USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Україна і Росія знову не поділили трубу

24 Березня 2011 10:15
Суперечка України і РФ щодо трубопровідних систем ДП "ПрикарпатЗахідтранс" (входить до системи АК "Транснафтопродукт", ТНП) може призупинити транзит нафтопродуктів до Європи.

Про це інформує газета ГПУ .

"В результаті дій української сторони у цей час склалася ситуація, яка може призвести до припинення діяльності нафтопродуктопровідної системи на території України", - йдеться в повідомленні ТНС.

22 березня господарський суд Рівненської області (суд першої інстанції) ухвалив рішення про визнання права власності України в особі Фонду державного майна України на частину нафтопродуктопроводів Самара-Західний напрямок і Грозний-Армавір-Трудова, які проходять територією України, загальною довжиною 1433 км, та витребування зазначеного майна з володіння ДП "ПрикарпатЗахідтранс" (дочірнє товариство ВАТ "Південно-Захід Транснафтопродукт").

"Викликає подив той факт, що для розгляду складної справи, що стосується міждержавних відносин, і винесення рішення судді знадобилося лише 15 хвилин", - зазначає ТНС.

У рішенні суду міститься вказівка ​​про витребування з володіння ДП "ПрикарпатЗахідтранс" нафтопродуктопроводу Грозний-Армавір-Трудова, якого немає у розпорядженні підприємства. Цей нафтопродуктопровід зараз не діє, виведений з експлуатації і демонтований, додає російська компанія.

"Транснафтопродукт" виходить з того, що права на нафтопродуктопровід, розташований на території Україні, вже визнані власністю РФ відповідно до угоди 1993 року, і планує відстоювати цю позицію. Нині готується апеляційна скарга на рішення суду, а також опрацьовується питання про можливість пред'явлення зустрічного позову в рамках захисту іноземних інвестицій на території України, уточнює компанія.

У той же час ТНП висловлює надію, що в результаті переговорів у Мінпаливенерго України з питань прав власності на нафтопродуктопровід, які пройдуть найближчим часом, буде досягнуто порозуміння у цій справі.

У 2010 році зі спірного нафтопродуктопроводом було експортовано близько 2 млн тонн нафтопродуктів, у тому числі 1 млн тонн до Угорщини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus