USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У ВР гальмують закон щодо ціни на молоко, - УКРОП

20 Червня 2017 13:43
Монополізація ринку закупівлі молока на Волині призвела до того, що ціна за літр продукту є чи не найменшою в Україні.

Про це у коментарі розповіла народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич., інформують у прес-службі Волинського УКРОПу.

Зокрема, нардеп наголосила, що під час передвиборчої кампанії звернення жителів сільської місцевості дуже часто стосувались низької ціни на закупівлю молока. У зв’язку з цим Ірина Мирославівна у минулому році також подавала звернення до антимонопольного комітету.

«Проблема особливо гостро ця постає у літній період. Монополісти домовляються між собою і занижують ціну. Зараз я йду двома шляхами: відновила переписку з антимонопольним комітетом та законодавчим шляхом, – каже Ірина Констанкевич. – У парламенті вже пройшов перше читання законопроект №2089

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села». Цей закон дає змогу регулювати ціну на молоко другого ґатунку (саме таке, як здають селяни). Згідно з ним, ціна не може бути нижчою певного фіксованого рівня. Це дасть можливість уникнути спекуляцій з ціною підприємствам-монополістам. На жаль, молочні монополісти мають у Верховній Раді своє лобі, яке гальмує просування цього законопроекту, адже його мали поставити на голосування ще в лютому.

Тому підготувала депутатське звернення з проханням включити законопроект у порядок денний восьмої сесії. Цей закон повинен бути введений у дію, оскільки більшість мешканців села виживають саме за рахунок господарства», - наголосила нардеп.

Варто зауважити, що зазвичай із молока другого ґатунку виробляють сухе молоко, яке йде на експорт. У травні на українському ринку сухого молока трейдери помітно підвищили ціни. Ціна за тону сухого знежиреного молока виросла на 20% в порівнянні з минулим роком. Виробництво сухого молока зросло на 13%. В той же час закупівельна ціна на молоко від населення впала майже на 35% (з 6 гривень за літр до 4 гривень) у порівнянні з початком року. Частково це можна пояснити сезонністю, але за даними Державної служби статистики та економічних досліджень, цей показник щорічно не перевищує 10%. Молокопереробні підприємства одночасно знижують закупівельні ціни на молоко від населення.

Довідково.

Згідно із офіційними даними, на Волині селяни утримують 95 тисяч корів. Сьогодні ринок цін на молочну продукцію формує не так багато заводів в Україні. Але вони монополісти, тому, відповідно, й встановлюють свої правила гри. Такі, що селянин змушений здавати молоко за безцінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus