USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Вода йде навіть з колодязів!» Еколог попередив, що Полісся перетворюється на степ

15 Грудня 2019 17:35
Глобальне потепління вже проявило себе в Україні – Полісся та північні регіони країни за кількістю опадів перетворюються на степову зону, таку як Херсонщина.

Про незворотні наслідки зміни клімату в Україні попередив еколог Олександр Соколенко в ефірі ObozTV.

Коментуючи різке обміління озера Світязь на Волині, еколог нагадав про те, що вода потроху йде навіть з колодязів.

«А то, що у людей немає води в колодязях?! Що ця ситуація характерна для всього Полісся? У тому числі для Київщини і навіть міста Києва. Пов’язано це зі зміною клімату», – зазначив Соколенко.
Обмілілий Світязь

Він нагадав, що в поточному 2019 році у Києві всі місяці, за винятком травня, були дефіцитними за кількістю опадів.

«Така тенденція спостерігається щороку. Наше Полісся і північ України сьогодні перетворюються за кількістю опадів на степову зону, таку як Херсонщина», – наголосив експерт.
«Все це сприяє скороченню водних запасів. Рівні ґрунтових вод падають, річки та озера міліють. Про це знають практично всі люди, що мешкають на Поліссі. Це глобальна проблема. А якісь локальні умови тільки погіршують стан, зокрема і Шацьких озер», – констатував Соколенко.

Вчені розцінюють зміну клімату як загрозу для існування людської цивілізації. Станом на жовтень 2019 року середня світова температура вже була на 1,1 градуса вищою, аніж в доіндустріальну епоху наприкінці 18 століття. Експерти застерігають, що глобальне потепління призведе до збільшення числа природних катаклізмів і посилення інтенсивності стихійних лих – від повеней до посухи.

Зараз на сайті президента України розміщена петиція із закликом врятувати знамените озеро Світязь, яке висихає рекордними темпами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
"еколог" Показати IP 15 Грудня 2019 18:09
не в глобальному потеплінні справа. Скільки такі екологи будуть мутити воду. Це процеси які періодично відбуваються. Ось і настав такий період. А ця, наша, цивілізація теж не вийняток, більш розвинуті зникали. Наша цивілізація варварська, якої ще земля не знала. Тому і вна щезне як і попередні!!!!!!!!!!!!!!!!!
План Показати IP 15 Грудня 2019 19:07
На Херсонщині степ був завжди! А тепер там стає пустеля. У Світязі вода зникає із - за свердловин до 100 метрів, які орошують поля лохин. Сусідні озера Чорне і Люцифер не висихають чомусь,бо вода там погана, смердюча, а Світязька цілюща, із сріблом.
Тітка до План Показати IP 15 Грудня 2019 20:07
Озеро Люцифер? Ну і жарт! Чи не знання правильної назви. ЛЮЦИМЕР!!!!! Правильна назва озера.
Доктор Шацький 33 см до Тітка Показати IP 15 Грудня 2019 21:41
Люцифер, Люцифер ....
Нептун Показати IP 15 Грудня 2019 19:46
Коментар засланого козачка ! Ну дуже вже читається замовний характер т. з. інтерв'ю ! Намагання перевести вектор, перекласти відповідальність, відбілити винних дуже примітивним і не професійним тлумаченням серйозної проблеми. Наступного літа самі шацькі баби з пончиками порвуть дирекцію і місцеву владу на шмаття за то, шо довели Світязь до ручки - пончики черствіють . В Мертвому морі сьогодні більше води, ніж в живому Світязі ! Прийде весна - будемо саджати !
К.лучанин Показати IP 15 Грудня 2019 20:01
А скільки колодязів набурили "продвинуті", щоб качати воду з надр? Все робиться безконтрольно з боку держави,очевидно, ще до цього не дійшли на законодавчому рівні- а треба приймати рішучі міри. Явище буріння скважин приватниками набрало вже масштабного характеру- вже майже масово це роблять. А водичка з надр - це народне багатство. Полісся - не виняток. Ті хто набурили скважини, повинні платити податок за воду. Де дозволи на буріння колодязів? Ніхто це не контролював природоохоронними органами. А потім дивуються , чухаючи потилицю, куди дівається вода . Це одна із причин в заповіднику. Де ступає нога людини ,там починається бардак, особливо в Україні. Я думаю, що Світязь чекає важка доля від людини, зараз це особливо помітно!
Анонім Показати IP 15 Грудня 2019 20:20
Вже тридцять років проживають все що залишила Радянська Влада, не вкладуючи ні копійки на розвиток та збереження.
українець Показати IP 15 Грудня 2019 20:21
Всім цим катастрофам ми повинні "подякувати" московським совєтам,за 100%меліорацію Полісся.Їм було мало землі і вони осушували де тільки було якесь болітце,не думаючи,що то є свй мікроклімат,(а Зона Полісся це не мікроклімат,а клімат пів України),таким чином зруйнували цілу екосистему.І маємо те,що меємо.Коли природа знову відтворить первозданний клімат,одному Богу відомо.Хіба-що позакривати всі шлюзи на всіх каналах.Але слово за спеціалістами.
Отакої... до українець Показати IP 15 Грудня 2019 21:09
оз, Пісочне поруч ,не міліє,люди туди рибу пускають...
Дідусь Показати IP 15 Грудня 2019 21:04
Радянська влада залишила у спадок не тільки вугрі в озерах, лосів у лісах, а й рибзавод в Шацьку, пароплав у Світязі, аеродром для посадки літаків санавіації!
Евріка ! Показати IP 15 Грудня 2019 21:29
Два взаємопов'язаних явища : міліє розум у господарів парку і влади - відповідно міліє і озеро ! Підтверджено наяву ! Видно неозброєним оком, шо одно, шо друге !
123 Показати IP 15 Грудня 2019 23:56
Ніяк совок не лишить ваші мізки. Прикро що стільки лишилось тих хто спить і бачить СРСР. Ніяк розвиватись не хочуть.
Їван до 123 Показати IP 16 Грудня 2019 09:47
Люди добрі, та вам до того "совка" - як до неба рачки!!! За неповних 30 років т. зв. "незалежності" ви і тисячної долі не построїли того, що построїв совок. Огляньтесь навкруг - одні розрухи, розвалини. Що-що, а совок точно не допустив би такого. Ви гоните на совок, що построїв меліоканави - так вони ж і забезпечували життям групу шацьких озер. За ними дивились, їх доглядали, і озера були в порядку. А так все нафіг розвалити, розтягнути, закинути - і ви хочте, щоб був порядок? "Розвиватися не хочуть" Так розвивайтесь, хто вам не дає? Совок поганий, бо построїв канави - так позасипайте їх і постройте щось краще. Зруйнували екосистему - будь ласка, відбудуйте!!! Втріть носа отому совку своїми продвинутими технологіями, а не просто нюняєте, як було погано, а натомість нічого в кращу сторону не робите
Юлія Показати IP 18 Вересня 2020 23:22
Потрібно було менше бурштину копати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus