USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відкрили сучасну лабораторію для дослідження туберкульозу

21 Грудня 2015 15:28
В обласному протитуберкульозному об’єднанні з’явилася сучасна лабораторія, обладнана за всіма вимогами і нормами й оснащена за останнім словом техніки. Лабораторію, в якій дослідження проводитимуться не лише на бактеріологічному, а й на молекулярному рівні, днями акредитували, а сьогодні, 21 грудня, представили журналістам.

За останні роки була придбана сучасна лабораторна апаратура, що дає можливість проводити такі дослідження, а саме - ламінарні шафи другого ступеня захисту, морозильна камера для збереження культур МБТ, швидкісні антиаерозольні центрифуги, термостатичні шафи з сенсорним керуванням, автономна система BACTEC MG-960, система Gene Xpert для молекулярно генетичного метода дослідження методом ПЛР у реальному часі. Вартість лабораторії складає 1,9 мільйона гривень з коштів Глобального Фонду боротьби з туберкульозом та 577 тисяч гривень з обласного бюджету.

Донедавна приміщення бактеріологічного відділу клініко-діагностичної лабораторії обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання не відповідало санітарно-гігієнічним вимогам та вимогам інфекційного контролю. Тому в 2012-2013 роках було реконструйовано старе житлове приміщення під лабораторний корпус. Фінансували ремонтні роботи, які виконувало ТзОВ «Житлобуд-2», з коштів обласного бюджету. На ремонт витратили більше 1,3 мільйона гривень.

Наприкінці листопада 2015 року відділ перевели у реконструйоване приміщення. Лабораторія обладнана сучасною притяжно-витяжною вентиляцією, що має важливе значення для збереження здоров’я медичного персоналу, який там працює. Кілька днів тому успішно провели акредитацію лабораторії.

Лікар-бактеріолог Наталія Кондратюк розповіла, що завдяки встановленню цього обладнання терміни досліджень надзвичайно скоротилися. До прикладу, раніше негативний результат отримували за 2,5 місяці, а тепер – через 42 дні. А генетична проба на виявлення видає результати за 2-3 години.

«Хворий спочатку звертається до сімейного лікаря, він мусить обстежитися в лабораторії першого рівня. Якщо є покази, або підозри, сімейний лікар направляє його у фтизіатричну службу, і фтизіатр вирішує, як обстежувати: у нас є ще рентгенологічне дослідження, але у деяких випадках рентген не може визначити чи це, приміром, мікобактеріоз, чи туберкульоз. Наша лабораторія має 3 рівень, за 2-3 години можемо дати перші результати», - каже лікар.

Можливості лабораторії : робити по 8 тисяч посівів на рік, одночасно – 960 посівів, а генетичний матеріал однчсано можна досліджувати від 4 людей.

Як зазначає генеральний директор обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання, доктор медичних наук Юрій Валецький, епідемія туберкульозу триває. Ообливість цієї епідемії в тому, що збудник пристосувався до протитуберкульозних препаратів.

«Останні 50 років ефективних протитуберкульозних препаратів фармацевтикою не було синтезовано. Кожен 5-й, з тих, хто захворів, захворює нечутливим збудником. Тому важливо знайти і підтвердити збудник. Тим більше, що є низка хвороб, які схожі за перебігом до туберкульозу: пневмонія, рак та інші. А по-друге, дослідження в цій лабораторії дають можливість оперативно визначити, чим лікувати, і вивчити властивості збудника», - пояснює медик.

Якщо збудник чутливий до препаратів, то курс лікування триває 6 місяців і вартує державі близько 100 доларів. А якщо збудник хіміорезистентний, тобто стійкий до препаратів, то тривалість лікування - 20 місяців, і відповідно, дорожчий.

«Завдяки такій лабораторії ми можемо швидко знайти збудник і вивчити його властивості: чи гине він від препаратів, чи ні. Раніше це було 2 місяці, а тепер це можна зробити за 2 години», - кажуть лікарі.

Зі слів Юрія Валецького, щороку на Волині вперше захворює стабільно 700-720 людей стабільно. Принаймні, каже він кількість нововиявлених хворих не збільшується. Але епідемія туберкульозу таки є.

Особливо ситуація ускладнюється тим, що в Україні триває внутрішня міграція, і з’явилося більше мільйона внутрішньо переміщених осіб, додає керівник Референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України, старший науковий співробітник лабораторії мікробіології Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Яновського, кандидат медичних наук, Анна Барбова.

«Ми не можемо нічого передбачити. Бо в регіонах зявляються внутрішньо переміщені особи з регіонів з високим рівнем захворювання. Тому можна очікувати сплеску захворювань», - пояснює вона.

Завдяки такій сучасній лабораторії бактеріоскопія дозволить розділити потоки хворих за формою, відділити хворих з бактеріовиділеннями. З її слів, такі лабораторії нині є в кожному регіоні України.

Щодо утримання лабораторії, то повірка і інженерне обслуговування лягає на плечі обласного бюджету. Але на це треба буде закладати кошти через декілька років, оскільки лабораторія повірена і сертифікована в 2015 році. Що ж до витратних матеріалів бактеріологічних досліджень, то вони закуповуються з Глобального фонду з боротьби з туберкульозом, ВІЛ-СНІДу і малярії, а також держбюджету. Витратні матеріали для генетичних досліджень закуповуються також з Глобального фонду, але вони уже внесені в перелік закупівель з держбюджету.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 21 Грудня 2015 15:33
ТОЖЕ МЕНІ МЕДИКИ. А ХАЛАТИ ДЕ. ГНАТИ ТАКІХ медиків В ШИЮ.. КРИСИ ТИЛОВІ ..
Остогидло цей цирк д Показати IP 21 Грудня 2015 18:00
Ці то ше нічого...,а які там працюють "малалєткі" по 30з гаком років...,які в АТО не сунуться,бо "наклепають" дітей,а потім корчать з себе професорів. А насправді ніхто, нічого,окрім, хабарів робити та брати не вміють!!!
ИМЯ Показати IP 21 Грудня 2015 23:21
Давайте продолжайте, иначе с туберкулезом в Европу НИЗЯ! А Европа ведь и есть смысл нашей жизни.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus