USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У Румунії тисячі людей вийшли на антикорупційні протести

10 Грудня 2017 23:19
У столиці Румунії Бухаресті близько десяти тисяч осіб вийшли на протест проти планів керівної партії соціал-демократів щодо реформи судочинства. Її вважають спробою підірвати боротьбу з корупцією в одній з найбідніших країн ЄС.

В інших містах країни в неділю, 10 грудня, загалом протестували ще близько десяти тисяч людей, передає Deutsche Welle.

«Гніздо злодіїв та бандитів», «Врятуємо Румунію разом», - такі гасла вигукували протестувальники поблизу урядових будівель.



Коаліція під проводом соціал-демократів обговорює нові закони, які в Єврокомісії вже назвали такими, що можуть поставити судову систему під контроль політиків. Парламентська більшість сподівається ухвалити реформу до кінця року. Серед її суперечливих положень - зміни щодо судової інспекції, яка наглядатиме за рішеннями суддів, процедури призначення прокурорів та право вето для президента щодо кандидатів у прокурори. Transparency International включає Румунію до найбільш корумпованих країн ЄС.

Цього року румуни вже відзначилися наймасштабшнішим протестами від повалення режиму Чаушеску. На початку року уряд ухвалив декрет про амністію і декриміналізацію посадових злочинів. За ним проти корумпованих чиновників, які завдали державі збитків на суму в перерахунку менше 44 тисяч євро, не мали б відкривати кримінальні справи. Ця ініціатива спричинила наймасовіші протести з часів повалення комуністичного режиму в Румунії. Під цим тиском уряд скасував зміни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пенсіонер Показати IP 11 Грудня 2017 01:19
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus