USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У волинському селі «вкрали» вуличне освітлення?

5 Вересня 2013 15:25
Уже кілька років в нашій області активно втілюється в життя програма вуличного освітлення в містах та селах. Ліхтарі встановлюють за бюджетні та спонсорські кошти. Влада з пафосом розповідає, як запалює нові «лампочки Ілліча», інформує Волинь-нова.
Агітаційна брехня про «5 ліхтарів»
Головний ініціатор звернення — пенсіонер Сергій Томчук. Він уже протягом року не втомлюється писати в різні інстанції, щоб добитися справедливості. Але поки якоїсь конкретної відповіді йому так і не вдалося отримати.
«Ще перед виборами 2012 року роздавали рекламні брошурки «Спільно будуємо Локачинський район». Там люди з подивом прочитали таке: «Встановлено 5 вуличних ліхтарів у Залужному». Ми всі сміялися над цією брехнею», - розповідає Сергій Іванович.

Чоловік переконаний: це не додає авторитету владі. Бо в селі не встановили 5 ліхтарів, а знищили діючу лінію. Він навіть намагався знайти того, хто це написав в агітаційній листівці. Cергій Томчук звертався у районну газету, бо і там цю неправду надрукували. Хотів дати спростування, але його відправили до засновників видання в районну адміністрацію. Наполегливий пенсіонер також просив прокурора Локачинського району допомогти відновити вуличне освітлення.

Зі слів мешканки Залужного Марії Захарчук, понад 40 років освітлювалося їхнє село. Її чоловік, нині покійний, працював електриком й обслуговував цю лінію, яка раніше була на балансі колгоспу. Коли господарство розвалилося, то люди самі збирали гроші і купували лампочки. Вечорами життя тут не завмирало, бо і старики, і молодь збиралися на вулиці.

«Але ремонтники все забрали і вже рік, як ми залишилися без світла. Нам тоді казали енергетики: сільська рада пошкодувала 490 гривень за технічні умови. Якби ми знали, то самі зібрали б таку суму», — говорить жінка.
Скільки коштують технічні умови?

Залужне належить до сільської ради Замличів. Керівник місцевої територіальної громади Анатолій Грицюк пояснює, що до нього зверталися представник Локачинської філії «Волиньобленерго» та проектант із Луцька і пропонували посвідчити погодження на проекті реконструкції електромережі, що передбачала заміну дерев'яних опор на бетонні. Але вуличне освітлення там не було передбачено.
У повідомленні йдеться, що село Залужне з моменту розвалу Союзу — єдине в районі, яке мало вуличні ліхтарі тоді, коли їх навіть у Локачах не було. Їх встановлювали ще за кошти колгоспу. Потім цю мережу підключили до шафи обліку, що качала воду для водонапірної башти. І жителі платили за комерційними тарифами. Тому сільський голова, як представник місцевої влади, не дав своєї згоди на таку роботу. Телефонував голові райдержадміністрації, який і порадив нічого не підписувати. Після того ніхто до Грицюка з проектом на погодження не звертався. Енергетики ж приступили до роботи.

«Щоправда, телефонував тодішній керівник Локачинської філії «Волиньобленерго» Володимир Хомік і пропонував взяти технічні умови для вуличного освітлення у Залужному. Хочу пояснити: що таке техумови? Це я, як сільський голова, гарантую на проплату всіх витрат. Наприклад, для села Бермешів узяв техумови і проплатив 30 тисяч гривень. Там уже встановлено 22 ліхтарі, визначилися з шафою обліку. Виходить, енергетики протягнуть електролінію, а потім виставлять рахунок. Звичайно, ніяких технічних умов не брав. Стверджую: у нас вкрали вуличне освітлення. Електрики без дозволу місцевої влади зняли ліхтарі. Реконструкцію вони здійснили, вуличне освітлення ліквідували. З цією проблемою я звертався до всіх районних керівників. Вихід з ситуації можливий тільки такий: енергетики повинні відновити нам це освітлення, як було до цього», - пригадує Анатолій Грицюк.

Нинішній директор Локачинської філії «Волиньобленерго» Олександр Васюра заявляє: в тому, що у Залужному немає зараз вуличного освітлення, винен сільський голова Анатолій Грицюк. Коли там здійснювали реконструкцію електричної лінії і заміну проводу, йому пропонували взяти технічні умови, і тоді енергетики запроектували б електролінію. Сільський голова зволікав два місяці, йому пояснювали, але він чомусь відмовлявся.

«Сільській раді потрібно було купити лише лічильник і шафу управління. І це все коштувало б менше двох тисяч гривень. Коли ми вже здійснили реконструкцію у Залужному, то люди почали писати листи в прокуратуру. Жодних вуличних світильників енергетики не крали. Нехай жителі краще запитають свого сільського голову, чому він нічого не зробив?» - стверджує Олександр Васюра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus