USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українських заробітчан в Італії витісняють біженці з Азії та Африки

16 Листопада 2013 11:53
Переважна частина українських заробітчан в Італії, незважаючи на високі зарплати в країні, мріють повернутися на батьківщину. Причиною цьому стали затяжна економічна криза, жорстка конкуренція з біженцями з Азії та Африки, а також грубе поводження з тими, що «понаїхали».
До того ж багатьох співвітчизників зараз просто викидають на вулицю. Згідно з офіційними оцінками Інституту статистики Італії, кількість нелегалів в країні на сьогоднішній день складає близько 80 тисяч осіб, проте неофіційно ця кількість майже в три рази більша і досягає 240 тисяч осіб, пишуть «Вести».
Варто зазначити, що в докризові роки, зокрема до 2008 року, українці в середньому отримували 800-900 євро в місяць, а зараз багато італійців і самі шукають роботу. Правда, головними конкурентами українських гастарбайтерів є філіппінці і вихідці з Середньої Азії. Вони погоджуються на роботу за значно меншу оплату, бо їхнє головне завдання - не заробити, а вижити.
Зі слів українських заробітчанок, в цьому році італійські роботодавці знизили оплату вже до 400 євро на місяць. У гастарбайтерів залишається ще можливість заробити на погодинному прибиранні, але організувати свій заробіток важко. «Це означає, що потрібно самому знімати житло, а кімната в передмісті Риму коштує 250 євро в місяць», - говорить Софія, яка заробляє в Італії вже 15 років. Українка стверджує: «Мінімальне харчування - 100 євро, проїзний - близько 60 євро, ну і кожен місяць треба поповнити рахунок на телефоні. Разом - понад 420 євро, тільки щоб прожити. А спробуй знайди, де відпрацювати стільки годин, щоб окупити цей мінімум та ще й щось дітям відіслати...»
За годину прибирання заробітчанам платять 6-7 євро, при цьому у зв'язку з економічною кризою італійці скорочують споживання таких послуг, замовляючи менше годин. Більше отримують ті, хто влаштувався офіціантом, покоївкою в готелях або водієм - їхня зарплата становить 800 євро без чайових. А ось влітку затребувані збирачі оливок, овочів, фруктів в сільській місцевості, де на годину платять 6-7 євро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Нажаль Показати IP 16 Листопада 2013 12:03
Чиста правда, чиста...
Корінний лучанин до Нажаль Показати IP 16 Листопада 2013 12:15
І в дома(Україні) не мед і там не солодко! В Україні робота не чекає, це факт!Вихід- тримайтеся за те що маєте бо напевно буде ще гірше.
Я Показати IP 16 Листопада 2013 20:02
Кацапи заказали статтю, типу як в Європі туго. Якщо в них криза то італ і сам поприбирає.
ЛУЦЬК НЕАПОЛЬ Показати IP 16 Листопада 2013 20:47
ми з чоловиком 6 рокив в НЕАПОЛИ платимо за 1 ким.квартиру 450 евро плюс болети харчування 150 евро в тиждень а ви пишите 100 еврикив в мисяць не смишить людей и не пишить брихни а що немае що видложити це правда а на УКРАИНИ думають що нам гроши з неба падають
Андрій76 Показати IP 17 Листопада 2013 00:02
Мене цікавить тільки одне питання: якої"БІДИ"ви там сидите 6 років,якщо немаєте що відложити.На півдні самі низькі зарплати,перебирайтеся на північ,в Тоскану,або до Риму чи Мілану,а на рахунок харчування то я не знаю,як треба"жерти",щоб проїдати 150євро в тиждень.Ходіть на карітас,там взагалі будете харчуватись 2рази в день безкоштовно,а з ранку кави попили,як роблять італійці та й на роботу.Раз ви вже туди попали,то за 6 років думаю зробили собі вже пермессо і можете легально шукати собі роботу з гідною оплатою,а не жалітись тут,що вам так там погано.А на рахунок зарплати,то все відносно.На півдні Італії за ту ж саму роботу,що й на півночі чи центрі платять на 25-35% менше.Це як порівнювати київські зарплати з луцькими...
Людмила до Андрій76 Показати IP 8 Січня 2016 19:29
Браво, Андрію, повністю погоджуюсь з Вами: як можна "жерти" на 150 євро в тиждень, хіба що в піцеріях і ресторанах. Я навчалась 3 місяці в Італії і сама собі готувала, купуючи продукти в супермаркетах. На двох у нас йшло максимум 50 євро в тиждень це зі свіжими овочами і фруктами, які ніколи не виходили з ужитку. Тому потрібно задуматися для чого ви поїхали туди: заробляти чи шикувати?
Людмила Показати IP 8 Січня 2016 19:18
Можливо настав час заробляти мізками, а не руками. Скільки можна "подавати рибку" дорослим діткам на Україну, та дайте їм вже вудочку і навчіть її самим ловити. Вся Європа сміється з нас. Ми поробили наших мужиків і синів фінансовими інвалідами, вони ж звикли: мам, принеси і додай, іди на фіг, не мішай. В нашому будинку 2 сини зреклися мам-заробітчанок, які грошима відкуповували свою відсутність у вихованні і материнську функцію. Дітям потрібні здорові люблячі мами, а не їхні гроші і втрачені здоров'я. Не доведи Господи, завтра нас не стає і що? Вся наша сім'я йде за нами? Вони ж не привчені до роботи і життя. Ви розумієте, що цим ми вбиваємо наших рідних і близьких. А гідність? Де наша гідність? Чому лише РАБська свідомість? А може краще організувати якусь невеличку але власну справу, навчити дітей цінувати важкий труд і власноруч зароблену копійку і передати цей досвід нащадкам. Та потім всі наступні покоління нам дякувати будуть. Ви ж бачите, як живуть тут в Європі, та ніхто не піде карячитись, як наші. Набирайтеся цього мудрого досвіду, фінансової грамоти, інвестуйте гроші в економіку нашої Країни, у власні справи, а не в нові паркани чи ремонти до хати. А потім що, посідаєте в тих хатах і тішитися будете красою, коли за комунальні нічим платити. Понабудовували трьох поверхових хоромів, а опалити зараз немає чим. Та купіть краще по 1 кімнатці десь в горах чи на морі. Невже ви думаєте, що ваші діти чи внуки схочуть тут жити, де ви набудували. Та, якщо чесно, ви вже самі там не хочете жити. Тому так і стоять, розсипаючись, забуті недобудови 90-х... Наперед прошу вибачення за прямоту, не можу більше мовчати і закривати на все це очі. Рада буду допомогти чим могти, організовуючи власні справи в містах і містечках, в селах і хуторах, в Україні і за її межами... З любов'ю у світ і готовністю допомогти, Людмила Томчук

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus