USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку – святкова літургія за участю Філарета

20 Червня 2016 15:15
Божественна Літургія з нагоди Дня Святого Духа, яку очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, відбулась сьогодні, 20 червня. Так, святкове богослужіння провели у Луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі.

Під час патріаршої літургії були присутніми декілька тисяч православних вірян. Більшість із них одягнули національний одяг – вишиванки, мовляв, патріарх завжди закликає українців шанувати власні традиції.

Після служби Філарет привітав лучан зі святом Трійці:

«Сьогодні православна церква згадує пришестя святого духа на апостолів. Для того, щоб зрозуміти, якою була його сила, треба порівняти апостолів до зішестя святого духа і після. Коли Христос спитав своїх учнів, за кого вони Його вважають, Петро від імені усіх відповів: «Ти - Христос, син Бога живого!». Але згодом цей же апостол відрікся від Господа перед звичайною служанкою. Оце наша людська неміч. З одного боку ми віримо, що Христос – син Божий, а з іншого – виявляємо власну неміч. А що сталось з апостолами після того як зійшов на них святий дух? Вони вже цього страху не мали, а безбоязно проповідували воскресіння Ісуса Христа. Зовні зішестя святого духа виявилось у тому, що він зійшов у вигляді вогненних язиків. Після цього апостоли стали розмовляти на різних мовах, щоб люди, які прийшли з різних країн почули їх. Апостоли переродилися і з грішних стали святими. Тож, і в подальшому святий дух дарується кожній людині під час хрещення і ця благодать дала, діє і буде діяти», - зазначив у власній проповіді Патріарх.
Окрім цього, він вкотре назвав московську церкву розкольниками і зауважив, що у незалежній країні повинна бути незалежна – автокефальна – церква:

В час Незалежності України також діє благодать святого духа. Йде боротьба між київським і московським патріархатом, як ото колись була боротьба з єретиками. Київський патріархат стоїть на праведній дорозі, хоч московські священики й кажуть, начебто ми - розкольники, бо відокремились від московського патріархату, мовляв, порушили єдність. Але ми віру православну не порушили. Коли була одна держава, ми були в одній церкві. А коли держава отримала незалежність, то й церква повинна бути незалежною. Ми теж маємо право на автокефалію і сповідували з самого початку, оскільки ми стояли за істину, а там де істина – там Бог. І Господь поміг київському патріархату отримати офіційно визнання нашої церкви автокефальною», - наголосив священнослужитель.

На думку духівника, Господь недаремно допустив в Україні війну, й дозволив агресору відібрати від нас Крим, адже саме це спонукало український народ об’єднатися й стати на захист суверенітету країни:

«Отримавши Крим, агресор не заспокоївся й пішов на Донбас. Але якщо Крим ми не захищали, то Донбас стали захищати. Тому почалась кривава боротьба. Утім, війна і страждання - не від Бога, а від злих людей. У результаті, народ піднявся на захист Батьківщини, проявивши таку сильну любов, що молоді люди і люди поважного віку перестали боятися смерті. Подивіться, який пішов рух волонтерської допомоги. Це також виявлення любові до народу, коли люди віддають на армію останнє», - продовжив проповідь Патріарх.

Він пригадав випадок, коли в Полтаві старенька жінка зібрала гроші собі на смерть, а коли почалась війна, вона усі 13 тисяч гривень, що їх вдалось заощадити, віддала на потреби військових.

Після таїнства святого причастя відбувся традиційний хресний хід навколо Свято-Троїцького Собору.

Також, Патріарх Київський і всієї Руси-України нагородили керуючого Волинською єпархією УПЦ КП владику Луцького та Волинського Михаїла орденом князя Володимира Великого другого ступеня. Окрім того, таку ж відзнаку, але третього ступеня, отримав і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

«Для мене велика честь отримати з Ваших рук цю нагороду. Це - нагорода всім парафіянам нашої церкви та всім тим українцям, як сьогодні молячись Господу, роблять добрі справи захищаючи країну та відстоюючи її свободу й незалежність. Хай Бог береже нашого Патріарха», - зазначив очільник області.

А митрополит Луцький та Волинський Михаїл пригадав, як напередодні скептики говорили, мовляв, сьогодні буде дощ, однак, дивлячись у люблячі очі віруючих людей, Бог відвів від обласного центру негоду.

Він подякував, що попри щільний графік, Патріарх знайшов можливість прибути до Луцька, аби православні віряни мали змогу почути молитву за Україну:

«Ця молитва звучить і лине в небо. І ми віримо, що вона буде прийнята Богом», - резюмував духівник.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що предстоятель УПЦ КП патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заклав капсулу у фундамент храму.

Довідка:

Після Різдва і Воскресіння Христового свято Тройці належить до найбільших свят церковного року. Святковий день Святої Тройці називається П’ятидесятницею тому, що зішестя Святого Духа на Апостолів сталося в п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

Це свято містить в собі подвійне торжество: і в славу Пресвятої Тройці, і в славу Пресвятого Духа, Який видимо зійшов на Апостолів і скріпив новий вічний завіт Бога з людьми. Перший день П’ятидесятниці, тобто неділя, Церква присвячує переважно в славу Пресвятої Тройці; і цей день в народі називається Трійцею, а другий, тобто понеділок – в славу Духа Пресвятого, і називається Духовим днем.

Зішестя Святого Духа це – наче вінець і завершенням викупительного подвигу Сина Божого. Тому і саме це свято є достойним і радісним завершенням церковних торжеств на честь і славу Воскреслого Господа. Адже в дні Зішестя Святого Духа народжується Христова Церква. І Дух Святий провадить, просвічує, освячує і зберігає її.

На це свято прийнято прикрашати храм і свої оселі гілками з дерев та квітами, на знак того, що у ті часи, коли був даний Божий Закон, вся природа красувалася в зелені. Звідси ще одна назва П’ятидесятниці – Зелені Свята. Адже квіти й зелень дерев є ознакою життя і тому стали вони символом життєдайного Святого Духа. Як природа навесні оновляється зеленню і квітами, так і свята Церква та її діти-християни оновляються силою Духа Святого.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
123 Показати IP 20 Червня 2016 15:27
Гунчик, судак белоглазый! Работать иди, хватит возле храма отираться!
Я бачив Показати IP 20 Червня 2016 16:24
Я бачив дивний сон: неначе Філарет, промовисто і владно, закликав всіх задуматись над тим, що всі ми украінці. "Годі свари, годі чвари! Христос наш Патріарх і всі ми християни! Живіть у згоді і добрі, нема УПЦ МП є УПЦ, бо де факто і де юре говорять нам про це. Всі громадяни з тризубими паспортами- священство і миряни- всі украінці. Не сваріться, не забирайте храми, не роздирайте сім'і, села і родини. Бійтесь Бога а не політичноі ви сили. Нас розсварили, розвели, спровокували і на ешафот за дурнів повели. Як будемо людьми, то будемо всім милі. Як будем як цапи, то всі будуть на нас..." І бачив я як люди розквіли, як зникнув демон ворожнечі і війни. І запанувала воля Божа на землі. О Господи! - прокинувсь я- невже це тільки сон?
13 до Я бачив Показати IP 20 Червня 2016 17:28
ти до ліжка не прилип від такого солодкого, а головне,видющого сну? порошенка послухай він тоже за вільну і європейську Україну , а з путіним грошики заробляють на війні на конфетах. все це фігня. нічого святого нема у них!!!!! бог на небі один і до нього треба молитись ,а не вибирати собі патріархів. всі вони ЗАРОБЛЯЮТЬ ГРОШІ і тільки.їм вигідні чвари між людьми бо коли нема єдності в народі тоді легше задушити і змусити коритись.А В НИХ СВОЄ КІНОООООООО!!!
Рм Показати IP 20 Червня 2016 17:34
Нажаль це тiльки сон
До Я бачив Показати IP 20 Червня 2016 18:50
Молодець. Тільки є одна проблема: не всім дано це зрозуміти, і ще більша проблема, що таких більшість.
М Показати IP 20 Червня 2016 19:08
Згадаю я фаворита Філарета Ющенка і його тиць пальцем в небо. А як волали на майдані, богомвибраний уряд викричали. А що потім? А зараз на нього в суд за перевод грошей в Рф подали. "Усе брехня царі й пани..." не брехня що роботу навіть з 1500 важко молоді зараз знайти. Не брехня що не дивлячись на т з духовне піднесення матюки з 5 років чути де не йдеш. Не брехня що люди бояться що жде їх завтра? Не брехня що часом видно як ми нікому не потрібні, як на нас гострять зброю на сході і підвищення тарифів в Києві... Але то таке. А от московські попиии... Вони і держпереворот зробили і війна через них і валюта дорощає теж винні.
Оля до М Показати IP 21 Червня 2016 13:52
Я не впевненна, що ви настільки володієте знанням про життя московський попів, щоб такими словечками розеидатись!!! Яким чином вони переворот то зробили....а часом не майдан гідності зробив...а небесня сотня...то, також може не причом????
абв до М Показати IP 21 Червня 2016 18:35
От бачите, як все погано, а ще і московських попів собі на шию вішаєм!!!!
Анонім Показати IP 20 Червня 2016 19:16
100%!!!!
Микола Бабій Показати IP 20 Червня 2016 19:46
1. Благаємо ж, браття, ми вас, щодо приходу Господа нашого Ісуса Христа й нашого згромадження до Нього, 2. щоб ви не хвилювалися зараз умом та не жахались ані через духа, ані через слово, ані через листа, що він ніби від нас, ніби вже настав день Господній. 3. Хай ніхто жадним способом вас не зведе! Бо той день не настане, аж перше прийде відступлення, і виявиться беззаконник, призначений на погибіль, 4. що противиться та несеться над усе, зване Богом чи святощами, так що в Божому храмі він сяде, як Бог, і за Бога себе видаватиме. 5. Чи ви не пам'ятаєте, як, ще в вас живши, я це вам говорив був? 6. І тепер ви знаєте, що саме не допускає з'явитись йому своєчасно. 7. Бо вже діється таємниця беззаконня; тільки той, хто тримає тепер, буде тримати, аж поки не буде усунений він із середини. 8. І тоді то з'явиться той беззаконник, що його Господь Ісус заб'є Духом уст Своїх і знищить з'явленням приходу Свого. 9. Його прихід за чином сатани буде з усякою силою й знаками та з неправдивими чудами, 10. і з усякою обманою неправди між тими, хто гине, бо любови правди вони не прийняли, щоб їм спастися. 11. І за це Бог пошле їм дію обмани, щоб у неправду повірили, 12. щоб стали засуджені всі, хто не вірив у правду, але полюбив неправду. (2 до Солунян 2:1-12)
М Показати IP 20 Червня 2016 21:13
Мамі своїй сказала сходи до сповіді і причастя в храм УПЦ який я хожу (вона раніше в Троїцький ходила, прийде чомусь скандали були в тойже день) Приходить каже мені що батюшка питав чи читала канон, молитви до причастя? А вона півроку ходячи в собор не знала що це таке і нащо його треба читати. Дала їй молитовник росказала що це таке. Вдома тишина мир красота. Коментарі зайві, з якого храму мир в сім'ю приноситься. А Кп перегинають палку в справах не спасіння а політиці.
Ми а не М до М Показати IP 20 Червня 2016 22:11
Яка невдала пропаганда проти КП. Коли ви з Московії повернулися?
Не дивуюсь до М Показати IP 21 Червня 2016 08:42
А мама тільки півроку в Собор ходила? А до того де була?
Зовсім не дивуюсь до Не дивуюсь Показати IP 21 Червня 2016 11:34
Це коли почала в Собор ходити то все забула (так напевно вже тею "пропогандою" затуркали). А як в МП спитали в яку церкву ходить. чого збрехала? Якби правду сказала то не посповідали би "розкольницю".
Співчуваючий до М Показати IP 21 Червня 2016 12:07
То треба було їй раніше молитовника дати та розказати що це таке, а то ви її напевно обзивали "розкольницею" тай скандали були. То деж того миру було в сімї набратись з такою дочкою?
а кругом Показати IP 20 Червня 2016 23:25
Тільки скриньки на гроші в соборі на кожному кроці що до ікони не можна доступитися. Приперли того як стару мавпу на показ.
всі до а кругом Показати IP 21 Червня 2016 07:05
Не гріши, тримати звіт будеш перед Всевишнім, а не перед гундяєвим
Анонім Показати IP 20 Червня 2016 23:40
Це реальність, а не пропаганда.
Ганс Отто Показати IP 20 Червня 2016 23:57
О, "товариш Антонов" до Луцька завітав! Живий, курилка)
Ой-йо-йой до Ганс Отто Показати IP 21 Червня 2016 08:38
Нехай Бог дарує Філарету здоров"я міцне і багато літ! Слава Украіні!
А-Я-ЯЙ до Ой-йо-йой Показати IP 21 Червня 2016 11:41
Чого цікаво мінусують? Хіба бажати добра і молитись за ворога не по- християнські? Чи може "Слава Україні" не догодила? ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
квіточка до Ой-йо-йой Показати IP 21 Червня 2016 11:46
А гунчик з якого боку заробляє медалі? ще такого не було. Ото зробив для церкви.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus