USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відзначили День незалежності Республіки Польща

11 Листопада 2016 20:53
Традиційно, 11 листопада сусіди українців – поляки, відзначають День незалежності своєї держави. А 2016-го виповнилося 98 років з тієї пори, як після 125 років поділу Польщі між Пруссією, Росією і Австрією, відродилась країна.

Власне, цей привід зібрав у Луцьку повну залу в Волинському обласному музично-драматичному театрі. Адже Луцьк, як і вся Волинь, має довговікову історію зі спільними точками дотику з державою сусідом.

Як зауважив консул Генерального Консульства Республіки Польща Кшиштоф Савіцкі, історія Польщі гарна, але часто болюча, проте її треба пам’ятати, щоб розуміти, як діяти в майбутньому.
«Наші предки чекали воскресіння Речі Посполитої десятиліттями, готувалися до цієї події, переконані в тому, що майбутні покоління житимуть в державі, якої тоді не було на карті Європи. Ми заборгували пам’ять і повагу усім, хто боровся за незалежну Польщу, за державу в якій ми живемо. Разом з тим героїзм, навіть мучеництво складно осягнути розумом. Патріотизм – це великий виклик для кожного. Вітчизна дає права, але також, як підкреслив Ципріан Норвід, є великим колективним обов’язком. Слова «Вітчизна» та «патріотизм» вмирають, коли стають для нас пустими фазами, бо не достатньо лише гарно говорити, треба й гарно діяти. Від нас сьогодні і наступних поколінь залежатиме майбутнє Польщі», - вважає він.
Почуття прив’язаності до власної країни має включати в себе повагу та солідарність до інших народів, наголосив він. Консул додав: глибоко помиляється той, хто вважає, що його народ стоїть вище всіх цінностей, або, що гірше, стоїть, вище народів.

«В момент, коли патріотизм змінюється в ідеологію, яка стоїть понад законом і передбачає занедбання моральних та етичних норм, тоді згасає світло, стається трагедія. Занадто багато дала нам історія, щоб забувати про те, що у різноманітності традицій, які є нашою спадщиною, ми маємо вбачати багатство, а не загрозу», - додав консул.
В залі, крім гостей з Польщі, були присутні і волинські науковці, громадські діячі та посадовці, які прийшли зі словами вітань. Отримали представники консульства і вітання з їхнім національним святом від голови облради Ігоря Палиці.

«В період серйозних викликів та випробувань для України, приклад Польщі має надзвичайно важливе значення. Адже завдяки незламності духу, патріотичній єдності, згуртованості та наполегливій праці польський народ не лише відродив свою державу, а й перетворив її на взірець стрімкого розвитку та процвітання в об’єднаній Європі… Ми високо цінуємо солідарність та допомогу, яку Польща надає Україні у відстоюванні суверенітету і територіальної цілісності та сподіваємося, що за такої активно підтримки Польщі наша держава успішно реалізує євроінтеграційний курс. Тож з нагоди Дня незалежності бажаю усім полякам щастя у власному домі, непохитності духу, миру та великих звершень», - йдеться у вітанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
подайте "бедным" на Показати IP 11 Листопада 2016 21:50
Украинцы достали поляков до глубины души. В Украину летят постоянно финансовые вливания, то есть на ветер, в чьи-то карманы. А Польша ещё и в приграничных районах на ремонт дорог деньги выделяет. Поляки не дураки, видят как напрацёвывают таможенники себе благосостояние: как после дождя растут грибы, так в Украине миллионеры и миллиардеры. Это сколько же надо иметь наглости гнать через границу Украины полторы тонны бурштыну и корчить невинную рожу. А при этом просить ещё денег у ЕС на пропитание бедных.
Віталій Показати IP 11 Листопада 2016 21:54
Молодці! А у поляки у себе наш прапор палять...
67538г Показати IP 11 Листопада 2016 22:00
У Польщі на марші націоналістів до Дня незалежності спалили український прапор www.eurointegration.com.ua/news/2016/11/11/7057320/
шо Показати IP 11 Листопада 2016 22:22
ви курите Польшу поділили Пруссія,Росія,Австрія.А можливо німецька ,російська і австро-угорська імперії і можливо 121 рік назад.
Мойша Показати IP 11 Листопада 2016 22:51
Польский Львов: 100 тысяч националистов в Варшаве требуют западную Украину.....
Низалежный нераб Показати IP 11 Листопада 2016 23:00
Слава Польше!
1123 Показати IP 12 Листопада 2016 07:12
Ну так, історія Польщі -це багатовікова спільна з українцями історія...Але чомусь нам вперто нав'язують думку, що поляки нам тільки друзі, а Росія -споконвічний ворог. І всі закривають очі. на те, що йде така собі вже й неприкрита полонізація молоді. А де ж ці патріоти? І прапор український спалили у Варшаві...Проковтнемо, бо це поляки, ми від них залежимо....Такі ми горді...Нам дозволено тільки москалів ненавидити? Нам таку роль відвели? Апломую перемозі Революції Гідності....Браво, батраки!
Анонім до 1123 Показати IP 14 Листопада 2016 23:05
щодо неприкритої полонізації молоді: біда в тому, що та молодь сама всілякими способами полонізується, аби тільки звідси вибратися. питання тут не в тому, хто полонізує, а в тому, чому ми, український народ, так легко відрікаємось своєї культури і країни
нелучанин Показати IP 12 Листопада 2016 12:13
коментар було видалено
нелучанин до нелучанин Показати IP 12 Листопада 2016 16:21
а що так ? стидно правді в очі дивитись
стоп Показати IP 12 Листопада 2016 16:24
а що там робить хабарник судя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus