USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Вогонь незалежності» польські харцери привезуть із маневицького села

2 Листопада 2016 15:54
3 листопада з польського міста Згєж (Лодзинське воєводство) відправиться делегація до села Костюхнівка Маневицького району. Вже 16 років поспіль польські скаути (харцери) їздять на Волинь, аби запалити там символічний Вогонь незалежності на цвинтарі легіонерів. Урочище Польський лісок стало історичним місцем: там 4-6 липня 1916 року відбулася Костюхнівська битва між військами Австро-Угорщини і Російської імперії. Після церемонії на полі бою харцери на велосипедах повезуть вогонь у лампадках до різних міст Польщі, подолавши майже 700-кілометровий маршрут.

Урочистості відбудуться вранці 5 листопада на кладовищі польських легіонерів у маневицькому лісі. На цвинтарі будуть присутні представники місцевої влади, духовенства, місцеві жителі, молодь і посадовці з Польщі. У цей день можна відвідати поле битви, зал традицій у «Центрі діалогу Костюхнівка», презентацію археологічних досліджень. Цього року вперше участь в естафеті також прийматимуть волинські скаути: вони доставлять запалені лампадки у Луцьк, Рівне і Здолбунів.

Бій під Костюхнівкою – найбільше зіткнення сил під час Брусиловського прориву, він вважається найдовшим і найжорстокішим в історії польських військ, які служили в австрійській армії. Тоді польські легіони маршала Юзефа Пілсудського, що налічували до семи тисяч воїнів, мали стримати понад 25 тисяч російських вояків. Таким чином вони забезпечували відступ австрійській армії. У цій битві дві тисячі польських воїнів загинули й отримали поранення.

Маршрут велоестафети, що вирушить із Костюхнівки, буде проходити через Грубешів, Люблін, Островець, Радом, Варшаву, Лодзь. Зрештою 11 листопада, у День незалежності Польщі, вогонь із Волині запалять у Згєжу, на Костюхнівській плиті, встановленій на могилі Невідомого солдата.

До речі, крім того, що поляки впорядковують кладовища легіонерів на Волині, вони також зацікавлені в сусідській співпраці. Так, у 2010-2011 роках у Костюхнівці запрацював центр діалогу у будівлі колишньої польської школи, відремонтованій завдяки підтримці польського Сенату та спонсорів. У 2010-му між органами місцевого самоврядування регіону Лодзь та Волинської області була підписана угода про співпрацю. Раніше також підписані угоди про партнерство міст Згєж, Легіоново, Oжиш і Згєрського району з Ковелем, Маневичами, Володимир-Волинським та Маневицьким і Ковельським районами. Всі ці угоди реалізуються в економічній та інвестиційній сферах, співпраці молодіжних організацій, взаємних навчально-тренувальних візитах.

Маргарита ПОЛОНСЬКА

Лодзинське воєводство
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus