USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Роковини розстрілу у Луцькій тюрмі: історичні факти і спогади про одного з ув'язнених

23 Червня 2023 19:11
Минає 82 роки з часу розстрілу в’язнів Луцької тюрми. Точна кількість загиблих досі невідома. Більшість істориків вважають, що на території тюрми 23 червня 1941 року було вбито близько двох тисяч ув’язнених.

Про це розповів Суспільному кандидат історичних наук Богдан Зек.

Що відомо про Луцьку тюрму

Луцьку тюрму було облаштовано у споруді колишнього монастиря бригідок, зараз тут Замковий Свято-Архангельський чоловічий монастир. Зі слів Богдана Зека, розстріл відбувався на території, що поряд.
Серед ув'язнених було чимало націоналістів, науковців і представників творчої інтелігенції. Після бомбардування, яке вчинили німецькі літаки, втекти вдалося одиницям. Решту НКВС розстріляв.

«Кулеметними чергами, гранатами, ті, кого не вивели на розстріл з тих чи тих причин, і ті, хто вижив під трупами, мусили ховати убієнних людей», – розповідає історик.

Зі слів Богдана Зека, тіла розстріляних пересипали вапном, крізь землю просочувалася кров. Так свій злочин радянська влада прагнула приховати. Під час розкопок поряд із тюрмою згодом було знайдено рештки розстріляних луцьких в'язнів і гільзи.
На час розстрілу, каже кандидат історичних наук, Луцька в’язниця була переповнена: «У тюрмі було 34 камери. Скільки тут можна було утримувати в’язнів – це близько 700 осіб, але на початок німецько-радянської війни ми знаємо, що у Луцькій в’язниці перебували 2055 в’язнів».
Богдан Зек додає: злочин, який вчинила радянська влада у Луцькій тюрмі 82 роки тому, залишився непокараним. У Радянському Союзі понад пів століття ці події приховували.

Читати ще: У Луцьку археологи відновили дослідження підземелля кафедрального собору Святої Трійці

Один із тих, хто вижив у Луцькій тюрмі, – Микола Куделя. Як розповіла його правнучка, старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Марія Філонюк, прадід був членом Організації українських націоналістів, шевченкознавцем, збирачем шевченкіани на Волині.
«Коли впала одна із німецьких бомб, то рознесла частину мурів Луцької тюрми. Люди повибігали, зустрічали родичів, сусідів, а потім було зрозуміло, що так просто ніхто нікого додому не відпустить. 23 червня об 11-й годині почали відчиняти камери й ділити їх на тих, хто був засуджений за політичними переконаннями, тобто ОУНівців і, власне, кримінальників», – пригадує Марія Філонюк розповіді прадіда.
Зі слів старшої наукової співробітниці Волинського краєзнавчого музею, Микола Куделя дивом вижив і розповів, що на території Луцької тюрми було чотири великі могили.

Із проголошенням незалежності України Микола Куделя встановив понад пів тисячі імен розстріляних органами НКВС в’язнів Луцької тюрми. Дехто з родичів надав світлини, він написав книгу про розстріл «Під мурами Луцької тюрми». Помер Микола Куделя у 2004 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кат Показати IP 23 Червня 2023 20:27
А одинз вбивці катів- обрусілий полтавчанин з прізвищем Денисенко і дальше мордує і катує лучан з своїм синочком митником Денисенко Віталія Анатолійовичем....,і сестроюПоповаТ.інше.
Сердитий Юрко Показати IP 23 Червня 2023 20:33
9 червня 1989 року прокурором Волинської області Миколою Найденком була порушена кримінальна справа з приводу розстрілу в"язнів Луцької тюрми. Слідчу групу очолив слідчий облпрокуратури Анатолій Пришко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus