USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В облраді рекомендують виділити 40 тисяч на збереження човна-довбанки

31 Березня 2016 11:36
Пропозицію виділити кошти на збереження унікального човна-довбанки, знайденого на Волині (на головному фото), врахували в облраді.

Таке рішення постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради, - інформує «Волинська газета».

Передували цьому запити «Волинської газети» з відповідною пропозицією, надіслані на ім’я голів облради та облдержадміністрації, що й врахували.

Історія довбанки із села Старосілля Маневицького районуну – як… човен без весла. Знайшли влітку минулого року, всі тішилися, ЗМІ тему підхопили, бо ж – сенсація! Експерти сказали – унікально, може, навіть у всенькій Європі такого більше не знайдеться.

Отак поговорили, потім іще згадали кілька разів і… все. Бо виявилося, що човен – великий, місця йому у місцевому музеї нема, та ще й консервування необхідне. І все вартує чимало. А з грошима у нас, які відомо, не дуже складається.

Благо, на Маневиччині знайшлися люди, яким не байдуже які, самі зробили конструкцію, знайшли місце – зиму пережили. Човен – у повному порядку. Бо й районна влада не поскупилася, на консервацію човна виділили 27 тисяч гривень, у чому особливу роль зіграла небайдужість начальника відділу культури і туризму Маневицької райдержадміністрації, депутата райради Ігоря Дерлюка, який і лобіював питання.

Тепер же про необхідність підтримати маневичан у справі збереження унікального човна почули і в області.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОВЕН-ДОВБАНКА, ЗНАЙДЕНИЙ НА ВОЛИНІ, «ПРИПЛИВ» ДО НАС ІЗ 1350-ГО

У листі-відповіді на запит «Волинської газети», крім іншого, йдеться: «Рішенням Постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради від 03.03.16 №5/9 враховано Вашу пропозицію щодо вжиття заходів для збереження човна-довбанки та внесено зміни до пункту 68 Заходів Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016-2010 роки (нова редакція – «організація наукових досліджень об’єктів археологічної спадщини, дерев’яної та мурованої сакральної архітектури, історії першої та другої світових воєн, інвентаризації щойно виявлених об’єктів культурної спадщини (підготовка первинної облікової документації) для подання до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, здійснення консерваційних робіт) та збільшено з цією метою щорічний прогнозований обсяг фінансування на 40 тис. грн».

Правда, чому цього не зробили одразу, питання відкрите, бо ж про необхідність та терміновість справи і директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, Ігор Дерлюк і «Волинська газета» заявляли й усно, й письмово вже не раз. Але то вже – інша історія.

Тепер рішення – за депутатами. Питання човна і грошей підніматимуть на черговій сесії облради.

Світлана ДУМСЬКА.



На фото: мрія маневичан – Музей одного експоната, котрий зустрічає туристів з усенького світу при в’їзді у містечко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus