USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Фонд «Тільки разом» звітує про роботу

25 Березня 2016 15:35
Крок за кроком команда Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» робить вклад у розбудову рідного міста, щодня складаючи окремі частини в єдиний образ, ім’я якому – Луцьк. Фонд Ігоря Палиці розпочав діяльність під назвою «Новий Луцьк» у 2011 році. Загалом, за чотири роки діяльності Фонду в місто та окремі райони Волині інвестували 152,8 мільйона гривень.

Незважаючи на економічну кризу та складну внутрішньополітичну ситуацію в Україні, у 2015 році вдалося реалізувати багато проектів. Оскільки люди, які покликані з добром у серці будувати майбутнє, й далі працювали, щоб якісно змінити місто та вплинути на його розвиток.

Ідея змін, які запропонував Ігор Палиця, знайшла відгук у тисяч лучан, які брали участь у проектах Фонду. Завдяки спільній роботі ми змогли втілити у місті чимало нововведень. Ми усвідомлюємо, що результати не будуть миттєвими, але розвиток – неминучий. Започатковані зміни з часом розкриються повною мірою. Віримо, що й наш внесок стане для Луцька поштовхом до успіху та оновлення.

У 2015 році змінився основний підхід до діяльності Фонду та реалізації програмних завдань. З метою оптимізації та структурування ідей, ініціатив, запитів та проблем, які турбують лучан, розпочали роботу Офіси розвитку кварталу.
Діяльність Офісів фактично є розширенням роботи Фонду «Тільки разом» – його сервісним центром. На четвертому році роботи Фонду виникло рішення стати ще більш доступними для людей і відкрити представництва у восьми мікрорайонах міста.

Офіс розвитку кварталу дозволяє на якісно новому рівні вести діалог із кожним жителем мікрорайону, вивчати проблеми та пропонувати варіанти їх ефективного розв’язання.

З цією метою Фонд залучає профільних спеціалістів для проведення навчальних тематичних тренінгів, що стосуються впровадження нових підходів у самоврядуванні на рівні будинку, вулиці, кварталу.

Функціонування Офісів розвитку кварталу дозволило накопичити інформацію про проблематику кожного району міста.

Завдяки роботі Офісів розвитку кварталу лучани мають змогу:

– дізнатись, як кожен житель міста може змінювати свій квартал;

– обговорити найактуальніші проб­леми міста;

– співпрацювати з Фондом у рамках реалізації проектів та працювати над новими спільними ініціативами;

– відвідувати освітні навчання та семінари, організовані для ефективного впровадження проектів Фонду;

– отримати юридичну консультацію та практичну допомогу в непередбачуваних життєвих обставинах;

– знайти відповіді на питання щодо оформлення субсидій, пенсій тощо.

Щомісяця до Офісів розвитку кварталів надходило понад 200 звернень, які стосувалися найрізноманітніших сфер життєдіяльності лучан.

ПРОГРАМА «ЛУЦЬКУ – СПОРТ ВИСОКИХ ДОСЯГНЕНЬ»

– проект «Футбольне поле – в кожну школу»;

– проект «Підтримка олімпійського резерву»;

– організація та підтримка змагань;

– підтримка спортсменів;

– підтримка громадських організацій.

Центральною у 2015 році стала програма «Луцьку – спорт високих досягнень».

У червні 2015 року між Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом», Федерацією легкої атлетики України та Федерацією легкої атлетики Волинської області підписано меморандум про взаємовідносини щодо розвитку фізичної культури і спорту. Передусім він спрямований на об’єднання зусиль з розвитку легкої атлетики в Україні.

Важливим пунктом у документі стала реконструкція легкоатлетичного комплексу стадіону «Авангард» і отримання ним ІІ категорії спортивної споруди за вимогами Міжнародної федерації легкої атлетики IAAF. Це дозволяє проводити національні та міжнародні легкоатлетичні змагання, організовувати навчально-тренувальні збори збірної команди України з підготовки до чемпіонатів Європи, світу та Олімпійських ігор.
У рамках цієї реконструкції в серпні 2015 року було облаштовано бігові доріжки із синтетичним покриттям, сектори для стрибків, метань, а також інші важливі об’єкти.

БЮДЖЕТ: 6,1 мільйона гривень

Обов’язковою умовою сертифікації є також організація зони розминки для спорт­сменів. Для цього було реконструйовано університетський стадіон СНУ імені Лесі Українки «Спортивне ядро» (вул. Ярощука, 30), облаштовано там сучасні бігові доріжки, сектори для розминки, спортивні майданчики для гри у баскетбол, волейбол, майданчик для занять у стилі Street WorkОut.

БЮДЖЕТ: 2,5 мільйона гривень

У рамках проекту «Футбольне поле в кожну школу» Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» передбачено встановлення протягом 2013-2017 років універсальних міні-футбольних полів зі штучним покриттям у всіх загальноосвітніх школах міста. Наразі встановлено 15 полів. Протягом 2015 року ці спортивні об’єкти отримали п’ять загальноосвітніх навчальних закладів міста: школи № 5, 9, 13, 25 та КЗ «ЛНВК – правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою».

Проект «Підтримка олімпійського резерву» мав на меті відзначення та стимулювання перспективніших спортсменів Луцька для відбору в олімпійську збірну України. Підтримку надали Андрію Чмуту (греко-римська боротьба) та Яні Беломоїній (велосипедний спорт). Фонд профінансував їм організацію навчально-тренувального процесу. На сьогодні Яна Беломоїна здобула ліцензію на участь в ХХХІ літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

Одним із напрямків роботи Фонду була організація та підтримка змагань у місті Луцьку.

Із відкриттям легкоатлетичного комплексу на стадіоні «Авангард» розпочався новий виток у розвитку волинського спорту, на який покладають великі надії.

5 вересня відбулося грандіозне відкриття легкоатлетичного комплексу стадіону «Авангард» за участю більшості обласних федерацій та асоціацій з видів спорту, футбольних легенд – ветеранів ФК «Волинь» (Луцьк) та ФК «Динамо» (Київ).

У вересні відбувся відкритий чемпіонат Волинської області з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 1998-1999 р. н., а також командний чемпіонат України з легкої атлетики серед юнаків 1998 р. н. і молодших.

Широко долучився Фонд і до проведення чемпіонату України з легкої атлетики серед дорослих, молоді, юніорів та юнаків (крос), Чемпіонату України серед ДЮСШ, СДЮШОР (крос).

Одним із наймасштабніших спортивних заходів, проведених Фондом спільно з асоціацією міні-футболу (футзалу) Волинської області, став футзальний турнір «LutskopenCup – 2015». Не менш яскравим видався відкритий турнір із волейболу серед чоловічих команд «Луцька осінь – 2015», який проводив Фонд спільно з федерацією волейболу Волинської області. Одним із цікавих заходів було проведення Фондом та ТзОВ ФК «Волинь» у листопаді спортивно-масового заходу «Свято футболу». У жовтні на найвищому рівні відбулися змагання з міні-футболу «Шкіряний м’яч» серед учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Луцька. Ще раніше, у липні, на Театральному майдані було проведено турнір «Шаховий дебют» серед наймолодших шахістів міста. А на початку року в Луцьку стартував Всеукраїнський турнір з художньої гімнастики «Чудовий світ дитинства» та традиційний дитячий міжнародний турнір з хокею пам’яті В’ячеслава Хурсенка у приміщені спортивної арени «Снігова королева».

Пам’ятає Фонд і про наймолодших спорт­сменів Луцька. Зокрема, у грудні Фонд вперше долучився до заходу ОДЮСШ, де відбува­лася посвята в юні спортсмени 150 учнів.

Для участі у змаганнях різного рівня спортсмени отримали фінансування від Фонду. Зокрема:

– команда на чемпіонат Європи з козацького двобою та кубок світу зі змішаних єдиноборств ММА серед дітей, юнаків, юніорів та дорослих, 14-18.04, м. Львів;

– Олена Васіна на чемпіонат України з шахів (півфінали) серед жінок, 14-24.04, м. Дніпропетровськ, на чемпіонат України з шахів, 29.06-10.07, м. Львів, на міжнародний шаховий відкритий турнір з нормою ММ та МГ, 26.09-02.10, м. Львів;

– Анастасія Коновальчук та Андрій Подвальний на участь у чемпіонаті світу з французького боксу, 03-07.06, м. Ла-Рош-Сюр-Йон, Франція;

– Віталій Алпатов на чемпіонат світу з плавання, 28.07-03.08, м. Казань, Росія;

– Романа Бондарук на міжнародні змагання «Арнольд Классік Європа», 24-27.09, м. Мадрид, Іспанія;

Анастасія Коновальчук та Андрій Под­вальний на чемпіонат світу з кікбоксингу, 03-08.11, м. Бенідорм, Іспанія;


– Дмитро Мерчук на чемпіонат Європи з карате кіокушинкай серед дорослих, юнаків та дівчат, 27-28.11, м. Битом і м. Тарновські Гури, Польща.Крім цього, в рамках цього проекту придбали:

– медикаменти Ірині Климець (легка атлетика (метання молота), майстер спорту України);

– спортивний інвентар для Марії Повх (вес­лування на байдарках і каное, майстер спорту України міжнародного класу);

– монітор серцевого ритму Іванові Банзеруку (легка атлетика (спортивна ходьба), майстер спорту України міжнародного класу);

– спортивний інвентар спортсменам ОСДЮСШОР «Олімп» (веслування на байдарках і каное).

Протягом року Фонд підтримав низку громадських організацій фізкультурно-спортивного скерування. Зокрема, закуплено татамі для Волинського обласного осередку федерації тхеквондо (ВТФ) України та килим для проведення навчально-тренувального процесу ГО СК з художньої гімнастики «Спорт-естет», а юні боксери Луцького дитячо-юнацького боксерського клубу «Золота рукавичка» отримали нові боксерські рукавиці.

БЮДЖЕТ: 34,6 мільйона гривень

Робота фонду в районах

Починаючи з 2015 року Фонд розпочав розширення сфери своєї діяльності в інших районах області. Протягом осені у чотирьох районних центрах Волині – смт Любешові, Маневичах, містах Камені-Каширському та Ківерцях – завдяки Фонду Ігоря Палиці побудували ігрові спортивні комплекси просто неба, до складу яких входять баскетбольний, волейбольний та міні-футбольний майданчики зі штучним покриттям.
Крім цього, у Камені-Каширському та Маневичах на нових спортивних комплексах облаштували легкоатлетичні доріжки, а на стадіоні «Колос» у Любешові проведено ремонтні роботи легкоатлетичного покриття. В кінці осені у смт Олиці, Цумані та Любешові було збудовано по одному спортивному майданчику для занять в стилі Street WorkOut.

БЮДЖЕТ: 30,9 мільйона гривень

ПРОГРАМА «З ДОБРОМ У СЕРЦІ»

– проект «Харчування малозабезпечених верств населення»;

– проект «Забезпечення санітарно-гігієнічними засобами малозабезпечених верств населення»;

– проект «Матеріальна допомога малозабезпеченим верствам населення»;

– проект «Допомога інсулінозалежним дітям».

У роботі Фонду велику увагу приділяють соціальній сфері, що залишається важливою та гострою. Фонд не залишається осторонь людей важкої долі, життя яких склалося так, що хтось є безхатченком, хтось сиротою чи пенсіонером та не може себе забезпечити.

У 2015 році Фонд продовжував реалізовувати проект «Харчування малозабезпечених верств населення» у партнерстві з Луцьким територіальним центром соціального обслуговування. Тут щоденно за рахунок Фонду харчуються 50 підопічних. Для цього створили і відповідні умови: відремонтували
приміщення, закупили обладнання, посуд та побутову техніку.


Окрім цього, проект передбачає здійснення доплати до розміру видатків на харчування учнів Луцького навчально-реабілітаційного центру. З метою забезпечення дотримання фізіологічних норм харчування Фонд надає допомогу, доплачуючи за надання послуг із харчування дітей один раз на день протягом місяця, за винятком вихідних та святкових днів. Сума доплати за надання послуг з організації харчування дітей становить дві гривні на день на одну дитину. Проект охопив всіх учнів Луцького навчально-реабілітаційного центру.

У рамках проекту «Забезпечення са­нітарно-гігієнічними засобами малозабезпечених верств населення», який реалізовує Фонд з 2012 року, лежачим хворим надають памперси, підклади тощо. Цим напрямом проекту було охоплено близько 500 лучан. А стомованим інвалідам, яких у Луцьку понад 75, надають вироби медичного призначення – калоприймачі.

Проект «Матеріальна допомога малозабезпеченим верствам населення» реалізовується через приймальню Фонду.

Тільки торік сюди звернулося понад п’ять тисяч лучан. І часто це єдине місце, де вони можуть отримати конкретну допомогу, а не тільки співчуття. Загалом з 2011 року на більш як 22000 звернень у Фонді зреагували та допомогли.

Найчастіше, звичайно, звертаються лю­ди, які мають проблеми зі здоров’ям, а також переселенці із зони військових дій.

Одне з актуальних питань, з якими звертаються у приймальню, – відсутність належного фінансування державою потреб інсулінозалежних дітей. Тільки в Луцьку на обліку є 42 дитини віком до 18 років. Так, у Фонді діє проект «Допомога інсулінозалежним дітям». Витрати на лікування цих дітей – не одна сотня гривень на місяць. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» з березня 2014 року надає систематичну допомогу на придбання ланцетів, тест-смужок для контролю цукру в крові, голок для ін’єкцій інсуліну. У 2015 році, як і в попередні роки, виплата допомоги відбувалася через соціальні картки на ліки.

БЮДЖЕТ: 13,1 мільйона гривень

ПРОГРАМА «ЗРОБИМО ЛУЦЬК ЄВРОПЕЙСЬКИМ МІСТОМ»

– проект «Сприяння розвитку ОСББ»;

– проект «Встановлення дворових майданчиків»;

– проект «Встановлення вуличних спортивних майданчиків для занять в стилі Street WorkOut».

Підтримка ОСББ – один із найважливіших напрямків у рамках програми «Зроби­мо Луцьк європейським містом». Аби спростити процес переходу до якісного управління будинком, в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» надають допомогу вже створеним об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та ініціативним групам.

У Фонді діє проект сприяння розвитку Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та органів самоорганізації населення (ОСН).

У рамках проекту ОСББ компенсують реєстраційні витрати та на умовах співфінансування надають гранти на розвиток.

Завдяки підтримці Фонду низка об’єднань співвласників міста змогли суттєво покращити умови для своїх мешканців, впровадити заходи з енергозбереження та благоустрою. Серед основних напрямків, на які надавали допомогу, такі:

– встановлення теплових та електролічильників;

– ремонт покрівлі, систем теплопостачання, водопостачання й каналізації, накриття над під’їздами тощо;

– облаштування прибудинкової території, вкладання бруківки;

– встановлення ігрових та дитячих майданчиків;

– інші заходи.

Навесні 2015 року у Фонді започаткували проект «Встановлення вуличних спортивних майданчиків для занять у стилі Street WorkOut».

Перший встановили у квітні в парку імені Лесі Українки. Ще 26 аналогічних спортивних об’єктів протягом серпня-жовтня 2015 року – в усіх мікрорайонах Луцька.

Ідея облаштувати такі спортмайданчики належить засновникові Фонду Ігорю Палиці, який і сам щодня знаходить час для фізичних навантажень. Майданчик орієнтований на молодь, підлітків та дорослих. Менші діти мають змогу тренуватися із батьками. Ініціатива знайшла відгук серед лучан, для яких і працює Фонд.
Хочеться, щоб у дітей було гарне дитинство, щоб у ньому було більше свята. Саме тому ми вирішили продовжити проект «Встановлення дворових майданчиків». Особ­ливо в тих районах, які віддалені від центру, адже тут проблема облаштування місць для доз­вілля є дуже гострою. Це був головний критерій під час вибору серед великого переліку звернень. Діти живуть у своєму світі, вони потребують добра, позитивних емоцій. Тому завдання батьків і нашого Фонду – зробити все, щоб діти повноцінно могли відчути літо і свято дитинства.


За чотири роки, відколи Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» розпочав реалізовувати програму «Зробимо Луцьк європейським містом», у місті з’явилося більш як три десятки дитячих майданчиків. Лише у 2015-му в 11 луцьких дворах за кошти Фонду облаш­тували комплексне ігрове обладнання. Ще три майданчики в місті збудували на умовах співфінансування з мешканцями.

БЮДЖЕТ: 10,8 мільйона гривень

ПРОГРАМА «ПІДТРИМКА ТВОРЧОЇ ТА ОБДАРОВАНОЇ МОЛОДІ – ІНВЕСТИЦІЯ В МАЙБУТНЄ»

– проект «Стипендія «Новий Луцьк»;

– проект «Учень року»;

– підтримка молодіжних ініціатив.

Креативна, активна та розумна молодь – запорука розвитку міста, та й держави загалом. Адже від того, які знання здобуде молоде покоління під час навчання, залежатиме, як розвиватиметься країна. У цьому переконані у Фонді Ігоря Палиці «Тільки разом». Діяльність Фонду продемонструвала: це – найкраща та найвигідніша інвестиція у розвиток міста.

Стипендію Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» призначають обдарованим студентам денної форми навчання закладів державної форми власності I-IV рівнів акредитації Луцька, які найбільше відзначилися в науковій, навчальній, мистецькій, спортивній та громадській діяльності. Основними вимогами до претендентів є успішне навчання, наукові публікації та участь у конференціях протягом попередніх двох семестрів навчання, а також написання есе «Моя інвестиція у Новий Луцьк». Учасниками стипендіального проекту були й талановиті школярі – переможці всеукраїнських олімпіад, конкурсів-захистів, спортивних чемпіонатів України.
Зокрема, стипендії у 2015 році отримали 64 луцькі школярі – це 34 переможці все­українських олімпіад, конкурсів, турнірів та 30 найкращих спортсменів луцьких дитячо-юнацьких спортивних шкіл за результатами навчального року. А також це 70 студентів луцьких навчальних закладів, які цьогоріч змагалися за отримання стипендії «Новий Луцьк» на публічних захистах.

У 2015 році підписано меморандум про взаємовідносини щодо розвитку футболу між дитячо-юнацькою футбольною школою «Волинь» та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Завдяки цьому 20 найталановитіших футболістів Волині отримали стипендії від Фонду.

Загалом протягом 2012-2015 років стипендіатами Фонду стали 992 талановиті учні та обдаровані студенти.

Одинадцятикласники луцьких шкіл, які стали переможцями всеукраїнських кон­курсів-захистів, олімпіад, турнірів у 2014-2015 роках отримали іменні премії від Фонду Ігоря Палиці у рамках проекту «Учень року».

Пріоритетом у діяльності Фонду є підтримка молодіжних ініціатив. Так, студенти Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури мали ідею розмалювали стіни дитячих палат. За сприяння Фонду в рамках проекту «Підтримка молодіжних ініціатив» стіни двох відділень Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, а також хол Волинської обласної дитячої консультативної поліклініки прикрасили герої мультфільмів.Ідея проекту полягала в тому, щоб відволікти дітей від неприємних процедур та створити невеличку казку хворим малюкам, яка допомогла б їм швидше одужувати.

БЮДЖЕТ: 3,2 мільйона гривень

ПРОГРАМА «ЛУЦЬК – ЦЕНТР СУЧАСНОЇ ОСВІТИ І НАУКИ»

– проект «Сучасна науково-дослідна лабораторія»;

– забезпечення технікою, технологіями, меблями тощо;

– відзначення працівників навчальних закладів за високі досягнення в освітній та науковій сферах;

– підтримка наукових, науково-прак­тичних заходів тощо;

– проект «Фонд розвитку навчального закладу».

Програма «Луцьк – центр сучасної освіти і науки» реалізується з метою створення умов для активної роботи й навчання студентів вищих та професійно-технічних навчальних закладів. Основний акцент – на підтримці наукових досліджень та інновацій через зміцнення матеріально-технічної бази закладів, облаштування науково-дослідних лабораторій та осередків для практичної роботи студентів.

У 2015 році завершився проект «Сучасна науково-дослідницька лабораторія». Найвагомішим внеском у розвиток освітньої інфраструктури стало відкриття
навчально-практичної лабораторії з приготування їжі
у Коледжі технологій, бізнесу та права.

У рамках проекту здійснили подальше фінансування лабораторії біотехнологій СНУ імені Лесі Українки – придбали полікарбонат для накриття теплиці агробіостанції університету, де будуть перевіряти у виробничих умовах вирощені в лабораторії сорти картоплі, ожини, суниці, лохини.

Також було надано допомогу на облаштування криміналістичної лабораторії на юридичному факультеті. Так, закупили потрібну техніку: криміналістичну валізу, ноутбук та фотоапарат.

Галузь професійно-технічної освіти та­­кож потребує суттєвого оновлення мате­ріально-технічної бази для навчання студентів та підготовки їх до практичної діяль­ності. Цього року для Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури прид­бано форматно-розкрійний та кромколицювальний верстати. Це обладнання буде використовуватися для забезпечення навчального процесу в підготовці столярів та виготовлені меблів для потреб училища.
Для Волинського технікуму харчових технологій придбано пароконвектомат, який допоможе студентам ефективніше здобувати навики у лабораторії приготування їжі.

БЮДЖЕТ: 4,3 мільйона гривень

ПРОГРАМА «ЗДОРОВ’Я ЛУЧАН – ЗАПОРУКА МАЙБУТНЬОГО»

– проект «Оздоровлення у санаторіях»;

– проект «Відпочинок у Буковелі»;

– проект «Виходжування недоношених дітей»;

– проект «Реабілітація онкохворих жінок»;

– зміцнення матеріально-технічної бази медичних закладів, ремонт приміщень.

Здорове суспільство рухає країну вперед. Кожна людина звертається у медичні установи. Від якості надання послуг, атмосфери, яка є у цих установах, залежить і результат лікування. Оснащення новітнім обладнанням, облаштування медичних установ, відкриття реабілітаційних центрів та надання потрібних медикаментів, зокрема, при народженні недоношених діток, – напрями, які посідають чільне місце у діяльності Фонду.

Уже кілька років поспіль в рамках проекту «Оздоровлення у санаторіях» члени ветеранських організацій покращують самопочуття у санаторії «Пролісок».
У рамках проекту вони можуть кілька днів відпочити, побути на природі, оздоровитись та отримати консультацію від лікарів. Протягом 2015 року в «Проліску» відпочили 380 осіб.

З 2012 року триває проект «Відпочинок у Буковелі». За цей період Фонд Ігоря Палиці відправив на відпочинок та оздоровлення близько семи тисяч лучан. Зокрема, у 2015 році в проекті взяли участь 1500 дітей віком від 10 до 17 років. Із них 1000 лучан, серед яких 650 – переможці змагань, конкурсів та олімпіад, а 350 – діти учасників АТО. Окрім того, можливість відпочити отримали 120 діток з особливими потребами та особи, які їх супроводжують. У зв’язку з розширенням діяльності Фонду в межах Волині, вперше у 2015 році в Карпатах відпочили та оздоровилися 500 дітей з Ківерцівського, Маневицького, Камінь-Каширського та Любешівського районів.

У 2015 році завершися проект «Виходжування недоношених дітей», який діяв з 2011 року. Реалізація проекту передбачала придбання життєво важливих лікарських засобів та виробів медичного призначення, зокрема – дорогих сурфактантів, які потрібно вводити якомога скоріше після народження дитини для нормалізації роботи легень.

Також у рамках проекту в заклад придбали медичне обладнання для діагностики стану немовлят та проведення подальшої терапії, а також інкубатор. За період дії проекту для пологового будинку купили газово-електролітний аналiзатор COBAS 221, повітряний компресор, термошейкер для планшетів, електрокардіограф та інше вкрай потрібне медичне обладнання.

Проект «Реабілітація онкохворих жінок» реалізовувався з 2014 року в рамках програми «Здоров’я лучан – запорука майбутнього» спільно з Волинським обласним онкологічним диспансером та Волинським обласним відділенням громадської організації жінок-інвалідів «Донна».

Мета проекту – створення умов для ефективної реабілітації жінок після мастектомії, яка передбачає надання психологічної допомоги, здійснення фізіопроцедур, лікувальної фізкультури тощо.

У рамках проекту Фондом спільно з громадською організацією «Донна» зініційовано виділення коштів з обласного бюджету на ремонт приміщення в онкодиспансері для облаштування реабілітаційного центру. Фонд закупив меблі, медичне та спортивно-тренажерне обладнання, побутову та комп’ю­терну техніку.

У рамках проекту «Зміцнення мате­рі­ально-технічної бази медичних закладів» на базі обласного Центру екстреної допомоги вже діють нові методи комунікації між диспетчерами та працівниками швидкої допомоги. Аби ця комунікація була ще швидшою, Центру придбали відповідне технічне забезпечення. А саме – комп’ютери, принтери, bluetooth-гарнітури, пристрої для безперебійної роботи техніки у разі вимкнення струму, телефонні апарати.

Завдяки техніці обладнано додаткові місця диспетчерів у центральному пункті на вулиці Словацького та у п’яти пунктах, що розташовані в Луцьку. У обласній інфекційній лікарні за сприяння Фонду у відділенні для ВІЛ-інфікованих створили 20 ліжко-місць з окремою маніпуляційною, зробили ремонт приміщення гнійного хірургічного відділення Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, ремонт Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки.
Також надали допомогу установам, які обслуговують ветеранів, інвалідів, літніх людей. Так, для госпіталю ветеранів війни було закуплено сучасне фізіотерапевтичне обладнання, полагоджено гастроскоп.

Відремонтований хол консультативної по­ліклініки – результат тісної співпраці облас­ного дитячого територіального об’єднання та Фонду «Тільки разом». Затишні коридори з яскравими малюнками для маленьких відвіду­вачів поліклініки роблять час очікування в чергах приємним і дають можливість насолодитися мистецтвом талановитих художників.

У «Центр розвитку дитини» Фонд придбав тренажери й м’ячі для мультиболу.

БЮДЖЕТ: 31,4 мільйона гривень

ПРОГРАМА «ДОПОМОГА АТО»

– проект «Матеріальна допомога учасникам АТО та членам їхніх сімей»;

– проект «Психологічна допомога учасникам АТО та їхнім сім’ям»;

– проект «Оздоровлення учасників АТО»;

– підтримка проекту «Зігрій душу»;

– проект «Допомога переселенцям зі Сходу та Криму»;

– підтримка волонтерських організацій;

– зміцнення матеріально-технічної ба­зи закладів та їх забезпечення.

Війна, яка триває на сході нашої країни, лишає по собі не лише зруйновані міста. Ті, хто повертається із зони АТО, приходять до рідних зі зруйнованими та понівеченими душами та зламаними життями.

Протягом 2015 року у Фонді реалізовували проект «Матеріальна допомога учасникам АТО та їхнім сім’ям».

У 2015 році понад 700 сімей учасників антитерористичної операції на сході країни отримали одноразову грошову допомогу від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Окрім цього, допомогу надавали вагітним дружинам військовослужбовців.

Фінансові проблеми – не єдині негаразди, з якими стикаються ті, хто повертається зі сходу. Чи не найбільшою проблемою є понівечена душа, яку потрібно лікувати. Cпільними зусиллями фахівців кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та Фонду Ігоря Палиці започатковано проект «Психологічна допомога учасникам АТО та їхнім сім’ям». У рамках проекту лучани, які мають психологічні проблеми після перебування в зоні АТО, можуть безплатно отримати допомогу.
Під час реалізації проекту надано загалом 488 консультацій при Психологічному консультативному центрі. У щомісячних триденних психологічних реабілітаціях взяли участь 42 сім’ї, серед яких – родини загиблих бійців, волонтерів, полонених. Виїзди відбувалися за межі Луцька у готельний комплекс «Маєток», що в селі Липинах. Загалом триденну психологічну допомогу отримали 127 осіб. Під час таких виїздів з учасниками проекту проводили психологічні вправи, міні-тренінги та арт-терапію. Вони виготовляли різноманітні вироби, відвідували музеї й театри.

Окрім того, діє проект «Зігрій душу». Так, минулоріч відбулося п’ятнадцять заїздів війсь­ковослужбовців, вісім із яких – за сприяння Фонду. У реабілітаційній програмі є різноманітні заняття, у тому числі – робота із психологом та психіатром, арт-терапія, лікування. Виїзди відбувалися переважно в санаторій «Пролісок», а також у Карпати та на озера Волині. Під час таких реабілітаційних програм хлопці легше соціалізовуються та повертаються до звичайного життя.


Щодо покращення матеріально-технічної бази військових установ та госпіталів, то ще навесні для 14-ї бригади, що дислокується у Володимирі-Волинському, голова правління Фонду Ігоря Палиці Олександр Товстенюк передав начальнику автослужби війської частини А 1008, майору Віталію Комару запчастини до автомобільної техніки на суму понад 90 тисяч гривень. Це автомобільні шини, стартери, радіатори тощо.


А вже через кілька тижнів командиру взводу розвідроти 14-ї ОМБР, лейтенанту Сергію Мисанюку передали біноклі, прилади нічного бачення, квадрокоптер (БПЛА), оптичний приціл, лазерні ручні дальноміри та іншу техніку на суму понад 130 тисяч гривень.

У Фонд звернулися бійці 14-ї бригади з проханням закупити медикаменти для військових, які лікуються у шпиталі Старобільська. Лікарські засоби проти застуди, грипу, захворювань ЛОР-органів та вітаміни було передано в місцеву лікарню, де лікують наших бійців. Волинські представники місії «Чорний тюльпан», які шукають та повертають тіла українських військових, отримали від Фонду автомобіль-рефрижератор.
Окрім того, військовій частині польової пош­ти В0259 за кошти, виділені Фондом «Тільки разом», придбали 30 важкоатлетичних поясів, військовій частині 1141 Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України – 31 спальний мішок, а Волинській обласній організації Української спілки ветеранів Афганістану – 20 радіостанцій.

У зв’язку з військовими діями на теренах нашої країни, на захід вимушено переїхали люди з гарячих точок. Для підтримки цих громадян у Фонді в 2015 році діяв проект із надання допомоги переселенцям зі сходу та Криму. Допомогу надавали картками на продукти харчування, а також на медикаменти у разі надання відповідних довідок з медичного закладу. По таку допомогу в 2015 році звернулися 128 переселенців.

БЮДЖЕТ: 6,1 мільйона гривень

Програма «Культура і духовність – головне багатство лучан»

Програма покликана формувати середо­вище, сприятливе для творчості, розвитку й утвердження найкращих надбань українського народу, його мови, культури, історії. Пріо­ритети сформовано навколо популяризації мистецького доробку лучан у галузі малярства, літератури, музики – усього того, що робить наше місто особливим і привабливим для культурного туризму.

Підтримка національно-патріотичного виховання:

– проект «Нове життя – новий Луцьк»;

– проект «Новий Луцьк – дорогами історії»;

– проект «Подаруй дитині вишиванку»;

– проект «У творчості ми разом».

Підтримка українського слова:

– проект «Підтримка книговидання»;

– проект «Книжка для лучан».

Організація та підтримка культурно-мис­тецьких заходів, творчих колективів, митців та реалізація проектів:

– «До духовних скарбниць»;

– «Виставка металевих скульптур «Мистецтво заради миру»;

– «Школа писанкарства»;

– «З відкритим серцем до людей»;

– «Різдвяні вогники добра».

Зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури тощо.

Підтримка національно-патріотичного виховання у діяльності фонду передбачає реа­лізацію важливих гуманітарних проектів. Проект «Новий Луцьк – нове життя» за роки існування охопив понад 9500 маленьких лучан, батькам яких подарували вишиту сорочечку і фотоальбом «Наш малюк». Вишиванки як символи національної культури українців із нагоди свята Дня матері вручили дітям-переселенцям зі сходу та Криму в музеї Лесі Українки СНУ. Починаючи з 2012 року, до проекту «Подаруй дитині вишиванку» залучено понад 600 дітей.
У новому, зініційованому Фондом проекті «Дорогами історії, дорогами культури» спільно з працівниками Художнього музею організовано «Творчі діалоги» для ознайомлення з роботами луцьких художників другої половини ХХ – ХХІ ст. (О. Бурдаш, Г. Чорнокнижний, О. Валента, П.Сензюк) і проведено майстер-класи з малярства для дітей із кризових сімей та дітей, молоді з особливими потребами.

«У творчості ми разом» – проект, який набув найбільшої популярності серед дітей, батьків. Його спрямування – це покращення соціалізації, розвиток творчих здібностей неповносправних. Досвідчені педагоги проводили навчання, які включали різноманітні практики арт-терапії, зокрема – ліплення з глини, вивчення традиційних видів народного декоративно-прикладного мистецтва в етно-студії, музичні уроки. Заняття з ліплення із глини відвідали учні Волинського реабілітаційного центру, Луцького НВК, діти з громадських організацій «Зірка надії», «Джерело життя», «Янголята» та багато інших. Для успішної реалізації проекту за кошти Фонду придбали муфельну піч для випалу виробів, матеріали та фарби, музичні інструменти. У грудні діти провели підсумкові виставки своїх робіт, виготовлених власноруч під час занять на творчих майстер-класах.

Культурно-мистецькі заходи, які утверджують найкращі надбання вітчизняних митців, популяризують їх у світі, традиційно з року в рік знаходять підтримку серед проектів фонду. Це, зокрема, Музичний фестиваль «Стравінський та Україна», численні концерти (наприклад, присвячений Володимиру Івасюку в червні 2015 року), різноманітні професійні та аматорські заходи.

У рамках проекту «До духовних скарбниць» для лучан зорганізовано безплатні перегляди вистав у Волинському обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка. Понад 10 тисяч глядачів мали змогу долучитися до класики національної і світової драматургії, переглянувши вистави «Століття Якова», «Ханума», «Кайдаші», «Сурогатна мама», «Кармен» тощо.

Важливим напрямком роботи Фонду в час війни на сході поряд із гуманітарно-благодійною діяльністю постало завдання утвердження героїзму українського війська, звитяжного духу бійців. Відтак із цією метою з нагоди відзначення Дня української армії Фонд профінансував встановлення нової експозиції у Військовому музеї про події на Майдані та на сході, підтримано й книжкові проекти про драматичні сторінки нашої недавньої історії.

З метою допомоги бійцям АТО та їхнім родинам у 2015 році Фонд здійснював масштабну роботу. Зокрема, вітали з нагоди новорічно-різдвяних свят; провели акцію «Великдень для солдата» – діти виготовили у «Школі писанкарства» великодні подарунки, що їх вручили пораненим, які перебували на лікуванні у госпіталі, та передали на схід; за кошти Фонду придбали унікальну колекцію кованих робіт майстра Віктора Семенюка, яка тепер стала окрасою нашого міста. Упродовж року вироби експонувалися в Арт-галерії ЦУМу поряд із виставками художніх робіт бійців АТО, які проходили психологічну реабілітацію на проекті «Зігрій душу».

До 70-річчя Великої Перемоги представники Фонду зустрічалися з учасниками організацій ветеранів та вшанували героїв, які захищали Україну в роки Другої світової вій­ни та урочисто привітали ветеранів з Днем Перемоги.

Історія і сучасність, події і люди на сторінках творів волинських авторів – ще одна сфера, де Фонд, підтримуючи українську книгу, утверджував духовні пріоритети в нашому суспільному житті. Це широке коло письменників, науковців (Ф. Манзюк, М. Жулинський, Н. Гуменюк, О. Добко, К. Корецька, О. Криштальська, С. Кресак, В. Голюк, І. Ольшевський, О. Берман та інші), різні жанри (дитяча книга, поезія, проза, мемуари, краєзнавчі тексти), це альманах «Світязь» – часопис волинських письменників, це й зошити для дітей з вадами зору.

Програма «Культура і духовність» постала у широкій різновекторній діяльності, яка мала на меті зберегти й утвердити гуманістичні цінності, прищепити їх дітям і продемонструвати, що наше місто своїм культурним спадком може претендувати на місце у європейській спільноті.

БЮДЖЕТ: 6,9 мільйона гривень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
;житель волині Показати IP 25 Березня 2016 15:33
велике спасибі фонду за їхню плідну роботу
Народна довіра Показати IP 25 Березня 2016 15:52
Молодці ! Щира подяка від новостворенних ОСББ. Дужє важлива допомога в проведенні єкспертноі оцінкі стану будинку під час передачи від ЖЄКу .
Анонім Показати IP 25 Березня 2016 20:38
Видно що людина працює!
38 Показати IP 26 Березня 2016 10:55
А де програма по боротьбі з корупціонерами??!!
Вовкулака до 38 Показати IP 26 Березня 2016 22:23
Як можна із собою боротися?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus