USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Лучани пом’янули загиблих під час розстрілу у Луцькій тюрмі 1941

23 Червня 2018 14:46
23-24 червня 1941 року у Луцьку відбулась трагедія, відголос якої досі витає понад мурами замку та Монастиря бригідок. Тоді органами НКВС було скоєно жахливий і безчесний, навіть за законами воєнного часу, злочин – розстріл в’язнів Луцької тюрми.

10 червня 1941 року у Луцькій в’язниці утримувалося 2117 полонених. Серед них – патріотично налаштована молодь, активісти Організації українських націоналістів, священнослужителі, представники наукової та творчої інтелігенції.

Коли у червні того ж року до Луцька підійшли німецькі війська – паніка, розгубленість, страх не дозволяли представникам радянської влади організувати евакуацію на схід. «Енкаведисти» вирішили питання в’язнів Луцької тюрми простіше – прийняли рішення про фізичну ліквідацію, без суду і слідства. Всю ніч і до самого ранку 23 червня, поки німці не увійшли в місто, в Луцькій тюрмі розстрілювали арештантів.

Сьогодні, аби вшанувати пам’ять загиблих в’язнів та жертв репресій, лучани доєднались до Скорботної ходи, що вирушила від Свято-Троїцького кафедрального собору до пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» та місця розстрілу біля Луцької тюрми, повідомляють на сайті міської ради.

На захід завітали представники міської влади, громадськості, духовенства. Зокрема: перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, заступник голови обласної ради Роман Карпюк, заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець та секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт.

Панахиду за загиблими провів митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

«Ті, хто тут загинув, бажали просто бути щасливими на своїй землі. І я бажаю, щоб сьогодні ми думали над тим, наскільки виправдовуємо їх очікування. Наскільки ми досягнули того, заради чого вони постраждали: свободи, правди, права бути господарем на своїй землі і називати її Батьківщиною», - звернувся до присутніх митрополит Михаїл.

Із словами скорботи до промови долучився також Григорій Пустовіт: «Сьогодні ми традиційно зібрались на цьому місці, яке для кожного з нас є символом трагедії, якої бути не повинно було. Трагедії, яка суперечить здоровому глузду. Ці люди загинули тільки за те, що були українцями. Тільки за те, що спілкувались українською мовою, співали українських пісень, дотримувались української культури, традиції. Та хіба ж це злочин?».

«Ці жертви не повинні повторитися. А основна гарантія цього – українська держава. І ми повинні зробити усе, щоб вберегти її для наших дітей, внуків та усіх українців, що тут живуть», - зазначив секретар міської ради Григорій Пустовіт.

Захід закінчився покладанням квітів до стіни розстрілу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ого Показати IP 23 Червня 2018 15:10
навіть зелені чоловічки там були...
скептик до Ого Показати IP 23 Червня 2018 15:24
завязуй, поки не пізно
АНАТОЛЬ_ БІДЗЮРА до Ого Показати IP 23 Червня 2018 20:20
Це скаути, бевзю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus