USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Верховний суд дозволив видавати паспорти старого зразка на вимогу вірян

21 Вересня 2018 23:12
Велика палата Верховного суду України ухвалила рішення про визнання протиправною відмови у видачі паспорта громадянина України у вигляді книжечки.

Про це йдеться в повідомленні на сайті суду, пише Європейська правда.

Велика палата ВСУ 19 вересня розглянула апеляційну скаргу громадян Наталії Дегтяр, Бориса Ференса і Лідії Ференс на рішення Касаційного адміністративного суду від 26 березня 2018 року в зразковій справі за позовом Дегтяр до Коростенського районного відділу Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області.

Позивачка звернулася до суду з позовом, заперечуючи проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, який міститиме її персональні дані.

Звернення до суду позивачка мотивувала своїми релігійними переконаннями. Парафіянка Української православної церкви Московського патріархату вважає принизливим присвоєння людині ідентифікаційного номера, який, на її думку, є аналогом імені, а також нанесення штрих-коду на документ, що засвідчує особу.

Як повідомляє "Судово-юридична газета", представники позивачки заявили, що держава, зобов'язуючи громадян отримувати біометричні паспорти, обмежує в правах певну категорію осіб, зокрема, віруючих.

"Номери привласнюють невпізнаним трупам, в'язням концтаборів і злочинцям, і нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб. Тільки фашисти привласнювали людям номери. Дії Державної міграційної служби схожі на ті, які були засуджені Нюрнберзьким трибуналом", - заявив представник апелянта.

"Велика палата Верховного суду ухвалила постанову у справі, частково задовольнивши позовні вимоги та зобов’язавши Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області оформити та видати позивачці паспорт громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХІІ", - йдеться у повідомленні суду.

У рішенні суд зазначив, що впровадження новітніх технологій не повинно бути безальтернативним і примусовим.

"Реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних. Їхня обробка має здійснюватися, як і раніше, в межах та на підставі тих законів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянами та державою", - заявив суд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
=) Показати IP 22 Вересня 2018 09:07
На старих паспортах теж вказаний номер і серія)
Лучанин до =) Показати IP 22 Вересня 2018 10:00
Немає логіки в діяннях алкоголіків) А в православнутих на всю голову (я зараз не про всю віру говорю, а про крайнощі) її тим більше немає. Любий паспорт без серії та номеру (числа) - нонсенс, як і купа інших документів. Хай тоді не отримують їх взагалі - в чому проблема. Не можна йти на повідку в мракобісів, бо заведе не туди це все

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus