USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Просила на колінах, щоб не виганяли», – волинський блогер розповів про покинутих заробітчан в Італії

30 Березня 2020 16:18
Після закриття кордонів у зв’язку з карантином сотні українців не можуть повернутися додому з Італії. Особливо не пощастило заробітчанам, які вперше поїхали шукати кращої долі якраз напередодні спалаху коронавірусу в Європі.

Волинський блогер Віталій Карпік з Камінь-Каширського району вже більше 15 років мешкає в Італії. Він розповідає: ще 8 березня в передмісті Мілану скептично ставилися до повідомлень про спалах нового вірусу і карантинні заходи. Та вже згодом італійці зрозуміли, що це не жарти.

Ситуація, каже, спонукала запропонувати допомогу: можливо, комусь потрібно підвезти продукти, можливо щось інше. Але навіть не очікував, що буде далі.

Після одного з таких звернень він отримав повідомлення, що двоє українців вже кілька днів живуть в Мілані просто на вокзалі: без грошей, без можливості повернутися додому. З’ясувалося, що двоє молодих буковинців приїхали ще на початку лютого на заробітки, але роботодавець виявився несумлінним: коли розпочалася епідемія перестав платити гроші, годував обіцянками. В результаті хлопців вигнали з житла, яке вони наймали, а останні гроші витратили на те, щоб дістатися консульства. В консульстві їм не допомогли і в розпал епідемії вони опинилися на вулиці і 6 днів ночували на вокзалі в центрі Мілану.
Після того, як Віталій Карпік розповів їхню історію, знайшлася родина, яка на кілька днів прихистила заробітчан. Згодом працівники консульства таки допомогли їм виїхати з Італії і наразі вони вже в Україні – перебувають в готелі на 14-денній обсервації.
Але на цьому історія не закінчилася. Після цього випадку Віталій почав отримувати сотні дзвінків та повідомлень з проханням допомогти. Люди, які не встигли евакуюватися, тепер не мають змоги повернутися в Україну. Всі вони залишилися без будь-якої підтримки, дехто просто телефонує, щоб поговорити про свою біду, бо більше – нікуди.

«Доброго дня. У нас така ситуація: ми з дружиною приїхали в Рим ще 6 березня до сестри в гості на кілька днів. Вона вагітна. Консульство не може допомогти. Потрібно якнайшвидше повернутись додому. Тесть інвалід, один залишився. Просимо про допомогу чи можливо якось повернутися додому? Ми вже не маємо коштів. У наших родичів, в яких ми зупинились, теж закінчуються кошти. Можливо, маєте дані когось з Риму, щоб нам допомогли», – пише один українець.
Інша українка залишилася без роботи, не знає мови, не має куди іти. Свого часу, каже, теж доводилося спати на центральному вокзалі. Нині – боїться знову опинитися на вулиці.
Ще одна жінка просить допомогти, адже навіть не знає як зареєструватися в консульстві в чергу на евакуацію. Каже, приїхала до Італії вперше, планувала бути тут з 20 лютого до 16 квітня – доглядати італійку. Вдома в неї лишилися двоє маленьких дітей. А тепер родичі кажуть, що доглядальниця їм не потрібна: вони всі вдома і невідомо, що буде далі.

«Я на колінах їх просила, щоб вони мене не виганяли з хати. Вона сказала: ненадовго, добре». Я мови майже не розумію. Вчора знайшла в інтернеті номер нашого консула, додзвонилася, він мені каже: «Реєструйся на літак, я вам не можу нічим допомогти». Навіть якщо я зареєструюся, як мені добратися до літака? «Шукайте знайомих». Я йому кажу: «Я перший раз, знайомих не маю, я навіть картки італійської не маю». Боже, я не знаю як і до кого мені звертатися в цій ситуації», – пише українка.
Віталій Карпік теж зі свого боку пише до українського Консульства, але хороших новин мало.

«Вони кажуть: «Що ми можемо зробити? Таких звернень мільйони». Розповідають, що ведуть переговори з Україною, планують організовувати літаки. Люди записуються онлайн в черги на літак, але коли все це буде – невідомо. І тому в людей паніка, бо уже багато разів все відмінялося, як воно буде – ніхто не знає», – каже він.

Чоловік резюмує: так не можна з людьми. Можливо, варто було б організувати «гарячу лінію», долучити службу психологічної допомоги. Люди у відчаї, кинуті напризволяще і просто не знають, що робити. Сам же він переконує: намагатиметься і надалі допомагати в міру своїх можливостей.

«Тримайтеся! Всім зараз тяжко, але все мине. Намагайтеся один одного підтримувати, зідзвонюйтесь, допомагайте морально близьким і головне самі не падайте духом», – звертається він до співвітчизників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
дідо Показати IP 30 Березня 2020 16:40
Держава не може бути страховою компанією. Вони їхали заробляти, бізнес не вийшов, тепер це їх проблеми. Нехай родичі та друзі висилають гроші. Коли їхали- то не збиралися платити податки Україні. Їхали не від холоду та голоду, а що жирніше жити,будувати будинок чи купувати автомобіль.
777 Показати IP 30 Березня 2020 16:54
Ну что синку? Помогли тебе твои ляхи? А так же итальянцы. чехи. немцы.венгры.румыны и прочие цивилизованные. добрые.замечательные жители сказочной европы.
дипломат до 777 Показати IP 30 Березня 2020 17:45
а как же орда с московии?
Опана Показати IP 30 Березня 2020 17:00
Ото так воно працювати на закордонного пана, сиділи би тут і працювали на неньку Україну все було б добре, але ж ні вічно людям грошей мало, всі хочуть жити на широку ногу, аж тут раз і обломчик вийшов...
Лучанин Показати IP 30 Березня 2020 17:13
Шикарно - приїхали на 6 березня, просили усіх повернутись 16 березня, а чому не повернулись???. Зараз закінчились гроші - допоможіть. Та люди милі, Ви ж головою думайте. Зрозуміло, що тяжко заробітчанам, та це те на що ми всі погоджуємось їдучи поневірятися в наймах за кордон. Ризики несе людина сама, держава її захищає на своїй території, а на території іншої держави - є консульство і фізичні можливості країни в надзвичайній ситуації.
Анонім Показати IP 30 Березня 2020 17:22
Засуджувати не можна! Якби люди могли заробити в себе дома - нікуди б не їхали. Завдяки цим заробітчанам в нас тримався курс, бо вони свої зароблені гроші привозили сюди, в Україну. Витрачали їх тут, вкладали в нашу економіку. Цікаво, Вам достатньо тільки щоб з стелі вода не капала і все? Життя вдалося? Комусь треба заробити - дітей на ноги поставити, комусь - на лікування, комусь - стару хату підрехтувати. Хтось з молодих, в кого немає "папіків" - заробити на машину. Що тут такого?
Хохлізм - він такий Показати IP 30 Березня 2020 17:27
Про яку широку ногу говорите? Жирніше жити і виживати - різне. Якщо кожен з коментаторів має жирну зарплату, дострокову пенсію з надбавками і т.д. - то не у всіх так. В людей є скрута, є діти, яких потрібно годувати, є брак роботи в сільських районах. І отак їхати в невідомість від хорошого не будуть. Попри все - це наші люди, які, до того ж, щороку постачають в Україну величезні обсяги коштів. Майте людську совість ляпати отак. Хоча про що мова.
Ха до Хохлізм - він такий Показати IP 30 Березня 2020 17:54
попри попри... Не треба було дітей робити, попри відсутності грошей
Дідо до Ха Показати IP 30 Березня 2020 18:21
Тоді будуть мігранти на Україні жити. Які тебе в такий час грабувати будуть.
Сергій до Хохлізм - він такий Показати IP 31 Березня 2020 20:11
Я вам таке скажу. Стосовно "жити чи виживати". Були ми з дружиною кілька років тому в подорожі на Закарпатті. Місцевий гід, коли ми проїжджали села з 3-4-поверховими будинками (часто недобудованими), казав таке: "у нас тут майже в кожній родині хтось на заробітках. Багато людей будують хати роками, головне - щоб більша ніж у сусіда була". На око можу сказати, а окомір в мене досить точний, я особисто, м’яко кажучи, досить просторі будинки. 300м - це було швидше на межі мінімуму. Окремі монструазні "коробки" були по 800-1000м. Архітектура - жахлива (на мій смак). Інфраструктури нуль, дороги немає, школи і лікарні - плакати хочеться від вигляду, а вони - "щоб не гірше ніж у сусіда". Я все сказав. Тепер думайте, "жити чи виживати". Півжиття проводять на чужині. Рідних бачать "вживу" максимум двічі на рік. Заради чого? Рагулізм якийсь, вибачте на слові.
дідо Показати IP 30 Березня 2020 17:43
поки вони заробляли, українці,які платять податки ставили їх дітей на ноги, бо школи,дитсадки ,лікарні внз, утримуються на податки...
Анонім до дідо Показати IP 30 Березня 2020 18:24
З твоєї мізерної зарплати назбираєш тисячі податків. Авжеж.
Анонім Показати IP 30 Березня 2020 17:48
Молодець віталік....камінь тримає за тебе кулаки....
Ігор Показати IP 30 Березня 2020 19:01
Ото злості в людей. І це результат низького соціально-економічного рівня життя людей в Україні. Бажання затоптати того хто краще живе на його (її) думку.
SVV Показати IP 30 Березня 2020 19:17
Судячи по тому, як вони пишуть, Україна не багато втратила.
222 Показати IP 30 Березня 2020 20:37
Хочу сказати один домисл. Я в одному інтерв'ю бачив як наша колишня громадянка, яка живе і працює в Італії гідом і є колишнім випускником медичного вишу по спеціальності вірусолог стверджує, що вона спілкувалась із лікарем в Італії і той їй повідомив, що така нібито смертність пов'язана з тим, що їх лікарів змушують писати майже всім померлим особам нібито в них був виявлений короновірус, і навіть без підтвердження. А чому вони і самі не знають. Справа в тому, що в них і є так звана страхова медицина, і люди є застраховані від смертей по різним причинам. Я думаю таким чином вони звільняють свої страхові компанії від виплат. Я так думаю там велика доля державних їхніх компаній. Пандемії є "Форсмажором" виплачувати вони ні кому ні чого не будуть и не хочуть.
Тереза Показати IP 30 Березня 2020 21:47
Безвиз хотели?скакали?їжте,хоч повилазьте!податки з заробітків платили?ні!сидіть там!
Алекс Показати IP 31 Березня 2020 11:59
В любой больнице и похоронке требуются люди.Но проще выплакаться- спасите,помогите.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus