USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку відкрили виставку, присвячену жінкам-військовослужбовцям

11 Березня 2017 17:38
«Жінки, Мир та Безпека в Україні» – відкриття виставки з такою назвою відбулося у Луцькому національному технічному університеті.

Понад 30 світлин жінок з передової, які є військовими, волонтерками, психологами, медиками, передають їхню роль та місію у невизнаній російсько-українській війні.

Декан факультету бізнесу Луцького національного технічного університету Надія Хвищун розповідає, що виставка створена Українським жіночим фондом за підтримки структури ООН Жінки.
«Упродовж двох тижнів світлини будуть знаходитися в нашому університеті, а далі ми плануємо показати цю експозицію у Ратнівському, Любешівському та Іваничівському районах», – говорить Надія Віталіївна.
«Наш уряд повинен зробити усе можливе, аби війна нарешті закінчилася, аби жінки могли виховувати своїх дітей вдома, а не змушені були йти захищати їхнє життя на фронт», – каже Надія Хвищун.

«За підтримки міжнародних організацій цією виставкою ми показуємо, наскільки небайдужі жінки до ситуації в країні. Мета такого заходу – привернути увагу суспільства та влади до поліпшення становища жінок-військовослужбовців в Україні», – говорить ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук.
Петро Петрович також додав, що нещодавно в ЛНТУ відкрилася військова кафедра.

Голова громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Олена Черенкова розповідає, що на Волинь потрапила з Луганська. Перша людина, з якою тут познайомилася, була волонтерка, а тепер військова, Тетяна Должко. Олена зауважує, що роль жінок у війні – надзвичайно велика.
Волонтер центру «Серце Патріота» Уляна Степаненко зазначає, що у їхньому центрі багато жінок-волонтерок. «Серце патріота» систематично збирає та передає допомогу бійцям на передову від початку бойових дій на сході.
Кіборг Віталій Плісецький говорить, що участь жінок у війні має дві складові – зриму та незриму.

«Ми бачимо фотографії дівчат, жінок, які відправилися на фронт і приймали участь у бойових діях. Багато з них витягували хлопців з того світу, надавали першу допомогу бійцям. Мені дуже приємно бачити, що на світлинах є дівчина, яка продовжує служити в нашому батальйоні. Я знаю багато жінок, які дійсно, для нас, чоловіків, були прикладом.

Війна – це не те, що ми бачимо, зазвичай, на екрані телевізора. Війна ставить тебе у такі обставини, коли ти не зовсім можеш нормально виглядати. Коли жінки ідуть на війну, то для кожного чоловіка, який служить, – це стимул», – каже Віталій Плісецький.
«Волонтерська робота – це незрима участь, яку приймають жінки у цій війні. Інша незрима участь – це ті жінки, які змушують нас повернутися додому.

Багато з нас, хлопців, які побували на фронті, потрапляли в такі обставини, коли здавалося, що вже все. І єдине, що змушувало хлопців підніматися, брати зброю в руки – це була думка про те, що тебе десь хтось чекає. Когось чекала мама, когось – сестра, дружина, як мене, когось кохані дівчата», – зауважує учасник бойових дій Віталій.

«Дівчата не опускайте руки і підтримуйте своїх чоловіків, які воюють та займаються волонтерством. Вони цей час жертвують не на марно, а щоб ми отримали перемогу у цій війні», – додав Віталій Плісецький.
Також під час виставки відбувся показ короткометражного документального відео, яке було зняте на замовлення Українського жіночого фонду за підтримки структури ООН Жінки.

Відео має назву «Невидимий батальйон». Так само називалося дослідження, що було проведене минулого року з метою з’ясувати стан і проблеми жінок у збройних силах. Серед іншого у відео, як і в дослідженні йде мова про певне обмеження для жінок займати цілу низку посад, що призводить до того, що жінки, як, наприклад, героїня відео Наталя Черкасова вже декілька років є гранатометницею, а оформлена начальником продовольчого складу.
Вперше ця виставка була представлена у Києві під час міжнародного круглого столу. Тепер передбачається продовження експозиції у різних містах країни.

Експозиція виставки «Жінки, Мир та Безпека в Україні» доступна для перегляду з 9.00 до 15.00 у фойє другого поверху Луцького національного технічного університету у корпусі, де знаходиться ректорат (вул. Львівська, 75 А).

Довідково. В Збройних Силах України служать понад 17 тисяч жінок (що складає близько 8,5 % від загальної чисельності військових), понад 2 тисячі з них отримали статус учасника бойових дій. На липень 2016

за час проведення АТО 630 жінок-військовослужбовців нагороджено відзнаками Міністерства оборони України та почесними нагрудними знаками начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, понад 50 жінок відзначено державними нагородами.

У ЗСУ немає жодної жінки-генерала, 62 жінки-полковники, 257 підполковники, 360 майори. Протягом 1992-2015 років близько 48 українських військовослужбовців-жінок пройшли службу у складі миротворчих контингентів України у різних країнах світу. На цей час у якості національного персоналу виконують завдання військовими спостерігачами 4 жінки-офіцера.

Соломія ДОБРОЛЮБОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Приїдьте Показати IP 12 Березня 2017 08:44
У Володимир і побачите ту жіночу службу .Кому потрібний той баласт.Невже за цього загинули тисячі чоловіків, щоб зараз набирати їх .З них КПД НОЛЬ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus