USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

У рейтингу найбрудніших міст Чорнобиль – восьмий

27 Липня 2011 16:27
У рейтингу найзабрудненіших місць на планеті Чорнобиль посів восьму сходинку.
Його випередили російські Дзержинськ та Норильськ, а на перших місцях закріпилися міста Китаю та Індії, йдеться на ТСН.
Список склала американська наукова організація Інститут Блексміта.
Дзержинськ, який опинився на 6-му місці, вважається одним з найбільших в Росії центрів хімічної промисловості. Тут екологія довгі роки грубо порушується скиданням у річку і захороненням у землі шкідливих неочищених заводських відходів.
Тривалість життя мешканців коротше, а смертність – в рази вища, ніж у середньому по країні, ідеться в статті.
У Норильську, що посів 7-ме місце, великому центрі кольорової металургії, катастрофічну ситуацію створює підприємство «Норильський нікель», з комбінатів якого здійснюються отруйні викиди в атмосферу. Місто буквально отруєне важкими металами.
Чому укладачі списку назвали Норильськ менш забрудненим, ніж Дзержинськ, незрозуміло. Якщо в Дзержинську екологічну ситуацію хоча б намагаються поліпшити, і вона дійсно змінилася в порівнянні, наприклад, з 1980-ми роками, то Норильськ навіть у Росії визнано найбруднішим містом.
Жителі Норильська живуть на 10 років менше, ніж інші росіяни. Вони більш схильні до алергії, астми, вад розвитку серцево-судинної системи, органів дихання і травлення, хвороби крові, розладів психіки. Також у них частіше розвиваються онкологічні захворювання.
Слідом за Норильському йде Чорнобиль – на восьмому місці. Там, як і раніше, сильні наслідки найвідомішої в світі ядерної катастрофи. Вони вже призвели до тисяч смертей від раку й досі викликають проблеми з диханням, захворювання вух, носа і горла.
Крім України, в десятку найбрудніших місць планети потрапив ще один найближчий сусід Росії – Азербайджан. Його місто Сумгаїт на березі Каспійського моря було створено як центр нафтохімічної промисловості, що позначилося на його екології. Сумгаїт зайняв дев'ятий рядок.
Перші дві позиції в «антирейтингу» належать Китаю. Перше місце дісталося місту Ліньфень, де видобувають вугілля, і всі місцеві підприємства використовують його як паливо. Це призвело до того, що повітря забруднилося неймовірно, а мешканці потерпають від респіраторних, шкірних захворювань і раку легенів.
На другому місці – місто Тяньжінь – центр виробництва свинцю. Його вміст у повітрі та грунті в 10 разів перевищує норму. Особливо це позначається на дітях, у яких спостерігаються вроджені дефекти і проблеми розвитку.
Третій та четвертий рядки займають індійські міста Сукінда і Вапі. У Сукінді розташована одна з найбільших в світі відкритих шахт хромової руди. Мешканці страждають від шлунково-кишкових крововиливів, туберкульозу і астми. Крім того, повсюдно спостерігається безпліддя або вроджені дефекти у дітей.
У Вапі зосереджено понад 50 промислових підприємств, які отруюють екологію важкими металами, пестицидами і хімічними відходами. Рівень ртуті в грунтових водах майже в сотню разів перевищує максимально допустимий за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров'я.
П'ятим найбруднішим у світі містом визнано Ла Оройя в Перу. Через металовиробництво там високий рівень забруднення свинцем. У крові місцевих дітей він в середньому втричі перевищує норму ВООЗ.
Останній рядок "антирейтингу" займає місто Кабве в Замбії, де добували свинець і цинк. Свинцевий пил покриває цілі райони, а в крові дітей рівень цього металу в 10 разів вище норми.
Раніше на території Дніпропетровської області екологи виявили місце, де рівень радіації подекуди більший, ніж у Чорнобилі, і перевищує максимально допустиму норму у сотні разів. Територія забруднення порівняно невелика - приблизно 500 квадратних метрів на пустирі біля села Довгівка у Нікопольському районі.
Нагадаємо, в Україні актуальною є проблема утилізації та переробки сміття: близько 4% території держави займають відходи різних видів, від хімічних до побутових.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Злий Показати IP 27 Липня 2011 16:49
Де вказівка на джерело? Совісті не маєте, авторське право не поважаєте.
Лучанка Показати IP 28 Липня 2011 12:26
А ви ще дивуєтеся,що 8 місце?:) Я б сказала 1 в Європі,отак! А те,що там у Рассєї мну не цікавить..., але хто про це дбає?Ніхто!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus