USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Відсьогодні вступив у силу наказ Захарченка про «Беркут»

28 Січня 2014 18:31
Наказ МВС від 24 жовтня 2013 року № 1011 "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут" набув чинності сьогодні, 28 січня 2014 року, інформує "Юрліга".

Відтепер беркутівцям дозволили застосовувати силу, спецзасоби і вогнепальну зброю у ставленні до громадян.

Згідно з документом спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут" є підрозділом міліції особливого призначення, яке входить в структуру міліції громадської безпеки і є структурним підрозділом головних управлінь, управлінь МВС України в АР Крим, областях, містах Києві і Севастополі. Підрозділ очолює командир, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом ГУМВД, УМВС за узгодженням з начальником Департаменту громадської безпеки МВС. Встановлено, що підрозділ підкоряється начальникові ГУМВД, УМВС, а у разі його відсутності - заступникові, який організовує діяльність підрозділів міліції громадської безпеки. При виконанні завдань поза регіоном постійної дислокації підрозділ переходить в оперативне підпорядкування відповідного начальника ГУМВД, УМВС. Працівники підрозділу в цілях виконання покладених наних завдань

мають право застосовувати заходи фізичної дії, у тому числі прийоми рукопашного бою, спеціальні засоби і вогнепальну зброю у випадках і в порядку, визначених статтями 12 - 15-1 Закону "Про міліцію" (далі -Закон). Варто відзначити, що згідно із Законом співробітники міліції мають право застосовувати наручники, гумові палиці, засоби зв'язування, сльозоточиві речовини, світлозвукове облаштування відволікаючої дії, пристрої для розкриття приміщень і примусової зупинки транспорту, водомети, бронемашини і інші спеціальні і транспортні засоби, а також використовувати службових собак, зокрема для:

- припинення масових безладів і групових порушень громадського порядку; - для відбиття нападу на будівлі приміщення, споруди і транспортні засоби, незалежно від їх приналежності, або їх звільнення у разі захоплення; - для припинення масового захоплення землі і інших дій, які можуть привести до зіткнення груп населення, атакож дій, які паралізують роботу транспорту, життєдіяльність населених пунктів, зазіхають нагромадський порядок, життя і здоров'я людей.

Стаття 12 Закону забороняє застосовувати заходи фізичної дії, спеціальні засоби і вогнепальну зброю стосовно жінок з явними ознаками вагітності, старших людей або осіб з вираженими ознаками інвалідності і малолітніх, окрім випадків здійснення ними групового нападу, загрозливого життю і здоров'ю людей, працівників міліції, або озброєного нападу, або озброєного опору. Завданнями підрозділу є:

- забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення; - забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;

- попередження правопорушень і їх припинення; - охорона і забезпечення громадського порядку;

- виявлення кримінальних правопорушників;

- участь в проведенні заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних в скоюванні кримінальних злочинів, озброєних і інших злочинців, які виявляють громадську небезпеку, звільнення заручників, припинення терористичних актів. Відповідно до пункту 27 частин 1 статті 10 Закону "Беркут" зобов'язаний забезпечувати громадський порядок під час проведення масових заходів комерційного характеру та заходи організацій або осіб, які їх проводять.

У виконання пункту 20 частин 1 статті 11 Закону "Беркут" відповідно до своєї компетенції забезпечує тимчасове обмеження або заборону доступу громадян на окремі ділянки місцевості або об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров'я людей. Обов'язком підрозділу також є забезпечення охорони громадського порядку в місцях тимчасового перебування посадовців, відносно яких здійснюється державна охорона, і на прилеглій до них території.

Підрозділ бере участь разом із службами, підрозділами ОВД, внутрішніх військ МВС, центральними органами виконавчої влади в проведенні заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних в скоюванні кримінальних злочинів, озброєних і інших злочинців, які складають громадську небезпеку, звільненні заручників, припиненні терористичних актів. За рішенням Міністра внутрішніх справ або його заступників підрозділ тимчасово пере дислокуватиметься в іншу адміністративно-територіальну одиницю для участі в невідкладних заходах щодо забезпечення громадського порядку, припинення групових порушень громадського порядку і масових безладів, проведення заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних у здійсненні кримінальних правопорушень, озброєних злочинців, які становлять громадську небезпеку, для звільнення заручників, припинення терористичних актів.

До слова, юристи раніше наполягали на незаконності функціонування "Беркуту", оскільки підрозділ є воєнізованим формуванням, що не має належної реєстрації і правових підстав на його існування. Водночас, як раніше пояснив виданню адвокат Ігор Черезов, "Беркут" функціонує на підставі наказу МВС від 28 липня 1994 роки № 404, яким затверджений Статут патрульно-постової служби міліції України. Пунктом 11 статуту передбачено, що "для припинення антигромадських проявів, масових безладів, застосування заходів по боротьбі з організованою злочинністю, розшуком і затриманням особливо небезпечних і озброєних злочинців, забезпечення охорони громадського порядку при проведенні масовихзаходів, великих виробничих аварій, катастроф, стихійних лих і інших надзвичайних обставин, створюється підрозділ особливого призначення "Беркут".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Нормальний Показати IP 28 Січня 2014 22:45
Прекрасно!!!
2 Показати IP 29 Січня 2014 07:05
І коли захарченко вже піде у відставку
Корінний лучанин до 2 Показати IP 29 Січня 2014 18:02
А ВІН ВЖЕ У ВІДСТАВЦІ РАЗОМ ІЗ КАБМІНОМ! ІЗ ФРУКТОМ- "ГЕНЕРАЛІСІМУСЕМ" ЩЕ БУДУТЬ РОЗБИРАТИСЬ КОМПЕТЕНТНІ ОРГАНИ БО БАГАТО ДРОВ НАЛАМАВ!
проти Показати IP 29 Січня 2014 09:22
Захарченко - контрацептив))))))
Луцьк Показати IP 29 Січня 2014 09:47
Все як в Америці, ви ж такого хотіли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus