USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку презентували проект, що допоможе незрячим

21 Березня 2016 18:12
Вирішити питання забезпечення незрячих літературою, надрукованою шрифтом Брайля, планують завдяки реалізації проекту з придбання двох дороговартісних принтерів.

Про це йшлося під час презентації всеукраїнського соціального проекту «Braille Studio» 21 березня у Луцьку.

Як наголосила віце-президентка ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація Успішної Дії» (Київ) Юлія Сачук, інвалідність є не лише хворобою, а більше бар’єрністю, а якщо прибрати бар’єри в інфраструктурі, ставленні до інвалідів чи законодавстві, інвалідність зникає і люди можуть брати повноцінну участь у житті суспільства. З її слів, ідея створення брайль-студії не нова, але чимало часу знадобилося, щоб набратися сміливості її реалізовувати. Так, до організації належать не просто незрячі люди, а й тифлопедагоги, які навчають молодь бути повноцінними членами суспільства. До прикладу, раніше була створена карта-схема київського метрополітену шрифтом Брайля, доступною стала перша карта України для незрячих (досі учні з вадами зору використовували карти часів СРСР). Держава, мовляв, забезпечує лише базові підручники шрифтом Брайля, тому рівень знань незрячих випускників є нижчим, ніж хотілося. Низькими лишаються шанси їхньої інтеграції в суспільство.
Відео надане Волинським телебаченням:


Отже, розпочали акцію зі збору коштів на придбання двох принтерів, які друкуватимуть шрифтом Брайля. Йдеться про принтер Everest, що дозволить друкувати продукцію шрифтом Брайля менших обсягів для регіонального користування (Західна Україна). Принтер розміщуватиметься у Луцьку, його робота буде зорієнтована в основному на задоволення щоденних потреб незрячих учнів, студентів, молоді, фахівців; батьків та педагогів, які забезпечують навчання та виховання дітей з глибокими порушеннями зору; закладів сфери обслуговування громадян тощо. Вартість пристрою становить 4 тисячі доларів США.


Інший принтер – BrailleBox, одна з найновіших потужних моделей брайлівських принтерів, що дозволить друкувати великі за обсягом матеріали: художню, пізнавальну, довідникову літературу, розробки розвиткового та навчально-методичного характеру. Принтер вартістю 16 тисяч доларів США розміщуватиметься у Києві та працюватиме на задоволення потреб усієї України.


Для забезпечення матеріально-технічної бази «Braille Studio» з метою реалізації проекту також необхідно придбати витратні матеріали: спеціальний брайлівський папір високої якості; спеціальні теки-зшивачі для оправи друкованої продукції.

В умовах реформування системи освіти України та проведення в державі євроінтеграційних процесів у сфері побудови інклюзивного суспільства, створення таких пілотних проектів у Києві та Луцьку може виконувати функції своєрідних ресурсних центрів, які дозволять задовольнити потреби більшої частини України та сприятимуть:

- інтелектуальному розвитку дітей та професійному зростанню молоді з інвалідністю по зору, швидкій адаптації людей, які втрачають зір у дорослому віці;

- реалізації права людей з інвалідністю по зору на доступ до інформації у різних сферах життєдіяльності.

Голова Волинського осередку всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії», незрячий вчитель історії Віталій Ткачук підтвердив, що наразі держава навіть не виконує того, що повинна – підручниками забезпечена молодша школа, а для старшокласників відсутні підручники з історії шрифтом Брайля.


Він розповів, що мріє, щоб в усіх кафе, піцеріях та інших закладах сфери обслуговування були меню шрифтом Брайля. Це питання можна буде вирішити, придбавши вказані принтери. Наразі менш потужні принтери є у спеціалізованих школах та деяких громадських організаціях, але проблема наявності літератури для незрячих лишається невирішеною. Говорячи про інтеграцію незрячих у суспільство, активіст повідомив, що наразі завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» незрячі мають змогу відвідувати курси, де навчаються комп’ютерної грамотності – користування смартфонами з операційною системою Android. Для незрячих тепер стають доступними практично всі функції сучасних смартфонів.

Віталій Ткачук зауважив, що учасником соціальної акції може бути кожен. Наразі половину суми для купівлі принтера, що функціонуватиме у Луцьку, пообіцяла надати директорка Центру хірургії ока професора Загурського у Луцьку Тетяна Єремеєва. Віталій Ткачук наголосив, що досі всі проекти, які реалізовував Волинський осередок «Генерації успішної дії» були втілені в життя.

Організатори проекту розраховують на підтримку благодійників та усіх небайдужих.

Реквізити рахунку в Ощадбанку: одержувач – ВГО «Генерація успішної дії», код ЄДРПОУ 34935692, рахунок: 26007300943056 у ГУ м. Києва та Київській обл. АТ «Ощадбанк», МФО 322669, код ЄДРПОУ банку 09322277.

Реквізити рахунку в ПАТ КБ «Приватбанк»: одержувач – ВО ВГО «Генерація успішної дії», ЄДРПОУ 37004147, рахунок: 26001055402689 у філії Волинського Головного регіонального управління ПАТ КБ «Приватбанк», МФО 303440.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Показати IP 22 Березня 2016 21:02
Це не Віктор Ткачук, а Віталій Ткачук

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus