USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У Москві допитують читачів української бібліотеки

22 Березня 2011 16:16
Російські слідчі активізували розслідування кримінальної справи за фактом розповсюдження екстремістської літератури у Бібліотеці української літератури у Москві.

Про це інформує ТСН .

За словами поінформованого джерела, працівники російських правоохоронних органів розпочали допит читачів бібліотеки, прізвища яких були зазначені в читацьких формулярах конфіскованих видань. В першу чергу увага приділяється колишнім військовослужбовцям, а також партійним чи іншим високопоставленим чиновникам. Окрім того, були допитані всі працівники бібліотеки, а деякі з них по декілька разів.

За інформацією джерела, слідчі досі не повернули жорсткі диски комп’ютерів та сервери. Таким чином, бібліотека немає свого сайту.

В свою чергу співголова Об’єднання українців Росії (ОУР) Валерій Семененко повідомив, що його двічі викликали на допит як свідка у кримінальній справі щодо бібліотеки української літератури в Москві.

За його словами, в ході бесіди у відділенні міліції двоє слідчих пояснили, що причиною виклику на допит стало те, що "на Вас показують, що це саме Ви могли привезти книги в Бібліотеку" і тому в ході бесіди запитували, як фонди бібліотеки наповнювались книгами. Крім того, Семененко зауважив, що в бесіді особисті питання переплітались з питаннями історично-освітнього характеру.

"Запитували - а хто у Вас ідеал в Україні? За рахунок чого живу? Звідки машина? Весь час переконували, що Бандера і Шептицький зрадники і прислужники Гітлера", - сказав Семененко.

Семененко повідомив, що серед слідчих на допиті був міліціонер, який в ході обшуку бібліотеки хотів підкинути заборонену літературу, проте співробітниці бібліотеки помітили це і вигнали його з приміщення.

Як відомо, 23 грудня 2010 року відділ боротьби з екстремізмом МВС РФ під час обшуку вилучив із Бібліотеки української літератури більш ніж 50 книг для проведення психолого-лінгвістичної експертизи. Працівники міліції в електронному каталозі набрали слово "націоналізм" і вилучили всі видання, в яких було виявлено це слово. Через кілька днів правоохоронці опечатали й закрили заклад.

Лише наприкінці лютого бібліотека української літератури знову почала працювати в нормальному режимі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus