USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Коли ЄС визнає українські «ковідні» паспорти та китайську вакцину

7 Липня 2021 08:44
Від березня 2020 року через пандемію COVID-19 безвіз для українців залишається де-факто заблокованим. Хоч у ВООЗ і констатують, що ситуація з поширенням коронавірусу стабілізувалася «на дуже високому рівні», більшість країн-членів ЄС не поспішає відкривати свої кордони. До того ж, все більше занепокоєння викликає поширення нового штаму «Дельта».

Коли Євросоюз нарешті скасує всі обмеження для в’їзду українців – у матеріалі ТСН.

Надія була на «ковідні» паспорти – сертифікати вакцинації. Від 1 липня їх запровадили як в Євросоюзі, так і в Україні. Електронні довідки містять інформацію про вакцинацію, перенесену хворобу та негативний результат тесту. Ці сертифікати ще треба синхронізувати. Тобто, ЄС та Україна мають взаємно визнати свої документи. Проте через хаос та бюрократичний безлад в Брюсселі ніхто не береться прогнозувати, коли це станеться.

Додатковою проблемою є китайський CoronaVac, яким активно щеплять українців. Ця вакцина перекваліфікована (схвалена) ВООЗ, але не європейською ЕМА (Європейське агентство з лікарських засобів). Та й індійську AstraZeneca (Covishield) офіційно визнають лише 7 держав ЄС. Окремі країни-члени, такі як Австрія та Нідерланди, одноосібно визнали CoronaVac і пускають до себе щеплених ним українців. Інші – Греція, Хорватія, Болгарія, Іспанія – щоб не втратити ще й цей турсезон, дозволили українцям в’їжджати навіть з негативним ПЛР-тестом.

Українські сертифікати

Від 1 липня в Україні в тестовому режимі (бета-тестування) запрацювали «ковідні» сертифікати. Всі, хто вже має два щеплення, можуть протестити такий паспорт у застосунку «Дія». Послугою скористалися вже понад 5 тис. українців. У Міністерстві цифрової трансформації розповіли, що доступними в додатку будуть сертифікати двох видів: міжнародний та внутрішній. Отримати їх можна абсолютно безкоштовно.

«Необхідні дані підтягнуться з системи eHealth автоматично. Сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами. Увесь процес займає кілька хвилин. Розробкою та технічною реалізацією в «Дії» спільно займаються команди Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС та ДПСУ», – розповів віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Внутрішній не міститиме медичних даних, лише ПІБ, строк дії та унікальний номер. Наприклад, охоронець, який перевірятиме ваш сертифікат перед допуском на концерт, не буде знати, де і коли ви вакцинувалися, або хворіли.

Що ж міститиме міжнародний сертифікат, який розробляється з урахуванням міжнародних вимог Єврокомісії:

- ПІБ, дату народження, унікальний номер, назву країни-надавача та уповноважену установу;

- інформацію щодо вакцинистроком на 180 днів(кількість доз, порядковий номер та дату останньої введеної дози, країну вакцинації);

- негативний результат тестування від COVID-19 дійсний протягом 72 годин (інформація щодо тесту, дата і час забору зразка та отримання результату, місце тестування);

- одужання від COVID-19 дійсне протягом 180 днів (дата першого позитивного тесту, строк дії сертифіката).

Визнання з боку ЄС

Чому пробна версія українських «ковідних» сертифікатів, які тестуватимуться два тижні, стала доступною саме зараз? Бо від 1 липня в ЄС почав діяти EU Green Pass (цифровий зелений сертифікат), який видають вже 20 держав-членів. Протягом шести тижнів до системи мають доєднатися ще 7 країн Євросоюзу. Для України це невтішні новини, бо означають, що взаємна синхронізація українського та європейського «ковідних» сертифікатів можлива лише від середини серпня.

У Міністерстві цифрової трансформації кажуть, що до системи COVID-сертифікатів у ЄС підключені 27 країн-членів, а також Норвегія, Ліхтенштейн та Ісландія. Україна одна з перших країн за межами ЄС, яка розпочала комунікацію із командою ЄС щодо взаємного визнання COVID-сертифікатів.

«Щоб українські «ковідні» сертифікати приймали в інших країнах, наша команда створює інфраструктуру для швидкого отримання сертифікатів. Також буде впроваджено міжнаціональну інфраструктуру обміну відкритими ключами. Саме вона забезпечить можливість перевірки валідності сертифікатів в інших країнах. Це вперше у такі короткі терміни країни повинні напрацювати універсальні системи обміну інформацією, домовитись про взаємодію, протестувати інновації. Після бета-тесту ми чекаємо аудиту системи. Якщо все буде добре, після цього буде політичне рішення ЄС щодо взаємного визнання, щоб українці змогли вільно подорожувати. Ми робимо все, щоб це відбулося якнайшвидше», – каже Михайло Федоров.

Проте з Києва виглядає так, що синхронізація «ковідних» сертифікатів – це щось дуже далеке. До того ж, через хаос та забюрократизованість процесів в ЄС, якщо Київ не подвоїть свої зусилля, взаємне визнання сертифікатів може розтягнутися на невизначений термін. Бо ще півроку тому в Києві та Брюсселі запевняли, що за «ковідними» паспортами українці поїдуть до ЄС вже від середини червня. Потім строки посунули на 1 липня. Зараз вже обережно кажуть про кінець літа.

«Це не через нас». Затримку взаємного визнання сертифікатів вакцинації пояснив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, додавши, що зараз м’яч на боці ЄС. При цьому дещо дискримінаційним виглядає підхід, коли Брюссель вносить Вірменію (яка не має безвізу) та Молдову до списку «безпечних» країн, громадяни яких можуть безперешкодно в’їжджати до країн ЄС. Цей список Брюссель переглядає кожні два тижні, аналізуючи кількість проведених в третій країні тестувань та рівень захворюваності. Цікаво, що ці показники у Вірменії та Молдові не дуже відрізняються від українських. Проте для наших громадян кордони Шенгену досі закриті.

Визнання вакцин

Синхронізація вакцинних сертифікатів – не єдина проблема, яку належить вирішити українським переговірникам. Найбільше занепокоєнь викликає саме тип вакцин, якими щеплять українців. Справа в тому, що європейське ЕМА досі не визнало китайську Coronavac. Офіційний Брюссель дозволив країнам-членам самостійно вирішувати, чи дозволяти в’їзд щепленим вакцинами, прекваліфікованими ВООЗ, проте не схваленими ЕМА. Окремі країни-члени ЄС так і зробили. Кіпр, щоб не втратити російського туриста, взагалі дозволив в’їжджати вакцинованим Sputnik V.

Якщо вакцинованих Coronavac не пустять до ЄС, у МОЗ кажуть, що це буде порушенням міжнародного права. За словами Ігоря Кузіна, документи щодо CoronaVac перебувають в ЕМА, яким наразі схвалені: AstraZeneca (європейського виробництва), Pfizer, Moderna та Johnson&Johnson.

«Весь світ каже: те, що рекомендовано ВООЗ є базисом для визнання іншими організаціями. В той же час ЄС надає право кожній країні ухвалювати окреме рішення про визнання тієї чи іншої вакцини. Тому зараз йде прицільна робота з країнами-членами ЄС щодо визнання CoronaVac. Особливо з тими, де в нас велике транспортне сполучення. Тип вакцини не має ставати перепоною для вільного подорожування або перетину кордону», – сказав в інтерв’ю Ігор Кузін.

Справжнім шоком для українців стали повідомлення, що окремі країни-члени ЄС не пустили до себе громадян Індії, вакцинованих AstraZeneca (Covishield). У МОЗ пообіцяли вивчити ці випадки, щоб з українцями не повторилася та сама історія. Вже відомо, що індійську AstraZeneca визнали сім країн ЄС: Австрія, Німеччина, Словенія, Греція, Ірландія, Іспанія та Естонія. Також експеримент ТСН показав, що зі свіжим негативним ПЛР-тестом та сертифікатом про щеплення (перша доза Covishield, друга – AstraZeneca корейського виробника) можна в’їхати до Франції.

Українські дипломати чесно визнають, що питання визнання вакцин, як і синхронізації паспортів вакцинації, вже давно стало політичним. А останній приклад із Вірменією та Молдовою наочно засвідчив, що українській статистиці щодо кількості захворювань та проведених тестувань чи то не довіряють, чи то просто не хочуть пускати українців до ЄС, бо не «перетравлять» хвилю захворювань, якщо буде черговий спалах.

В Офісі віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції відповіли, що більшість країн світу все ж таки переймаються питанням відкриття кордонів після такого масштабного локдауну. Розробляється цілком нове законодавство, нові регуляції. Саме тому Україна стала однією з перших країн, яка розпочала діалог з ЄС щодо взаємного визнання «ковідних» сертифікатів.

«Ще в квітні цього року, коли навіть всередині ЄС не було фінального рішення з цього питання, разом з Вєрою Юровою (віцепрезиденткою Єврокомісії з питань цінностей та прозорості – Авт.) ми погодили, що українські «ковідні» сертифікати мають бути сумісними з європейськими. Мінфцифра разом з МОЗ працюють над цим. Із самого початку в діалозі з ЄС ми наполягали, щоб всі вакцини, визнані МОЗ, визнавалися прийнятними. Оскільки ці перемовини ми почали завчасно, доки в ЄС ще фіналізували відповідний регламент, в його тексті міститься потрібне формулювання. Якщо вакцина визнана ВООЗ, вона прийнятна для визнання в «ковідних» сертифікатах», – вважають в Офісі віцепрем’єрки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus