USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучан навчали виготовляти намиста із соломи

21 Лютого 2018 23:43
У рамках виставки «Перевесло. Народне мистецтво в часі й просторі», що експонується в Арт-галереї Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», відбувся безплатний майстер-клас від Марії Кравчук. Навчитися мистецтва плетіння з соломи виявило бажання чимало охочих, інформують у прес-службі Фонду.

Марія Кравчук – заслужений майстер народної творчості України. Понад 30 років тому жінка пов’язала своє життя з соломоплетінням. Відтоді жоден день мисткині не минає без улюбленої справи.

Пані Марія зі своїми виробами відвідала 12 країн. Брала участь у міжнародних фестивалях, проводила майстер-класи. Жінка працює вчителем образотворчого мистецтва в Купичеві Турійський району. Організувала студію «Житечко», де навчає солом’яного ремесла дітей, заснувала перший і єдиний в Україні музей соломоплетіння «Солом’яне диво».
– Нині ми виготовляємо намисто. Адже незабаром весна. Кожна жінка хоче мати якусь особливу прикрасу. Щодо техніки плетіння, на перший погляд, все ніби просто. Та передусім потрібно зрозуміти сам матеріал. Є солома груба і тонка, потрібно вміти її скомпонувати, – розповідає Марія Кравчук.
Весь матеріал для виробів майстриня вирощує на своєму городі. Восени сіє жито, цілу весну плекає й тішиться ним. І немає гіршої прикрості, як збіжжя, що полягло після травневої грози. Жнуть жито серпами. Щоб заготовити добру солому, яка була б м’яка для такої роботи, потрібні теж певні знання, до яких Марія Кравчук ішла не один рік.

Жінка каже: для художника важливі самоконтроль, критика та щоденна творча праця.

– Весь світ природи можна повторити з соломи. Птахи, квіти, прикраси, капелюшки, сумочки, віночки. Я дуже люблю виготовляти жіночі речі. Приємно, що є така виставкова зала, де майстри мають можливість показати свою творчість, подивитися на вироби колег, зустрітися, щоб обговорити якісь питання, поділитися уміннями, – переконана майстриня.
Підприємець з Нововолинська Ніна Тиха давно цікавилася виробами з соломи, та ніколи не пробувала плести сама. Коли дізналася, що відома майстриня проводитиме майстер-клас, разом з племінницею спеціально приїхала до Луцька.
– Солома дуже приємна на дотик. Це така розрада для душі та тіла. Відчуття єднання з природою. Коли пані Марія розстелила солому, було враження, ніби повертаєшся в літо, – ділиться враженнями пані Ніна.

Крок за кроком пучок соломи перетворився на оригінальне намисто. Декому з присутніх робота з цим золотистим матеріалом так припала до душі, що планують і далі працювати в цьому напрямку. Тим часом двері Арт-галереї відчинені для всіх охочих поринути у неповторний світ мистецтва. До слова, кількість відвідувачів Арт-галереї у січні склала майже півтори тисячі осіб. Це свідчить про те, що люди не лишаються осторонь культурного розвитку Волині та цікавляться творчістю земляків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus