USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні обрали найкращий фільм року

16 Травня 2014 14:59
Стрічка "Хайтарма" Ахтема Сейтаблаєва про переселення кримських татар стала лауреатом першої премії Національної спілки кінематографістів України.
"Хайтарма" здобула перемогу в двох номінаціях – "Найкращий фільм 2013" та "Найкращий ігровий фільм 2013", повідомляється на сайті НСКУ.

Найкращим анімаційний фільмом визнано "Крамницю співочих пташок", режисера Анатолія Лавренішина.


Найкращим неігровим фільмом стала роботи Дмитра Томашпольського та Лариси Кадочнікової - "Лариса Кадочникова. Автопортрет".

Найкращим фільмом-дебютом 2012-2013 названо "Дорогу" режисера Максима Ксьонди.


15 травня Премію Національної спілки кінематографістів вручили найкращим вітчизняним стрічам. Засновники премії сподіваються, що вона стане щорічною.

"Вперше за останні 15-17 років кількість показів українських фільмів перевищила кількість показів фільмів іноземних країн. Протягом багатьох років не було призу найкращому українському фільму. Причини зрозумілі, адже фільмів знімалося дуже мало", зауважив голова НСКУ Сергій Тримбач.

Як зазначається на сайті НСКУ, Премію засновано з метою "відродження та розвитку українського кіномистецтва, підвищення творчої майстерності митців, підтримки молодих кінематографістів, пропаганди найкращих здобутків українського кіно".

Завдання Премії – визначення найкращих фільмів та відзначення кінематографістів за творчі здобутки за результатами року, що минув.

Члени експертної ради з присудження Премії НСКУ: Сергій Тримбач (кінознавець), Роман Балаян (кінорежисер), Богдан Вержбицький (кінооператор), Анатолій Матешко (кінорежисер), Роман Ширман (кінорежисер), Вадим Храпачов (композитор), Наталя Чернишева (режисер-аніматор), Сергій Маслобойщиков (кінорежисер), Віталій Зимовець (кінооператор), Василь Вітер (кінорежисер), Лариса Брюховецька (кінознавець), Володимир Хмельницький (кінорежисер), Алік Шпилюк (кінознавець).

Як відомо, "Хайтарма" раніше отримав російську премію "Ніка" в номінації "найкращий фільм країн СНД і Балтії".


У перекладі з татарської "Хайтарма" означає "повернення". Фільм заснований на реальних подіях - депортації татарського населення півострова під час Великої Вітчизняної війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
настя Показати IP 16 Травня 2014 16:10
кльовий фільм

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus