USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі депутати просять дозволити українцям носити вогнепальну зброю

29 Травня 2015 08:35
Депутати звернуться до найвищих осіб держави з проханням прийняти закон «Про цивільну зброю і боєприпаси».

Відповідне рішення прийняли під час другого пленарного засідання 74 чергової сесії Луцької міської ради 28 травня.

Так, на адресу Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка надішлють звернення від луцьких депутатів щодо законодавчого врегулювання обігу вогнепальної зброї.

Депутат міської ради Віктор Ящук пояснив, що вирішити це питання допоможе прийняття законопроекту «Про цивільну зброю і боєприпаси», зареєстрованого за №1135-1. Адже в Україні в обігу є декілька мільйонів одиниць нелегальної зброї. Натомість українці не можуть себе захистити від злочинців.

«Як відомо, в Україні відсутній спеціальний закон про зброю, який би врегулював усі пов’язані з нею питання, починаючи від права на придбання і завершуючи визначенням меж правомірного використання. Натомість, весь легальний ринок зброї в ручному режимі керується монопольним органом - Міністерством внутрішніх справ, яке поєднує ліцензійні, дозвільні і контролюючі функції. Здається парадоксальним, але в сучасній державі такі фундаментальні речі, як право на володіння, носіння, розпорядження і використання вогнепальної зброї регулюються на рівні наказів міністра внутрішніх справ та відомчих інструкцій.

Існує й важливіший аспект проблеми. В той час, коли країну наповнює нелегальна зброя, вчиняються сотні злочинів з її використанням, законослухняні громадяни залишаються фактично беззахисними. Держава вперто не бажає у встановленому Законом порядку, з дотриманням усіх процедур і перевірок надати законослухняному громадянину право на носіння короткоствольної вогнепальної нарізної зброї, яка може використовуватись для самозахисту. Водночас, за існуючими правилами, громадянин може зберігати в рази більш потужну, напівавтоматичну далекобійну зброю, яку заборонено носити і майже неможливо використати для самозахисту.

Досвід десятків держав, у яких було дозволене приховане носіння короткоствольної вогнепальної зброї, розвінчує аргументи противників цього кроку. Зокрема, суттєве зниження злочинності відбулося у Молдові, а також у Литві, Латвії та Естонії, які наші посадовці наводять у якості прикладу патріотичного та здатного на відсіч агресору суспільства.

У Верховній Раді України протягом тривалого часу перебувають на розгляді проекти законів щодо врегулювання обігу зброї, зокрема, проект №1135-1 від 10.12.2014 «Про цивільну зброю і боєприпаси», внесений народним депутатом Іллєнком А.Ю. та іншими. Цей проект здатен вирішити більшість питань, пов’язаних з обігом зброї в державі, зберегти баланс інтересів держави та права громадянина на захист власного життя і здоров’я від протиправних посягань, дасть змогу закласти основи суспільства, здатного захищати свою державу.

У зв’язку з викладеним просимо Вас прискорити розгляд та сприяти прийняттю Верховною Радою України законопроекту №1135-1 «Про цивільну зброю і боєприпаси», - йдеться у зверненні.

Що ж це за законопроект? Як повідомляє Українська правда, його зареєстрували у Верховній Раді 10 грудня 2014 року група депутатів, серед яких Андрій Парубій, Андрій Іллєнко, Юрій-Богдан Шухевич, Олег Ляшко та багато інших.

Статтею 4 цього законопроекту пропонують встановити, що цивільна зброя першої категорії, а також деактивована зброя перебувають у вільному обігу, а для володіння зброєю другої, третьої і четвертої категорій та боєприпасами до неї потрібен дозвіл.
Інфографіка Української асоціації власників зброї

Стаття 5 визначає заборонені до цивільного обігу зброю, боєприпаси та обладнання. Зокрема, це автоматична вогнепальна зброя; вогнепальна зброя, в якій змінено принцип приведення в дію заряду чи посилено пробивну дію; зброя, що імітує інший предмет; зброя, яка не відповідає вимогам щодо довжини ствола або загальної довжини зброї; боєприпаси розривної або запалювальної (трасуючої) дії тощо.

Застосування дозволеної зброї в разі нападу на її власника чи вторгнення у житло (необхідної оборони) не тягнутиме кримінальної відповідальності.

Передбачено, що за втрату вогнепальної зброї через недбалість каратимуть штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за продаж, обмін чи дарування боєприпасів до вогнепальної зброї особі без дозволу – штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів із конфіскацією боєприпасів, а також позбавленням права володіти зброєю на строк від 6 місяців до 1 року.

Носіння вогнепальної зброї в нетверезому стані тягнутиме за собою штраф від 500 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією всієї вогнепальної зброї, що належить особі, та довічним позбавленням права володіти зброєю.

Раніше видані дозволи на зброю будуть чинними до закінчення терміну їхньої дії, а потім їх можна буде замінити на дозволи відповідної категорії за спрощеною процедурою – без проходження медичного огляду, курсів власників зброї, кваліфікаційних курсів.

У пояснювальній записці до законопроекту автори вказують, що оскільки "держава наразі не в змозі убезпечити своїх громадян від злочинних посягань, володіння громадянами вогнепальною зброєю буде стримувальним фактором для значної частини злочинців".

Вони зазначають, що за даними організації Small Arms Survey (Швейцарія), в Україні в нелегальному обігу перебуває понад 3 мільйони одиниць вогнепальної зброї.

Згідно з даними МВС України, протягом 2012 року із використанням легальної зброї було вчинено 48 злочинів – це 0,0024% від загальної кількості легальної вогнепальної зброї в Україні.

Зі слів Віктора Ящука, подібні звернення вже прийняті у Львівській та Черкаській міськрадах, це ж розглядають і столичні депутати.

Власне, луцькі депутати після обговорення ухвалили згаданий проект рішення і надішлють звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 36
ні в якому разі Показати IP 29 Травня 2015 08:47
Зброю?! Хто її буде мати?! ХАБАРНИКИ, ЗЛОДІЇ, КОРУПЦІОНЕРИ будуть захищати від ПРОСТИХ (чесних, порядних) людей (які хочуть справедливості) награбоване за 20 років незалежності, вкрадене у того ж народу. Директори-бюджетники і їх наближени, чиновники різного рівня, які мають маєтки з басейнами, більярдом і тенісним кортом за "зарплату, зароблену тяжкою працею".
лучанин до ні в якому разі Показати IP 29 Травня 2015 23:19
ви такі недалекі.. вони (ХАБАРНИКИ, ЗЛОДІЇ, КОРУПЦІОНЕРИ) .. і так її зараз мають... і не тільки вони.. а всі мажори.. психи.. та бандюки..(останні 2 не легально)) Коли ви нарешті усвідомите, що цей закон дисциплінує людей.. і поставить у рівні рамки.. Да і почитайте спочатку його.. а потім кричіть.. Там відповідальність така, що мало не покажеться, якщо ти дебіл з пухою.. Да і ідентифікувати легально придбану зброю (і власника) значно легше ніж ту зброю що сьоговні продається як насіння на чорному ринку... А тому поруч із легалізацією зброї буде проводитись амністія та реєстрація зброї яка гуляє по країні не офіційно.. РУКАМИ І НОГАМИ ТІЛЬКИ ЗА!!!!!!
Анонім Показати IP 29 Травня 2015 08:59
Автори законопроекту Андрій Парубій, Андрій Іллєнко, Юрій-Богдан Шухевич, Олег Ляшко хочуть мати під рукою заздалегідь озброєні банди своїх прихильників, щоб не відбирати потім зброю в міліції, як це було під час масових порушень порядку на майдані?
право до Анонім Показати IP 29 Травня 2015 23:22
Іноді складається враження що половина українців д*біли.. Ви що не усвідомлюєте, що саме корумповані чиновники, злодії та хабарники не дадуть рухатися (впровадитись у життя) цьому закону..
АК47 Показати IP 29 Травня 2015 09:55
Правильний закон. Нема чого тут істерику закатувати. Ще хай приймуть закон, щоб можна було її застосовувати при захисті себе і своєї власності, без всяких попереджувальних пострілів, як в америці. Злочинність впаде в рази.
Анонім до АК47 Показати IP 29 Травня 2015 10:01
Хто ЗМОЖЕ купити зброю?! Це ГОЛОВНЕ питання. Скільки КОШТУЄ зброя?! Назвіть ціну.
Sieger до Анонім Показати IP 29 Травня 2015 10:12
Калаш за штуку баксів можна спокійно придбати.
пм до Анонім Показати IP 29 Травня 2015 23:26
якщо ринок стане відкрити , то ціна бойового ПМ дешевша за 32дюймовий телевізор.. склади завалені цим хламом.. і деякі фірми беруть їх щоб порізати і продати як макет..(мають на це ліцензії) і продають після переробки за 100-150 уй.. наварюючи вдвічі.. Можливість захистити себе має бути у кожного.. а не тільки у пяного прокуроа.. Повірте користі від нього буде значно більше..
Олександр до АК47 Показати IP 29 Травня 2015 10:42
Почитайте мій коментар від 10.38. Це, на Вашу думку, правильно?
Ірина Показати IP 29 Травня 2015 10:24
Люди, ви що, схаменіться? Яка зброя у вільному доступі? До бандюг з нелегальною зброєю, додадуться багатії з легальною. Щось не сподобається - отримуй кулю в лоб! Ще й у 16 років давати зброю в руки??? Країна великого маразму. Ніколи не думала, що в нас буде така ситуація, коли будуть легалізувати зброю. А що далі? Наркотики? Чому ж ні... Неленальних наркотичних речовин теж багато. Давайте й їх легалізувати. А чому не намагитись звести до мінімуму наявність незаконної зброї? Чому не подати законопроект про величезні штрафи та позбавлення волі за наявнсть такої зброї? Тепер буде страшно вийти на вулицю і дітей випустити. Жах!
Олександр до Ірина Показати IP 29 Травня 2015 10:32
Повність погоджуюсь. Ви задумайтесь... В нас немає середнього прошарку населення. Тепер хочуть винищити бідних (бо вони не матимуть за що купити і оформити зброю). Лишаться папіки-багачі. Всі нічні клуби завалять трупами - алкоголь та наявність зброї за поясом зроблять своє діло. Нас хочуть винищити нашими ж руками. Ех... Далеко нам до цивілізації...
свідомий до Олександр Показати IP 29 Травня 2015 23:33
Таке враження що ви старий сепаратюга який втік з психлікарні.. По перше: - з ваших слів, багаті бідних будуть відстрелювати в нічних клубах .. ви самі зрозуміли що ляпнули..? По друге: -вас бідного нещасного там хочуть і знищити .. не ходіть по клубах і залишитесь не ушкодженим ))) По третє: - саме зброя, яка буде доступна всім!!!! ( а не мажорам та прокурорам ) зробить вас рівними перед Богом..і законом...
Анонім до Ірина Показати IP 29 Травня 2015 11:32
100%
Олександр Показати IP 29 Травня 2015 10:38
http://www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2012/12/121217_us_school_shootings_first_funerals_rl.shtml http://tvi.ua/new/2012/12/14/ssha_masovyy_rozstril_u_shkoli_27_zahyblykh це про США - зброя була придбана легально
Анна до Олександр Показати IP 29 Травня 2015 10:41
В нас таких хворих теж вистачає... на жаль(
макс Показати IP 29 Травня 2015 10:41
у Вас рабська психологія, вільна людина повинна МАТИ зброю......боїтесь всього, хто ж Вас захистить як не самі себе....зброя ОДНОЗНАЧНО потрібна.....а бандюкам і так закони не писані, в їх зброї - хоть греблю гати, і ніхто в їх ніколи не забере, цього не викорінити, як і проституцію......але все повинно бути контрольовано
Світлана до макс Показати IP 29 Травня 2015 10:45
Хотіла б побачити як ви заговорите, коли ваш добрий і порядочний сусід прийде до вас і перестріляє всю вашу сім*ю, бо ви голосно слухали телевізор.
Віктор до Світлана Показати IP 29 Травня 2015 11:13
А що заважає сусіду завітати до вас в гості з сокирою? Ваші страхи та комплекси не привід відбирати у вільних громадян невід'ємне право робити усе та володіти усім, що не приносить шкоди ні собі,ні іншим. Давайте заборонимо автомобілі - кожного дня по декілька аварій в новинах.
Ромка до Віктор Показати IP 29 Травня 2015 12:40
А ти вільний громадянин?З яких це пір?А шо до ціх пір хтось бігав за тобою зі зброєю?Ці дебіли розвалили та залякали усю міліцію,а тепер хочуть ще створити банди і часні армії зі зброєю.
Анонім до Ромка Показати IP 29 Травня 2015 23:35
Бог создал людей, а Кольт сделал их равными.
макс до Світлана Показати IP 29 Травня 2015 13:07
хай приходить, більш точно вже не прийде......а от Вам подивитись, коли Вашу сім"ю вирізатимуть (не дай Боже), а Ви будете тільки кліпати очима з голими руками, то що тоді?....повірте, я в свій час надивився дуже багато подібного.....а всього цього запобігти, ну може звести до мінімуму не так вже й важко, наявність в законослухняних людей зброї - це в ПЕРШУ ЧЕРГУ ФАКТОР СТРИМУВАННЯ!!!!!
лучанин до Світлана Показати IP 29 Травня 2015 23:02
от як прийде з такою метою.. то понесуть його в перед ногами..
Лучанин до макс Показати IP 29 Травня 2015 10:54
Ну якщо ви такий психолог, то може чули як видаються сертифікати для отримання дозволу на зброю (я про мисливську)? Проплатив - і ніяких обстежень. Те ж і в нарко. Навіть не дивляться чи на обліку стоїш.
Психіатр до Лучанин Показати IP 29 Травня 2015 10:55
Зброю психам і нарікам!!! "Ура товаріщі")))
Віктор до Лучанин Показати IP 29 Травня 2015 11:09
І багато психів придбали зброю зараз? Це ж так легко - за вашими словами. Вже б трупний сморід від бідних відвудувачів клубів, убитих такими же відвідувачами, тільки п'яними та озброєними, повинен був заповнити Луцьк .
Та просто до Віктор Показати IP 29 Травня 2015 11:13
Ну з мисливською рушницею довго в місті не походиш. А от коли легалізують короткостволи...
Ярик до Лучанин Показати IP 29 Травня 2015 12:43
Можеш це довести?Я коли робив дозвіл прийшлося і медобстеження проходити і все остальне що закон передбачає.Так що не треба трендіти.
ігор до Ярик Показати IP 29 Травня 2015 15:29
не розказуй, брат працює в дозвільній службі,бабло побєждаєт всьо!!! якщо є гроші тобі буде можна ВСЕ! У нас все купляється і продається, а цей закон це просто..... буде дикий захід, без пушки ти ніхто, море розборок і куча трупів, ось що він передбачає((((((((((((((
Анонім до ігор Показати IP 29 Травня 2015 23:38
переживаєш що працюючи в дозвільній системі втратиш всій основний заробіток...? ))) нє.. дасть Бог його приймуть.. і ви суки перестанете брати хабарі в тих масштабах що сьогодні..
макс до Лучанин Показати IP 29 Травня 2015 13:10
це інше наболіле питання....але потрібно вже нарешті відділяти мух від котлет і не боятись іти в завтрашній день.....а чому не видавати ліві сертифікати якщо відповідальності)????.....от коли б за таке світило років з 10, то цікаво було б глянути на статистику таких "заробітків"....що скажете?
лучанин до Лучанин Показати IP 29 Травня 2015 23:10
1. коли буде світити 15 років за видачу липи.. то він 100 разів подумає кому дає. 2. в штатах зброю можна придати за наявності водійського посвідченн в будьякому магазині.. і не треба бігати збирати довідку. 3. значно поменшає психів, які будуть виймати...чи носити.. легальну..чи нелегальну.. чи просто по пяні світити навіть пневматичну зброю..ну закопають пару тисяч.. і все стане на свої місця.. А зараз он ні війни в кроаїні (офіційної) нітобі закону про зброю.. і скільки гине як не в дтп то на сході.. 4. і треба памятати.. що зброя у руках населення не вигідна тільки хабарника, дебілам, злодіям, і ох..вшій владі, яка поклала на народ..
ваня Показати IP 29 Травня 2015 11:10
Нафіга та зброя.йдеш ти по вулиці не сподобалась людина.ти взяв свого пукаля і стрельнув і пішов..радощів *ля.
Лучанин до ваня Показати IP 29 Травня 2015 13:21
Погоджуюсь, Максе. Риба гниє з голови. Спочатку потрібно довести до толку законодавство. Потім забезпечити його дієвість.
лучанин до ваня Показати IP 29 Травня 2015 23:04
ви якісь д*біли.. хоч хтось подумав про те що саме наявність у людини зброї зставить нападника 100 раз подумати перш ніж напасти.. чи не стане він сам трпаком..
свидомий до лучанин Показати IP 31 Травня 2015 12:46
Заставить подумати або спершу кинути гранату Я про те що наявнисть у потенцийного потерпилого зброи заставить злочинця ще краще пидготуватись до нападу таки випадки були и у Луцьку коли бандити йшли на злочин знаючи про наявнисть бойовои вогнепальнои зброи у жертви и их це нитрохи не зупиняло В тих же хвалених штатах нихто вночи по вулицях негуляе через страх бути вбитим По официйний статистици США кожен пятий будинок зазнав озброеного розбийного нападу А ще у американцив е гарна фраза про те що той що купив пистолет стае озброеним настильки як той що купив пианино став пианистом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus