USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У луцьких школах та садках хочуть встановити індивідуальні теплові пункти

2 Липня 2018 20:07
Індивідуальні теплові пункти пропонують облаштувати у школах та дитсадках Луцька. Про це стало відомо під час робочої наради представників Луцької міської ради з представниками НЕФКО, SWECO, Граде з реалізації проекту «Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька», інформує «Твій портал».

За словами керівника проекту, технічного експерта з енергоефективності та систем централізованого теплопостачання Крістіана Плана, за попередніми розрахунками кошторис складав 6,7 мільйонів євро Але з часом ця цифра зросла до 6,9 мільйонів – це гроші кредитні, грантові, а також певну частину виділять із бюджету міста.

Зараз доступні гроші у сумі – 7,3 мільйона євро. Таким чином, Луцьк отримує запасні кошти. Відтак, за них можна здійснити низку робіт, котрі не передбачені у договорі співпраці. До прикладу, за ці гроші можна утеплити стіни в деяких дитсадках.

План наголосив, що ці розрахунки лише попередні. Основну інформацію матимуть тоді, коли пройдуть усі тендери.

«Більш всього що ми зможемо утеплити два чи навіть три фасади за ці залишки», - зауважив він.

Заступник директора департаменту економіки міськради, начальник відділу з енергозбереження Костянтин Патракеєв повідомив, що, реалізовуючи проект, потрібно дотримуватися поставлених завдань. Проте, за його словами, варто звернути увагу на правильний розподіл коштів.

«Ми повинні чітко визначити, які об’єкти ми робимо за грантові гроші, а які - за кредитні», - зазначив посадовець.

Він запропонував за кредитні гроші облаштувати індивідуальні теплові пункти (ІТП), а грантові виділити на ремонтні роботи у реабілітаційному центрі.

Патракеєв додав, що перш ніж отримати грант, потрібно мати кредит. Тож, єдиним правильним рішенням буде в першу чергу зайнятися облаштуванням ІТП. Також ж він зуважив, що оголосити тендер по встановленню ІТП можуть уже до кінця цього місяця.

«ІТП – це те що можна реалізувати вже в цьому році. Ми відразу побачимо його економ ефективність», - сказав він.

Представники SWECO висловили думку, що зараз уже запізно встановлювати ІТП, такі речі варто робити в міжопалювальний період. А зараз вже час трохи втрачений. Бо ж коли діло дійде до самого встановлення, то воно якраз припаде на холодний період. Відтак, щоб встановити новий ІТП, потрібно мати ще один запасний в тому ж приміщенні, бо школа чи дитсадок, у разі виникнення якихось несправностей під час облаштування, можуть залишитися без опалення на декілька тижнів. Луцькі посадовці запевнили закордонних колег, що все буде гаразд, і ні в якому разі не допустять такої ситуації.

Костянтин Патракеєв зауважив, що гроші, які залишаться від реалізації проекту, планують резервувати, але якщо цього не вдасться зробити, то хочуть розглянути можливість встановлення теплових насосів та сонячних колекторів у школах та дитсадках міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus