USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

У старовинному човні, який виявили на Волині, ще одна знахідка

3 Вересня 2015 09:47
Старовинного човна-довбанку, що знайшли біля села Старосілля Маневицького району, вдалося підняти з води і транспортувати у Маневичі. Там уже знайшли приміщення, відповідне для його зберігання та консервації. Про це у мережі інформує Володимир Чопюк.

«Щасливо склались зорі для унікальної знахідки Волинського краю. Старовинного човна-довбанку, найбільшого, мабуть, в Україні нарешті сьогодні ввечері вдалось видобути і транспортувати у Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації! Тепер можна і потрібно робити рекламу, бо до цього надважливого моменту надмір уваги, як і паломництво до човна, могли лише нашкодити артефакту, а зламають - не відновиш, річ бо дійсно унікальна, човен такої довжини - рідкість, а зіваки-туристи і місцевий люд на ту дивину вилазили фоткатись і спричинили поглиблення тріщини збоку, яка була спочатку не така велика. Довжина майже 12 метрів, стан збереження - шикарний, як для дерева. Вік встановлять пізніше. На дні човна під шаром глини, піску і намулу виявився один цікавий залізний предмет - на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких.



Герої дня - небайдужі громадяни Маневиччини, які відгукнулися на прохання про допомогу директора районного музею Петра Хомича. Він у районі чоловік авторитетний - за кілька днів йому вдалося організувати вельми складний процес. Знайшлися вантажівка, підйомний кран, місце для подальшого зберігання тощо. Далі має бути дуже вартісний у фінансовому вимірі етап очистки і консервації. А фінансів просто немає. Можливо, це прочитає хтось із впливових чи таких, які хочуть ними бути, кому небайдужа історія рідного краю.

Хочу звернути увагу на один знаковий момент. Жодна профільна державна установа від обласної чи районної адміністрації не надала суттєвої допомоги. Навіть управління культури чи обласний музей, яким ця знахідка мала би бути головною подією року просто «відморозилися», - йдеться в повідомленні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Народна довіра Показати IP 3 Вересня 2015 10:04
Рєспект !
Анонім Показати IP 3 Вересня 2015 10:06
Молодці. Повага таким людям.
чайка Показати IP 3 Вересня 2015 10:21
тепер Палиця, як хоче бути депутатом від цього округу, просто мусить профінансувати роботу по збереженню цієї сенсаційної не лише для археології знахідки
Волинь Показати IP 3 Вересня 2015 10:51
Так закон прийняли про ? Тепер не треба в разі чого діставати кулемет і їхати в київ ?
Ас Показати IP 3 Вересня 2015 10:55
схоже на бабку для клепання коси
Hunter Показати IP 3 Вересня 2015 17:02
Молодець Петро Хомич, справжній історик, справжній українець! А іншим похер на ті знахідки, зараз бабло на першому місці. P.S. А знатоків тут пісєц скільки, їдьте туди, допомагайте своїми знаннями!
луцький босяк Показати IP 5 Вересня 2015 22:39
Колись в Стиру.найшли.поблиз Луцька.Давно.ще в 70 роках.Яка доля його.не знаю
Соня Показати IP 6 Вересня 2015 10:56
а хто справді її знайшов?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus