USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чи реалізовані минулорічні громадські ініціативи за кошти луцького бюджету

11 Травня 2016 18:18
Претенденти на участь у конкурсі громадських ініціатив заявляють про те, що минулорічні проекти, на які були витрачені гроші з міського бюджету, не реалізовані до кінця. Натомість в міській раді це заперечують і переконують, що такі заяви – просто результат образи через відмову у доступі до конкурсу.

Голосування за проекти громадських ініціатив жителів Луцька в рамках відповідної міської програми розпочнеться 14 травня. Нагадаємо, ініціативні групи отримають по 50 тисяч гривень на втілення проектів, які переможуть згідно з результатами он-лайн голосування.

Уже днями буде оголошений повний список проектів, які візьмуть участь у голосуванні. Частину заявок усе ж не допустять до голосування через невідповідність документів. Сьогодні, 11 травня, відбулося чергове засідання конкурсної комісії, яка розглядала подані документи на конкурс проектів і з’ясовувала, чи є у авторів ініціатив усі необхідні папери. Та не обійшлося без конфліктної ситуації: автори однієї з ініціатив, яку члени комісії не допустили до голосування, засумнівалися, що кошти, торік виділені з міського бюджету для реалізації проектів-переможців, були витрачені раціонально, а самі проекти – реалізовані до кінця.

Так, лучанин Станіслав Будь, який представляє Центр дитячого активного дозвілля, пропонував облаштувати танцювальну студію, в якій, окрім дітей за абонементами, змогли б безкоштовно займатися діти з малозабезпечених сімей. Але їх проект не допустили до голосування.

Річ у тім, що 50 тисяч гривень автори пропонували використати на ремонт приватного приміщення. Власник цього приміщення надав гарантійний лист про те, що надасть студії приміщення. Але, зауважили члени комісії, не виключено, що власник за місяць-другий виставить орендарів за двері.

Те, що цю ініціативу варто підтримати, автори все ж мотивували тим, що вони готові безкоштовно навчати танцям щороку 15-30 діток з малозабезпечених сімей, які не в змозі заплатити за абонемент. Нині таку ініціативу їм немає де реалізувати: комунального приміщення в міській раді, повідомили їм, для таких потреб немає, а у Палаці учнівської молоді – також завантажений графік і їм можуть надати 1-2 години на тиждень, причому в різний час. Саме тому, переконують, і розшукали приватну нерухомість, де можна було б облаштувати студію.

Але авторам ініціативи конкурсна комісія відмовила, адже, попри благі наміри навчати безкоштовно малозабезпечених діток танцям, гроші громади не можуть бути використані на ремонт приватних об’єктів.

Натомість їм пообіцяли розшукати приміщення у Палаці культури міста Луцька, якщо вони готові реалізувати свої наміри для соціально незахищених верств населення.

Але історія на цьому не завершується. Річ у тім, що сьогодні автори прийшли шукати справедливості, бо на перше засідання комісії, де їм відмовили, кажуть, їх не запросили. Почувши, що під час попереднього засідання їх не допустили до голосування, вони обурилися. Більш того, вирішили дещо з’ясувати про проекти-переможці минулого року.

«Всі проекти-переможці є на сайті Луцької міської ради. Ми вирішили пройтися за тими адресами, які там вказані. І чесно кажучи ми відверто здивувалися. Хоч є на сайті фото «до» і «після», та реалії дещо сумніші. Наприклад, ініціатива «Встановлення дитячого ігрового комплексу «Замок» та каруселі на майданчику з гумовим покриттям проспект Молоді 17б». За тією адресою там нема нічого, натомість майданчик, що на фото, – в дворі зовсім іншого будинку - на вулиці Чорновола, 22. Пісочниця без піску, гумового покриття там так і немає», - демонструє фото лучанин.

Молоді 17б
Чорновола 22
Інший проект - «Створимо новий якісний простір для дітей (вулиця Зацепи)» - теж не доведений до пуття майданчик встановили, але ані газону, ані покриття – немає, каже він.
«Також всі бачили проект «Бандера squаre», де сьогодні облаштовані лише лавки. Був проект з влаштування бруківки перед новобудовою. Нас дивує, чому ініціативи про укладення бруківки в будинку, де живуть не бідні люди, які їздять на елітних авто, допускаються до участі, а наш проект – ні. Цікаво й те, чому не завершені ці ж проекти», - обурюється Станіслав. «Бандера squаrе» нині (вартість оригінального проекту з вуличними світильниками була 200 тисяч гривень)
Бруківка на вулиці Чорновола
Натомість у Луцькій міській раді звинувачення у тому, що проекти, на які були виділені бюджетні кошти, нереалізовані – заперечують.

«Термін реалізації проектів – до кінця календарного року. Торік ми запізно цей процес розпочали, тож мусили трохи пришвидшувати темпи. Але всі проекти, які перемогли в конкурсі громадських ініціатив торік – вже реалізовані. За кожним проектом були закріплені відповідальні працівники структурних підрозділів міської ради, всі закупівлі проводилися прозоро, без порушень. Тому такі заяви – то емоції, а не факти», - переконує заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко.

Він додав, що ініціативи, які переможуть цьогоріч, також мають бути реалізовані до кінця календарного 2016 року.

Нагадаємо, прийом анкет на конкурс громадських ініціатив на 2016 рік тривав з 21 березня по 21 квітня. Усі затверджені і відхилені ініціативи будуть опубліковані у газеті «Луцький замок» та на офіційному сайті Луцької міської ради до 13 травня. Крім того, затверджені анкети ініціатив мають бути розміщені для голосування на офіційному сайті Луцької міської ради з 14 по 22 травня. Переможців визначатимуть згідно з результатами он-лайн голосування.

Додамо, що вартість реалізації однієї ініціативи не повинна перевищувати 50 000 гривень. Співфінансування учасників ініціативної групи (жителів міста) у розмірі не менше 10% від загальної вартості проекту однієї ініціативи.

Згідно з визначеними умовами, ініціативи можуть бути спрямовані на: благоустрій мікрорайонів, вулиць, зон відпочинку (встановлення обмежувачів руху транспорту, контейнерних площадок, облаштування місць для вигулу собак та пішохідних доріжок, озеленення та освітлення прибудинкової території тощо); покращення умов проживання людей з обмеженими фізичними можливостями та сімей, які опинились у важких життєвих обставинах; організація дозвілля (проведення спортивно - масових заходів, конкурсів, концертів, святкування ювілейних дат будинків, мікрорайонів, облаштування ігрових кімнат для дітей, культурно-мистецькі заходи, підтримка творчої та обдарованої молоді); розвиток велоінфраструктури (встановлення велопарковок, нанесення дорожньої розмітки для велоруху); покращення екологічної ситуації у місті (створення нових зелених зон, облаштування годівничок для птахів та шпаківень, встановлення смітників, облаштування місць збору сміття, утримання природоохоронних зон та берегів річок); розбудова, збереження та відновлення історично - культурної спадщини міста (ознакування, ремонт та реставрація пам’яток архітектури, встановлення інформаційних таблиць).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Людина Показати IP 12 Травня 2016 08:06
Треба було назвати. Центр для дітей учасників АТО "Бандера" - зараз саме це популярні. І виділили гроші. Бо ж куди, люструють. Але якщо дійсно, спочатку треба найти родича, знайомого, сусіда, який буде кумом, братом, сватом, щоб після того як гроші виділили вони могли 75% забрати. От тоді Вуаля бля&ь геніальний скверик Бандери, так і студію може б дали. А в палац навіть не йдіть- не позортесь.
Лучанка Показати IP 12 Травня 2016 10:56
Скверик Бандери 2 лавки за 50 тисяч.А де велика Бісєдка з м*якими подушками де камні які мають світитись де супєр пупєр газон.Не хватило грошей чи як?Дитячі майданчики страшні і травмонебезпечні..або 2 *карусєлькі*. і смішно і грішно. Хтось хоче щоб їх вивели на майдан поставили на коліна і облили не водою а гам**м,бо так і треба з тими пузами жирними і відїдженими мордами зробити!!!!!
Луцьк Показати IP 12 Травня 2016 12:22
А на вулиці чорновола у людей якась хвороба яка пов*язана з асфальтом???? тут у деяких районах немає навіть нормального тротуару.. а вони собі бруківкою викладають двір.. і це вони у раді таке затверджують.. а танцювальна студія значить не є продуктивною чи доцільною.. ну ну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus