а у 2015 році потік туристів збільшився на 40%. А це приблизно 140-160 тисяч людей. Відповідно, зростає навантаження на всю інфраструктуру населених пунктів навколо Світязя і на його екосистему.

Про це пише Вісник+К.

Таким популярним, як останні два роки, Світязь не був ніколи. З одного боку, це добре, з іншого – виникає низка проблем. Особливо якщо врахувати, що саме озеро розташоване на території Шацького національного природного парку, метою створення якого є збереження, відтворення та раціональне використання унікальних природних комплексів Шацького поозер’я. Погодьтеся, важко це робити, коли природоохоронну територію на декілька місяців окуповують десятки тисяч туристів. Як зазначив директор нацпарку Володимир Захарко, парк створили у 1983 році. Тоді для розвитку його інфраструктури підключили більше десятка міністерств колишнього Союзу, які мали виділити гроші на дороги, готелі, заклади харчування. Проте цього так і не зробили. Тому парк почав діяти власними силами. Насамперед впорядкували ситуацію з безконтрольним в’їздом, створили наметові містечка. Але сьогодні це не рятує: кількість відпочивальників дуже велика.

«В принципі, ми можемо ще більше людей прийняти на відпочинок, але за однієї умови – побудувати очисні споруди і каналізаційну мережу в селах Мельники, Гаївка, Світязь. Найбільше турбує ситуація в останньому. В селі живе до двох тисяч чоловік. Улітку ж його населення зростає в десятки разів. На пляжах тут може одночасно перебувати від 10 до 15 тисяч людей! Ми, звичайно, ставимо до півтора десятка біотуалетів. Але вони не вирішують питання. Проектно-кошторисна документація на очисні споруди села Світязь є. Її розробили 10 років тому. Тоді для їхнього будівництва треба було 15 мільйонів гривень. Сьогодні це коштуватиме орієнтовно 45 мільйонів. Район таку суму не потягне. Тому потрібна допомога всіх владних структур області», – зазначив Володимир Володимирович.

До речі, науковці моніторять якісні показники вод Світязя. І чи то погодні умови (малосніжна зима і сухе літо), чи робота Хотиславського кар’єру, чи великий наплив відпочивальників винні, але факт залишається фактом – Світязь міліє. Після зими рівень води упав на 60 сантиметрів.

«Аби розвантажити трішки озера Світязь і Пісочне, ми цього літа запропонуємо відпочинок на інших озерах краю – Пулемецькому, Люцимері тощо. Тут не менш красиво, і відпочинок буде таким же приємним», – запевнив директор парку.

Ще однією проблемою для працівників Шацького природного парку стало створення Національної поліції. Річ у тім, що на екологічному посту при в’їзді на рекреаційну територію вже 20 років поспіль чергували працівники парку спільно з представниками райвідділу внутрішніх справ. Щороку укладали відповідний договір.

«Сьогодні міліцію реформовали, а у законодавстві про поліцію не прописали процедуру несення служби на екопосту. Я зустрічався з начальником волинської поліції Петром Шпигою. Він сказав, що йому дорожня служба не підпорядкована. Найближчим часом народний депутат від нашого округу Ігор Гузь звернеться до міністра Арсена Авакова з тим, аби виділити додатково на літній період два екіпажі патрульної поліції на наш район. Це дасть змогу і посилити безпеку на літній період, і забезпечити роботу екологічного поста. Сподіваюся, керівництво піде нам назустріч. Річ у тім, що працівники парку не мають повноважень зупиняти автівки. А наші люди не настільки свідомі, аби самим платити гроші. Маю вже власні спостереження: чим дорожча машина, тим більше водій намагається проїхати безплатно», – зауважив Володимир Захарко.

Варто зазначити, що плата за відві­дування території парку є не такою вже й великою – 5 гривень з людини та 15 гривень за мотоцикл, 20 – за автомобіль, 30 – за мікроавтобус і 40 – з автобуса.

Торік зібрали 460 тисяч гривень. Ці гроші в основному витратили на прибирання території, вивезення і складування сміття на полігоні. Нікому ж не приємно відпочивати у купі непотребу. Тому екологічний пост не варто ігнорувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
турист Показати IP 11 Червня 2016 19:02
а ще хочу освоіти бурштинокопання!!
шачанин Показати IP 12 Червня 2016 12:37
про що мова .якщо в самому Шацьку каналізація практично не працюе

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus