USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У Луцьку запрацював громадський простір

12 Травня 2017 15:25
Більше двадцяти громадських організацій та ініціатив організували в Луцьку громадський простір uCRAZYans. Його відкриття відбулося 12 травня.

У межах даного проекту лучани можуть не тільки дізнатися більше про Луцьк та Україну загалом, ознайомитися з основними соціальними ідеями, а мають можливість самим долучитися до проведення в усій країні, зокрема й у місті, заходів та програм, направлених на позитивні зміни.

uCRAZYans у Луцьку діятиме протягом двох днів – 12 та 13 травня. Програма дійства включає інтерактивний музей просто неба на Театральній площі, соціальний квест, ігровий дитячий майданчик, а також лекторій, де «спікери розповідатимуть про складні речі простою мовою».

Так, інтерактивний музей містить цікаві експонати, підготовлені різними громадськими організаціями. Тут є, до прикладу, стенд із фотографіями про організацію таборів для дітей на сході країни чи відбудову знищених споруд, символічна драбина, сходинки якої ведуть до мрії, дерево з фотографіями та цитатами з луцьких наукових пікніків, велосипед, завдяки якому можна продукувати енергію, космічна фотозона, простір для запису власних ідей, молекулярна собака, таблички з цікавими фактами тощо.

Темою ж громадського простору у нашому місті, своєю чергою, став Луцьк на перехресті можливостей.

«Ми вибрали таку тематику для Луцька, аби допомогти місцевим мешканцям зрозуміти ідентичність міста, адже багато людей говорили нам про те, що у нас є не лише замок Любарта. От ми і захотіли, щоб люди поділилися своїми ідеями з приводу того, яким ще може бути наше місто», – розповіла засновниця ГО «Дивовижні» Марія Насєдкіна, яка проводила екскурсію інтерактивним музеєм.
За словами Марії, основна мета організації такого заходу – «ознайомити людей із соціальними ініціативами, громадськими організаціями, які працюють по всій Україні, для того, щоб люди змогли зрозуміти, як вони можуть включатися до позитивних змін, долучаючись до уже наявних ініціатив або створюючи власні».

«Ми хочемо показати великий спектр того, що відбувається, аби люди побачили не тільки зраду, щось негативне, а й перемогу», – підкреслила вона.

Марія зазначила, що вперше таку ініціативу започаткували в Житомирі, а далі, після Луцька, громадський простір вирушить ще до трьох міст України: Дніпра, Сум і Херсону. Відповідно, кожне місто матиме власну тематику, яку організатори визначають, спілкуючись із місцевими активістами та жителями.

Завідувачка відділу космосу Музею космонавтики імені Сергія Корольова у Житомирі Юлія Кавун, своєю чергою, розказала, що прибула до Луцька на запрошення активістів із ГО «Дивовижні».
«Ми вирішили облаштувати фотозону космічної тематики, де можна зробити знімок на пам'ять. Також маємо прозорий куб. Це переважно розраховано на дітей, аби вони змогли відчути себе космонавтами. Ми хочемо, щоб більше людей дізналися про наш музей, українську космонавтику», – зауважила пані Юлія.

Поділилася своїми враженнями від акції і директорка Центру туристичної інформації та послуг міста Луцька Катерина Теслюк: «Вважаю, що такі заходи неабияк активізовують міську спільноту і показують, що будь-яке місто України хоче розвиватися. Молодь є насправді дуже активною. Думаю, що такі ініціативи потрібні, вони мають відбуватися частіше, вони активізовують людей, піднімають настрій. В той же час вони є навчальними, а не суто розважальними».
«У рамках цього простору кожне місто ніби досліджує себе. Люди можуть дізнатися, що у них є, що працює, до чого можна долучитися. Також вони можуть залишити свої думки, написати побажання, які пізніше проаналізують соціологи», – сказала Юлія Шекет із «Дивовижних».
Та додала: «Наприклад, у Житомирі місцеві активісти з самого початку визначилися, що хочуть розвивати космічну тему, щоб місто асоціювалося з космосом. І вони уже в цьому напрямку працюють».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Активіст Показати IP 12 Травня 2017 15:32
Щось вони там курять "дивовижне"
ще не зовсім свідоми Показати IP 12 Травня 2017 15:56
А коли в Луцьку запрацює громадська вбиральня?
коля Показати IP 12 Травня 2017 16:14
Шановні владні госпідари міста, громадський простір - чудово, здуріти від щастя! Де елементарний ГРОМАДСЬКИЙ туалет в центрі міста???
Вікторія до коля Показати IP 16 Травня 2017 22:58
Доброго дня, я представляю організаторів Гроадського простору uCRAZians, що проводився 12-13 травня у місті Луцьк. Ми неприбуткова громадська організація "Дивовижні" і ми проводили цей захід, власне, у тексті зазначено, про це. Жодного відношення місцева влада до проведення Громадського простору немає. Подія проводилась за рахунок ГО "Дивовижні", та наших партнерів PACT та USAID.
Лучанка Показати IP 12 Травня 2017 22:45
Повна маячня, ні про що. Які ж кошти було виділено на цей "космос"?
Вікторія до Лучанка Показати IP 16 Травня 2017 22:59
Доброго дня, я представляю організаторів Гроадського простору uCRAZians, що проводився 12-13 травня у місті Луцьк. Ми неприбуткова громадська організація "Дивовижні" і ми проводили цей захід, власне, у тексті зазначено, про це. Жодного відношення місцева влада до проведення Громадського простору немає. Подія проводилась за рахунок ГО "Дивовижні", та наших партнерів PACT та USAID.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus