USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку запровадили іменні стипендії міськради для обдарованих школярів

31 Грудня 2016 16:05
У 22 номінаціях щороку обиратимуть обдарованих школярів, які отримуватимуть іменні стипендії міської ради.

Про це йшлося під час 16-ї сесії Луцької міськради 28 грудня.

Депутати ухвалили проект рішення про іменні стипендії Луцької міської ради для обдарованих дітей Луцька.

Автор проекту рішення Богдан Богонос розповів, що різні постійні комісії пропонували правки до проекту рішення, що суперечать одна одній. Так, комісія з питань освіти пропонували замінити назву стипендії у галузі конструювання, винахідництва та технічної творчості, назвавши її на честь Ігоря Сікорського, а не Костянтина Арцеулова. Оскільки виявилося, що Ігор Сікорський не має стосунку до Волині, депутат пропонував залишити цей пункт у чинній редакції.

Стипендії іменують на честь відомих діячів Волині або історичних постатей, діяльність яких пов’язана з нашим краєм, та призначатимуть за основними галузями наук: у галузі історії та краєзнавства – стипендія імені Сайчука Бориса Трофимовича; мовознавства (українська мова) – стипендія імені Левицького Модеста Пилиповича; мовознавства (іноземна мова) – стипендія імені Олени Пчілки; літературознавства і поезії – стипендія імені Олександра Богачука; математики – стипендія імені Дзядика Владислава Кириловича; фізики – стипендія імені Стефана Стубелевича; конструювання, винахідництва та технічної творчості – стипендія імені Арцеулова Костянтина Костянтиновича; музики (вокал) – стипендія імені В’ячеслава Хурсенка; музики (володіння музичним інструментом) – стипендія імені Стравінського Ігоря Федоровича; образотворчого мистецтва – стипендія імені Конзелевича Йова; географії – стипендія імені Тутковського Павла Аполоновича; біології – стипендія імені Липського Володимира Іполитовича; хімії – стипендія імені Олексеюка Івана Дмитровича; фізичної культури та спорту – стипендія імені Байсаровича Володимира Миколайовича; правознавства – стипендія імені Миколи Куделі; інформатики та інформаційних технологій – стипендія імені Кравчука Михайла Пилиповича; учнівського самоврядування – стипендія імені Калахана Андрія Сергійовича; театрального мистецтва – стипендія імені Наталії Ужвій; хореографічного мистецтва – стипендія імені Іллі Богданця; народознавства та фольклорного мистецтва – стипендія імені Голентюк Антоніни; журналістики стипендія імені Миколи Драгоманова; декоративно-ужиткового мистецтва стипендія імені Марії Кравчук. Розмір стипендії становитиме 300 гривень на місяць.

Бюджетна комісія пропонувала передбачити, що кандидатури учнів для призначення іменних стипендій можуть пропонувати міські навчальні заклади або особисто претенденти на отримання іменної стипендії до 1 червня кожного року. Натомість комісія з питань освіти наполягала на тому, щоб кандидатури подавали лише навчальні заклади.

Депутат Борис Смаль зауважив, що стипендії стосуються галузей не лише освіти, а й культури, спорту та громадської діяльності. Навчальні заклади, з його слів, не мають відповідних повноважень та компетенції, щоб брати на себе право представляти претендентів на отримання стипендій. Остаточне рішення про призначення стипендій ухвалюватиме комісія.

Начальник управління освіти Олег Гребенюк наполягав на тому, що саме вчителі найбільш об’єктивно оцінюють учнів.

Також Богдан Богонос повідомив, що у проекті рішення пропонували передбачити, що заявки на отримання стипендій прийматимуть до 1 серпня, але члени постійної комісії з питань освіти запропонували приймати заявки до травня. Депутат Алла Надточій пропонувала, оскільки у травні підбивають підсумки навчання учнів усіх шкіл, саме у цей час пропонують вручати іменні стипендії. Депутата Олександр Кравченко пропонував усе ж приурочити вручення стипендій до святкування 1 вересня. До того ж, якщо прийматимуть заявки до травня, не враховуватимуть призерів всеукраїнських олімпіад, що закінчуються пізніше. Депутати усе ж підтримали пропозицію вручати стипендії 15 травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus