USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У волинському заказнику рубають дерева, а лісівники не знають, що це заказник

30 Червня 2016 12:02
На Волині – чергове повідомлення про суцільну незаконну рубку. Цього разу – на території Ківерцівського лісгоспу, на кварталі № 17. Згідно з одними документами цей квартал – частина зоологічного заказника місцевого значення «Зубр», а згідно з іншими – ні. Лісівники переконують, що вирубки законні, адже дерева хворі. Натомість в громадських активістів та працівників природного парку «Цуманська пуща» інша інформація: рубають здорові дерева, які мають найвищу цінність на аукціонах деревини. Тим паче, переконують, ця територія – заказник місцевого значення.

Лісоруби працюють без вихідних

Але про все по-порядку. 28 червня цього року група молодих людей разом з працівниками Цуманської пущі, Дернівським сільським головою Олександром Гучем та активістами партії «Зелений Тризуб» вирішили День Конституції України відзначити по-своєму: прочистити криницю в урочищі «Майдан», де на літо запланований вишкіл молоді під егідою Нацальянсу.

Тоді ж на лісовій дорозі вони побачили лісовоз з деревиною. Коли ж прослідкували, звідки їхав автомобіль, почули, як працюють пилки і побачили, як на одній з ділянок невтомно трудяться лісоруби: 60-річні дуби, вільхи, осики впали під сокирами.
Коли поцікавилися, хто і що тут робить – з’явився і майстер лісу, який переконував, що все законно, а про те, що це – територія заказнику йому нічого не відомо, розповідає директор Ківерцівського національного природного парку «Цуманська Пуща» Ігор Квач.
«Це вже третя ділянка на Волині, яку ми зафіксували, де під виглядом санітарних заходів нищаться здорові дерева», - пояснює голова обласної організації партії «Зелений Тризуб» Роман Грибовський.
Наступного дня на місце порубки приїхали журналісти. Лісорубів там вже не виявилося, натомість стояв трактор та двоє місцевих чоловіків. Один з них пояснював: йому зателефонував «Ігор - помічник лісничого і попросив постягувати вже вирубану деревину».
Керівник відділу відтворення рослинного тваринного світу Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Віталій Жабчук, який вже не перший рік працює в сфері лісового господарства, і давно воює з «системою Колісника» переконує: ця вся порубка відбувається на території заказника «Зубр». Навіть якщо упустити цей факт, то виникає запитання: яка причина такої суцільної санітарної рубки?
Адже згідно з документами, мають бути поважні причини на проведення таких заходів. Дерева мають бути дуже хворими, в лісі має стояти більшість сухостою. Та й має бути все оформлене документально: має бути висновок лісопатолога про те, що ця ділянка підлягає такій зачистці. Чоловік переконує: ці дерева аж ніяк не хворі. Найперше порізали і вивезли 60-70 літні дуби найкращої якості, причому деревину підготували для клієнта: порізали на сортимент, зачистили. А на цих деревах слідів будь-яких уражень, переконує - немає.
«Цілеспрямовано готувалися певні сортименти, їх тут на місці формували. Що неякісне, некондиційне - те відрізається, адже сортимент має бути рівненький, воно було живе. Якщо дерево ушкоджене, або сухостій воно не має тих якостей, як живе дерево і ціниться, відповідно, дешевше. Тут повинні були проводити огляд, лісопатолог, представники управління екології ОДА, лісництва, Ківерцівського держлісгоспу і певні посадові особи, які несуть відповідальність, і які засвідчили, що тут хворі дерева і тут потрібна суцільна рубка», - розповідає Віталій Жабчук.
Трохи передісторії

Повернімося трохи назад у часі, ненадовго. 13 червня начальник Державної екологічної інспекції в області Олександр Ткачук під час оперативної наради у голови ОДА заявив: 80% дерев, які лісівники вирубують під виглядом суцільних санітарних рубок – здорові.
Ще раніше - 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти ГО «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Ще одну рубку виявили у Рожищенському районі, де під виглядом санітарних рубок рубали здорові ліси , через що було нанесено півмільйона гривень збитків державі. В обласному управлінні лісомисливського господарства, переконували: за даними фактами проведуть службове розслідування. А винних, казали – звільнять.
А 27 червня на сайті обласного лісомисливського господарства з’являється інформація про те, що активісти про ти порятунку лісів від короїдів. Саме ця напасть, зі слів лісівників, нищить дерева, а волинський ліс під загрозою зникнення. Щоправда, в сюжеті, який транслювався на центральних каналах йшлося про сосняки. Цього разу під сокиру потрапили дуби та вільхи.

Версія лісничого: це – не заказник, а дерева здорові

Після того, як ми прогулялися місцем порубки, сюди ж приїхав лісничий Звірівського лісництва Олександр Доля. Спершу він цікавився про «мету нашого візиту» на ділянку. Потому переконував: усі документи на порубку є. Щоправда, яка ж причина санітарної рубки, що вказано в акті, підписаному лісопатологом, каже, не пам’ятає. Та й більше без керівництва він нічого не скаже.
Коли ж його запитали, чому дерева рубають на території заказника, він повідомив: ця територія заказником не є. І назвав квартал: № 17. Про інші документи, каже, йому невідомо.

«Ви давали запит на перевірку? Який це здоровий ліс? Тут ушкоджені дерева. Є лісопатологічне обстеження. Всі документи – в сейфі. Всі питання, вся документація, будь ласка, директор сказав, хай приїжджають – це не проблема. У мене є мій керівник і надання документації – питання до керівника», - пояснював лісничий.

Заказник-не заказник?

Що ж це за територія? Ось – природоохоронне зобов’язання, видане нинішнім очільником обласного управління екології ОДА Дмитром Новохатським, в якому йдеться, що заказник «Зубр» вміщує частину Ківерцівського лісництва, у тому числі й квартали №№1-45. Власне, Олександр Доля переконував, що вперше цей документ бачить.
Згодом ми вирішили поїхати до Ківерцівського лісгоспу, аби таки з’ясувати: на підставі чого здійснюється санітарна рубка цих дерев. Та в розпал робочого дня приймальна виявилася зачиненою. Ані секретаря, ані директора на місці не виявилося. А працівники лісництва без відома керівництва коментарі надавати відмовилися. Коли ж виходили з приміщення – троє панянок в спину нам побажали «Щастя-здоров’я» з саркастичною посмішкою.
А біля лісгоспу стояв автомобіль, подібний до автівки Звірівського лісничого, але, можливо, це й не його службова машина.


Сьогодні журналістам все-таки вдалося зв’язати з директором Ківерцівського держлісгоспу Віктором Сахнюком. Каже, в кабінеті він сидить лише з 9 до 10 години, а решту часу їздить лісами, й перевіряє, чи немає незаконних рубок. Тому його вчора й не застали. Він переконував: про охоронне зобов’язання, яке показували активісти ліснику, йому довчора невідомо. У нього є інший документ, яким він керується.

Якщо уважно придивитися, то з’ясовується, що документ, на який спирається Віктор Сахнюк, виданий управлінням екології ОДА 18 липня 2014 року: майже за 2 тижні до прийняття рішення депутатами обласної ради, яке його скасовує.
Відповідним рішенням площу заказника «Зубр» збільшили майже вдвічі.
Документ, яким оперують активісти ГО «Тризуб» та працівники «Цуманської пущі», ґрунтується на рішенні обласної ради від 31 липня 2014 року, яке опубліковане на сайті облради.
Згідно з попередніми рішеннями, квартал № 17 не входив до складу заказника. Та з серпня 2014-го, це – вже заказник. Хто ж тут лукавить? Чи це управління екології свідомо не виписувало майже 2 роки охоронне зобов’язання, а з квітня так і не довело до відома Ківерцівського лісництва, що ось уже 2 роки, як більшість території лісництва – це заказник? Чи ж в Ківерцівському лісгоспі свідомо не піднімають «на світ Божий» новий документ?

Віктор Сахнюк переконує: зміну меж заказника мали б погодити з землекористувачем до того як затверджувати на сесії. Цього, каже, не робили. І про рішення сесії, згідно з яким площа заказника «Зубр» збільшена вдвічі – йому невідомо. Але він погодився – на території заказника ( в межах, які йому відомі) рубки заборонені.

Щодо причини санітарної рубки, то він пообіцяв надати копію висновку лісопатолога, згідно з яким і проводилася ця рубка. «Я за дві години буду в Луцьку, після того, як поговорю в управлінні, думаю, вам привезу копію», - пообіцяв він.

А про те, чому в Ківерцівському лісгоспі божаться, що квартал № 17 – не заказник, цікавимося в управлінні екології ОДА. Як повідомив головний спеціаліст відділу комплексного управління біоресурсів та природно-заповідної справи управління екології ОДА Сергій Шавук, охоронне зобов’язання, виписане в квітні для «Цуманської пущі» та заказника «Зубр», надсилалося рекомендованим листом. Але комусь одному, кому саме – невідомо.

Не виключаємо, що з певних причин (людський фактор, неуважність, недбальство, чи змова посадових осіб?) Ківерцівський лісгосп (землекористувач) так і не отримав цей важливий документ і майже 2 роки не знає про те, що площа заказника «Зубр» становить не 5 тисяч гектарів, а 10. Тож скільки кварталів за цей час, поки так і не дійшов один папірець до адресата, вирубали «санітари лісу» - можна лише здогадуватися. Адже в цей самий час, зі слів місцевого мешканця, який приїхав стягувати деревину на 17 квартал, така ж рубка здійснюється в 30 кварталі.
Наразі активісти ГО «Зелений тризуб» та працівники національного природного парку «Цуманська пуща» написали заяви у місцеву прокуратуру, Ківерцівський відділ поліції та СБУ про факт рубок на території заказника та зрубання здорових дерев під виглядом хворих.

Отож саме правоохоронні органи таки мають з’ясувати, чому Ківерцівський лісгосп за 2 роки так і не повідомлений про збільшення площі заказника «Зубр», а фахівці-екологи будуть досліджувати, чи дійсно була настільки велика потреба вирубувати таку велику ділянку санітарною рубкою.
А ось працівники національного парку «Цуманська пуща», який межує з заказником «Зубр» переконують: в таких багатих умовах дуби не всихають. Це відбувається тільки з волі високопосадовців на папері і для того, щоб у їхніх кишенях шелестіли папірці.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
друг Показати IP 30 Червня 2016 12:18
Знаю квача особисто, те**епень рiдкий.
Я Показати IP 30 Червня 2016 12:20
Ще б зробили рейд в Горохівському районі. Цілими днями та ночами машини лісництва та приватні машини везуть ліс зі сторони Бужанського напрямку.
до я до Я Показати IP 30 Червня 2016 19:04
Ми побували біля села бужани маєм інформацію і відправимо у відповідні органи.
ДО до Я Показати IP 30 Червня 2016 19:34
Виходить так, що сьогодні активістам треба захищати ліс від державної охорони лісу, та приватних охороних фірм "Щит волині"- Шишко П.П.-Данильчук П. та Голіафа-малиша які супроводжують ліві фури, знімають фінансову стружку з підприємців.
мешканець Показати IP 30 Червня 2016 12:40
це все путін і янукович винуваті ! а загалом , щоб вас всіх , хто ліс рубає , холєра взяла !
ДО МЕШКАНЦЯ до мешканець Показати IP 30 Червня 2016 19:16
Мені друже не все одно я хочу щоб моїм дітям та внукам щось та твоїм та іншим залишилось. Ну не можна робити цього гобатитись на одного пана кватирка колісника та псб, прицьому винищуючи все за для підера кватирка гнойного. А оце мале щеня в уподобі Звірівського лісничого Долі, яке служить маленьким винтиком в великій афері кватирка колісника.
андрій Показати IP 30 Червня 2016 12:58
який толк з тої фіксаціі , вони ріжуть ще більше і більше як перед кінцем, фури виізжають з лісу криті щоб населення-лохів не дратувати , а придурочний гунчик разом з офшорним пордашенком все розпорядження строчать , із-за цих виродків - бандитів які дірвалися до влади всі люди ще закусять, мабуть овощ ще буде як вказці , за свою безкарність вони з кохним днем оХЕРивають єдина помилка під час революціі була в людей що не добили тих виродків які зараз припіваючи живуть загнавши всіх інших в злидні , слів немае одна злість залишилася
Дєд Логопєд Показати IP 30 Червня 2016 13:01
Знову "Волинські новини" додали роботи прес-службі ))
Анонім Показати IP 30 Червня 2016 14:16
за останні два тижні це чи не пята стаття про крадіжки лісу працівниками лісгоспів , а від правоохоронців дармоїдів реакції нуль , нема не спрощення ні покарання винних , схема колісника працює , ура патріотам, я не розумію для чого було ті майдани робити - для того щоб долар був 25 і інфляція все зїла , тарифи піднялися
до аноніма до Анонім Показати IP 30 Червня 2016 19:28
Працівники СБУ зайняті вони затримали інспекторшу фіскальної служби на 2,2 тисячі взятки, а тут порізали дерева в законі ну й що, а ле СБУ не знають куди вивезли деревину, по якій ціні і скільки фактично показали по накладних во, вчому прикол! А в межах області, що витворяє форточка просто тжах.
евген до до аноніма Показати IP 30 Червня 2016 20:46
там для сбу показник прогремів би на всю Украіну тільки біда що вони пасуться з того корита (купа підприємців які вивозять ліс обрізки тирса які ніде в них не облікується а якщо і облікується то тупо для показника, закупівля сажанців у своїх же фірмах, лісові дороги з завишеною кошторисом і багато чого іншого)ще до того екологи які дають дозволи на вирубки і на кінець бурштин який на жаль копають
Андрій Показати IP 30 Червня 2016 14:32
РІЖУТЬ ЛІС, на території Ківерцівського лісгоспу на цей раз в зоологічному заказнику місцевого значення «Зубр». Кватирко знову типу не вкурсі подій. п.с. Нагадаю, що на посаду начальника Волинського управління лісового господарства Олександра Кватирка, лобіював нардеп Ігор Лапін.
до андрія до Андрій Показати IP 30 Червня 2016 18:40
"Там все законно" не чіпай шістку колісника!
Анонім до Андрій Показати IP 30 Червня 2016 19:10
відкрив америку звичайно люди знають були на тому видовищі сидить лапін один в залі жде капусту ділити з ковальчуком. "Революціонер" лапін он же "зеленый". скільки дана влада буде кров пити! Тольні перевірки по лізгоспах негайно- будем добиватись,
123 Показати IP 30 Червня 2016 14:57
А де Гунчик - він що не влада у області- невже тих майстрів і директора в тюрягу запхати важко - це ж злодійство !!!!!!!! за це не одна стаття у кодексі є
КВАРТИРКОЛІСНИК ВАСЯ до 123 Показати IP 30 Червня 2016 17:22
ВІН В ДОЛІ , я йому плачу і перестаньте тут на "святого" гунчика всяке писати з приходом його- область цвіте і корупціі нема хто чув когось за корупцію зловили за рік-ні отак-то потрібно" боротися"і ліс ніхто не краде його ість якась мошка
Андрію Показати IP 30 Червня 2016 16:17
Лапін в призначенні Кватирка на посаду начальника відіргав таку роль, як грає роль шматок л*йна у великій ополонці. Його ніхто серйозно не сприймає і не слухає. Лапін - це предмет глузування і насмішок. Його "лобіювали" гроші богдана Колісника.
до андрія до Андрію Показати IP 30 Червня 2016 18:37
Ще Сковера піднімав питання, що кватирко гі----но. яке дає вказівки дерикторам пиляти різати а би хватальні рефлекси не пропали, а перейшли в умовні рефлекторні. Сьогодні можно з впевненістю сказати, що в Цумані в 23 кварталі теж робиться те саме-суцільно санітарна.
лісівник до до андрія Показати IP 2 Липня 2016 13:04
уточни в якому лісництві 23 квартал
котел Показати IP 30 Червня 2016 16:20
добре зимою буде... тепло в хатині.... дрова то висохнуть до зими
до дебіла до котел Показати IP 30 Червня 2016 18:45
Звірівське лісництво яке очолює доля, вже давно просить на криміна вже так перекрали перевозили на приватні пилорами, просто непіддається здоровому глузду! В кражах лісу, в браконєрках і т. іншому- це "охорона лісу"!
Анатолій Показати IP 30 Червня 2016 18:40
з якого часу Жабчук став спеціалістом лісової галузі він в мисливствознавець слабенький а тут пробує розказати як проводяться рубки
тру Показати IP 30 Червня 2016 20:38
"дуб має дубильні речовини" де ви таких фахівців берете ?
Анонім Показати IP 1 Липня 2016 00:28
Роздивіться все спочатку перед своїм носом, що робите Ви, лише потім "лікуйте" інших! Не там хлопці ви копаєте, беріть своїх кореспондентів та їдьте на бурштин краще, чи там у Вас є так званий "відкат"?! І так, для загального розвитку, у лісової охорони вважай усі автівки однакові!
дубок Показати IP 1 Липня 2016 09:41
сахнюка і долю на нари...
аноніму Показати IP 1 Липня 2016 10:16
ліс крадуть люди ,що поставлені його берегти , тому тут і пишуть що злодії не можуть нажертися ,він таке саме майно держави як і бурштин ,
ківерці Показати IP 1 Липня 2016 16:40
а де тоді розхвалена потужна лісова охорона, створена Лапіним і його братками??
оголошення Показати IP 1 Липня 2016 16:58
Громадяни - будьте пильними! Охороняйте ліс від працівників державної лісової охорони!
до всіх Показати IP 1 Липня 2016 17:14
послухаєш больних на голову і здається шо попав в психлікарню. Дайте людям працювати! Розбирайтеся в своїх свинячих обрізках. порийтеся у лікарнях, де хабарі дають і беруть, в освіті......... Ліс треба оберігати од таких як тут, що вболівають за ліс. Дурістіка та й годи(
Лісник Показати IP 1 Липня 2016 23:43
Зверніть увагу на активістів русланчик гопнік ГПЗовський,другий обіжений що на роботу Кватирко невзяв.
огого Показати IP 2 Липня 2016 00:23
а нащо їм лікарня вони туди звикли торби носити для них це як пожертва в церкві ! цікаво тільки коли хлопці задню дадуть чи про це "волинські новини" такуж статтю забабахають показову
Лісник Показати IP 18 Липня 2016 14:32
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus