USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Презентували книги луцької студії друку шрифтом Брайля

18 Жовтня 2016 20:01
Відбулася презентація перших двох перших книг, надрукованих шрифтом Брайля у межах соціального проекту «Braille Studio».

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, всеукраїнська громадська організація людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» з 2006 року здійснює захист прав та основоположних свобод людей з інвалідністю по зору, сприяє їх повному включенню до всіх сфер життя суспільства. «За плечима» – важливий досвід, безліч соціальних проектів, і в цій діяльності найбільш відчутною є допомога небайдужих людей та організацій: меценатів, грантодавців, волонтерів.

Активіст ВГО «Генерації Успішної Дії» Віталій Ткачук зазначив, що це історична дата, адже вперше за 25 років незалежності України видали книжки у студії друку шрифтом Брайля – «Волонтери» та «Літо з амазонками» Надії Гуменюк, однак наголосив, шо це зобов’язана робити держава.

«У більшості країн світу книгодрукування шрифтом Брайля має державну підтримку. У нас в Україні такої підтримки немає. Навіть підручники для незрячих дітей друкуються в мінімальній кількості. Ми не говоримо вже навіть про художню чи довідкову літературу.

Ми проводили таке дослідження, що у нас із 2007 року до 2013 роки вийшло всього лише 25 найменувань. Ми хочемо рівності і читати ті ж книжки, які й зрячі. Існують думки, що, мовляв, для вас багато літератури озвучується, але це зовсім не те, бо ми сприймаємо писемне мовлення через кінчики пальців і якщо діти не будуть це робити, то вони будуть безграмотними», - зазначила викладачка кафедри тифлопедагогіки НПУ імені М. П. Драгоманова Анна Серпутько.

Мер Луцька Микола Романюк пообіцяв, що у міському бюджеті на 2017 рік передбачать близько 50 тис. грн на матеріали для друку книг шрифтом Брайля.

«Ми вперше робимо такі книжки. Загальний тираж кожної буде десь по 30 примірників. Під час виготовлення цих книжок виникло декілька ініціатив. Усі книжки, які в подальшому видаватимуть, робитимуть і шрифтом Брайля. Ми звернемося до всіх видавництв України, щоби вони долучилися до цього. І третє – виступити із законодавчою ініціативою, щоб зобов’язати видавця видавати книжки шрифтом Брайля», - розповів заступник голови правління ПрАТ «Волинська обласна друкарня» Іван Синюк.

Віталій Ткачук зауважив, що книжки – не основне, чим хочуть займатися у студії друку, адже наявний принтер може зламатися від такого навантаження. «Ми видаватимемо дидактичні матеріали для дітей, студентів чи вчителів. Ми хочемо, щоб кожний ресторан і кожне кафе мали меню шрифтом Брайля. Кожне кафе чи ресторан, які себе поважають, мають це робити. Ми хочемо самі взяти те меню і почитати. Ми ж теж платимо їм гроші. Так само ми можемо друкувати інструкції ліків», - додав він.

Активісти просять допомогти придбати потужніший і функціональніший принтер для друку шрифтом Брайля – «Braille Box». Наразі з потрібних 16 тисяч доларів вдалося зібрати лише 9.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus