USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У випускників українських вишів недостатньо навичок для роботи

20 Червня 2013 09:39
Лише менше третини випускників українських вишів мають достатньо навичок для того, аби отримати роботу.

Про це пише Інтерфакс.

За словами народного депутата, голови парламентського комітету з питань науки і освіти Лілії Гриневич, лише до 30% випускників українських вузів мають професійні навички для отримання роботи на сучасному ринку праці.

«Теоретично у нас проходять виробничу практику 100% випускників. Але мають за результатами навчання сучасні професійні навички, достатні для роботи за професією на сучасному ринку праці, 25-30% випускників», - каже вона.

Однією з причин низького відсотку охоплення студентів виробничою практикою Гриневич назвала розрив між змістом навчання у вишах, проектуванням результатів навчання і потребами ринку.

Крім того, народний депутат зазначила, що практика проводитися «поза нормативного поля, на різних усних домовленостях, немає достатньої нормативної бази, яка дозволяє в сучасних економічних умовах працювати повноцінно і укладати ці договори про практику».

У той же час Гриневич заявила:
«Присутня фіктивна сторона проходження практики, коли випускники зобов'язані у багатьох випадках самі собі шукати базу практики, добувати довідку про проходження практики і пред'являти довідку вищому навчальному закладу».

За її словами, нормативні документи щодо підготовки студентів та працевлаштування випускників були прийняті в 1993-1996 роках, і на сьогоднішній день застаріли і не відповідають реаліям.

Вона також зазначила, що понад 10 років державний бюджет фактично не фінансує практичну підготовку фахівців, яких випускають вузи.

«В Україні так і не створили систему практичної підготовки, яка могла б ефективно працювати в ринкових умовах», - додала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ваня Показати IP 20 Червня 2013 09:56
Наші випускники виходять з червоними дипломами а в голові нуль.Мав нагоду вчити такого випусника на заводі. Пропрацював тиждень і сам втік. Не знаю як можна бути таким тупим вчившись 6 років у виші.Таким студентам іти працювати в бюджет, де працюють тати,мами, куми, тьоті дяді. Там голови не треба,покажуть папірець, ще й самі перекладуть.А на виробництво потрібно знаючі, логічно мислячі студенти.А воно так і є, в бюджетних організацйіях працюють цілими династіямии,один одного тягне,туди випадкова людина не попаде.
андрiй76 Показати IP 20 Червня 2013 10:42
У нашій країні"куди не плюнь"працюють цілими династіями.Освіта,медицина,торгівля та ін.А "чужинцю"туди потрапити ой як не просто.Мафія безсмертна...Блін...
Світлана Показати IP 20 Червня 2013 13:35
Якість освіти викликає багато питань. Людина може мати декілька вищих освіт, але без впливових знайомих - вона ніде не влаштується. І тільки у нас дипломований спеціаліст (з хорошими знаннями)торгує на ринку, бо роботи немає. Печально через це усе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus