USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку організовують фестиваль вертепів

7 Січня 2017 12:17
З метою відродження та збереження традицій вертепної драми старовинного українського народного лялькового театру в Луцьку організовують ХVII міський фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!».

До участі у конкурсному фестивалі запрошуються творчі колективи установ культури, навчальних закладів, громадських організацій та підприємств міста, родинні колективи, повідомляють у відділі інформаційної роботи міської ради.

Захід стартує 12 січня 2017 року з 12.00 години у Палаці культури міста Луцька.

До складу журі конкурсу увійшли такі відомі митці, як Поштарук Данило Андрійович - директор Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України, голова журі; Войнаровський Юрій Васильович - директор Палацу культури міста Луцька, заслужений діяч мистецтв України, Гуменюк Надія Павлівна - член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України, Клекоцюк Петро Васильович - заступник директора навчально-методичного центру культури Волині, Мірошниченко-Гусак Людмила Андріївна - завідувач відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею.

Журі оцінюватиме конкурсні виступи колективів-учасників фестивалю у чотирьох вікових категоріях:

дитячі колективи – вік учасників до 6 років;

дитячі колективи – вік учасників до 18 років;

колективи – вік учасників від 18 років;

родинні колективи.

Тривалість конкурсного виступу – до 15 хвилин.

При оцінюванні вертепів журі враховуватиме:

зміст текстів біблійної і світської частин вертепної вистави;

наявність вертепної атрибутики (лялька, скринька, шопка, сценічні костюми ляльок та учасників «живого вертепу»);

відображення традицій відзначення релігійних свят зимового циклу;

виконавська майстерність;

художнє оформлення дійства.

Переможці фестивалю будуть відзначені спеціальними нагородами.

Анкету-заявку про участь у фестивалі необхідно подати до 30 грудня 2016 року за адресою: Палац культури міста Луцька, вулиця Богдана Хмельницького, 1, Луцьк, 43025.

За довідками можна звертатися за телефоном: 728778.



Як відомо, усі українські Православні Церкви, Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських євангельських християн, а також Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська Православні Церкви зустрічають Різдво Христове в ніч з 6 січня на 7 січня. Цей день є офіційним державним святом в Україні.

Із православним Різдвом Христовим пов'язано багато легенд. Відомо, що першими новонародженому Синові Божому прийшли поклонитися пастухи. Потім волхви принесли йому дари, серед яких були золото, ладан і смирна. Ці мудреці давно чекали народження Царя Світу, і Віфлеємська зірка вказала їм, де саме він з'явиться на світ.

Православне Різдво Христове пишно святкується в християнському світі. Цього дня завершується сорокаденний Різдвяний піст. За багатим святковим столом традиційно збирається вся родина. А після православного Різдва Христового починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus