USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

В Арт-галереї маленьких лучан навчали декорувати великодні яйця

24 Березня 2018 20:51
Напередодні світлого свята Великодня в Арт-галереї Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» – особлива творча атмосфера. Учні 5-Б класу Луцького навчально-реабілітаційного центру натхненно декорують великодні яйця. Майстер-класи з писанкарства для особливих дітей проводить член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрій Бондарук, повідомляє прес-служба Фонду.

Традиції виготовлення великодніх писанок сягають глибини віків. Разом з тим, Андрій Бондарук зауважує, що про волинську писанку відомо дуже мало. Колекція давніх писанок, що її експонували у краєзнавчому музеї, під час війни зникла. За радянських часів писанкарство занепало, і тільки в останні десятиліття воно активно відроджується та набуває популярності.

«Найпоширенішими орнаментами, якими розписували яйце у нашому краї, є ті, що символізують дерева. Адже Волинь – край лісів. Волинська писанка, порівняно з іншими регіонами, простіша в кольорі та символах. Але ці символи є більш архаїчними», – розповідає писанкар.

Андрій Бондарук вправляється у писанкарстві понад десять років. Стільки ж навчає цього виду мистецтва всіх охочих. Адже переконаний: потрібно цінувати традиції наших предків, передавати їх із покоління в покоління.

«Останні роки писанка йде наввипередки з новими видами великодніх яєць. З одного боку, все більше майстрів малюють традиційні писанки, проводять майстер-класи, видають багато відповідних посібників. З іншого – набувають популярності нетрадиційні способи декорування яєць. Звичайно, це добре, що людина виявляє творчість, проте найважливіше на Великдень – не забувати про традиції, – переконаний пан Андрій.

Такі майстер-класи в Арт-галереї уже стали традиційними. Участь у них можуть взяти і діти, і дорослі.

«Майстер-клас із писанкарства відбувається у рамках виставки студентських робіт «Ми і місто», яка наразі експонується в Арт-галереї. Ми бачимо, що діти виконують завдання та отримують задоволення від процесу, – зазначив керівник проекту Фонду «Арт-галерея» Дмитро Зінько. – Також у цій виставковій залі волинські майстри проводять майстер-класи з інших видів народного мистецтва – ліплення з глини, техніки образотворчого мистецтва тощо. Участь у них можуть взяти усі охочі, попередньо записавшись у працівників Арт-галереї».

Понад годину учасники майстер-класу натхненно розписують великодні яйця. Кожен старанно виводить писачком контури орнаменту, обирає колір для своєї писанки. У кого не виходить – допомагають батьки чи майстер. В кінці майстер-класу на столі з’являються різнокольорові яйця. Квіточки, крапочки, листочки, сердечка… Разом з тим, є в них і дещо спільне – в кожну писанку вкладено найщиріші дитячі емоції та почуття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus