USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Влада далека від правди», - волинський священик на барикадах

24 Січня 2014 09:56
«На Майдані зібрався не електорат, а інтелект!», - впевнений настоятель Свято-Покровської церкви у селі Маяки отець Михайло Бучак. Побувавши на барикадах у Києві, він висловив свою точку зору стосовно того, яка роль Церкви в сучасних суспільних подіях і як він розцінює ці погрози Міністерства культури, інформує «Вісник+К».

Тут виховують віру і самоідентичність

– Я висловлюю свою думку, але не думку всієї Церкви, яку може висловити Собор. Побувавши з Божою допомогою зі священиками на Майдані, побачив кілька речей, які мені приємні. По-перше, це не Майдан 2004 року. Тоді сказав: «Люди стоять за царя, як колись євреї просили Бога дати їм царя». І тим царем вони уявляли Ющенка. Але той Майдан навчив нас вірити, що можна чогось добитися, що ми є люди. Цей – інший. Він має у своєму фаворі дві речі, які колись були написані на фанах повстанської армії: Бог і Україна! Вважаю, що це правильно. Він виховує віру і національну самоідентичність. Мабуть, ніколи люди не вивчили б в такій кількості гімн України, як тепер, і ніколи не мали б такої поваги до державних символів.

Коли Ісус Христос прийшов на землю, учні бажали бачити нове царство, в якому пануватиме народ вибраний. Вони не уявляли, що він приніс інше: моральні християнські цінності! Він навчав любити ворога свого, прощати того, хто ненавидить нас. Оці цінності сьогодні на Майдані, може, не всі ще бачать у серці своєму. Коли там був, було приємно, що зібралися люди дуже виховані. Майдан – це навіть не Європа, від якої я не в захопленні, це європейський добробут плюс українська культура. Це Запорозька Січ у кращому її прояві.

З іншого боку, і це важливо, нинішній Майдан не визнає царів. Це моя особиста думка, але я не сприймаю сьогоднішньої опозиції. Чому? Не бачу в цих людях тих, хто вболіває за народ. Вони вболівають за політику, за свої лозунги. Коли третій чи п’ятий раз ти говориш одне і те ж саме, то люди уже просять сказати щось конкретне. Не бачу в очах опозиційних лідерів любові. А на Майдані зібрався не електорат, а інтелект!

Є ціна, яку повинен платити народ за своє майбутнє

– Поїхав на Майдан, щоб зрозуміти, що відбувається, зробити певні висновки. Якщо ми завтра й не отримаємо те «українське царство», де буде панувати українська ідея і релігійні цінності, однак там наші майбутні українські лідери, меценати, бізнесмени порядні і з вірою в серці. Трошки шкодую, що у нас сьогодні нема Сагайдачного, Полуботка, які б повели за собою українців… Захоплююся Русланою. Це жінка, яка не мріє про владу, яка живе ідеєю. В її очах бачу любов, вона переживає за людей, які там стоять.

На жаль, чомусь коли у нас появляється влада, вона стає дуже далекою від Христа. Правда – то Христос, а влада далека від правди. Не знаю, що нас чекає, буду лише молитися. Готовий сприйняти будь-що: переслідування чи непереслідування. Є ціна, яку повинен платити народ за своє майбутнє. Колись не міг зрозуміти епізод із Біблії. Коли Мойсей водив ізраїльський народ пустелею, піднявся на гору Сінай, отримав заповіді Божі, спустився і побачив, що єврейський народ поклоняється золотому тельцю. Розбивши скрижалі, дав наказ знищити усіх, хто поклонявся тельцю, навіть дітей. Чому так? То була ціна за майбутнє єврейського народу. Кожен робить свій вибір у житті. Ніщо не зупинить студентство – воно готове заплатити за свій вибір. У нього нема страху.

На Майдані п’ятдесят відсотків галичан. Національна свідомість цих людей в крові. Тому і греко-католицькі священики теж з ними. Багато духовенства пройшло ще й європейську школу освіти. А владі, як завжди, ще ж треба знайти крайнього. Легко зробити крайньою УГКЦ, тому що вона поширена у певному регіоні.

Але немає нічого поганого, щоб не виходило на добре. Цей Майдан теж даний нам для чогось Богом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
123 Показати IP 24 Січня 2014 10:12
якого /// вже церква туда свого носа суне
ххх до 123 Показати IP 24 Січня 2014 10:19
бо такі д***ли як ти, бояться свого носа висунути туди.
Остап Показати IP 24 Січня 2014 10:17
Жити треба по чесному, якщо ваш храм в Маяках по документам належить УПЦ, то віддайте його їм,...а не розказуйте про захоплення та героїзм....Розкажіть всім як разом з Ярмольським проводили підробку документів ....А на рахунок майдану... Де ваша Руслана була коли там наступ був??? Дома спала в теплій постельці......
Волинянин до Остап Показати IP 24 Січня 2014 10:29
Остап ти, чи не остап,але в голові у тебе каша.Про Руслану-та ти її нігтя не вартий!.ти ще й досі спиш у теплій постельці,а вона, РУСЛАНА,там на майдані! Оціни себе,а потім спіши оцінювати інших.
на відміну від тебе до Волинянин Показати IP 24 Січня 2014 11:42
тому і написав, де вона , героіня України??
Остапу до Остап Показати IP 24 Січня 2014 22:37
тебе понесло. Усі храми в Україні - українські, бо їх будували українці за українські кошти. А якщо тобі щось не подобається, вали до Кірюши. Ти й так нічого нек тямиш.
Роман до Остап Показати IP 28 Січня 2014 23:32
Отець Петро , то ви?
а Показати IP 17 Березня 2014 15:09
цей батюшка щось перепутав батьківщина християнина на небесах . Христос проповідував Царство Небесне, а не націоналізм. Христос казав підставити другу щоку, якщо бють в одну, а не розбирати бруківку, та кидати на нею на людей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus