USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Володимир Лис розповів про інцидент на Шацьких озерах

3 Серпня 2014 19:00
Журналіст і письменник, народний синоптик Володимир Лис нині перебуває на лікарняному зі струсом мозку, - повідомляє «Радіо Свобода».

Нагадаємо, 26 липня відомого письменника та патріота Володимира Лиса побили російськомовні шовіністи. Інцидент набув розголосу лише після того, як обласні депутати ухвалили звернення до правоохоронців щодо розслідування цього факту.

Неприємна подія трапилася поблизу його рідного села, де щороку на місці бою повстанців із нацистами відбувається патріотичний табір під назвою «Згоранська варта».

ЩО САМЕ СТАЛОСЯ НА БЕРЕЗІ ВЕЛИКОГО ЗГОРАНСЬКОГО ОЗЕРА?

Як розповів сам письменник, після панахиди на місці бою та освячення пам’ятного хреста він повертався до батьківського дому. Через певний час за його спиною з’явилися чоловіки, які розмовляли російською. Обговорювали щойно проведену «Варту», називаючи її учасників фашистами. Письменник розповідає, що не змовчав лише тоді, коли його переслідувачі кинули провокативну фразу: «Там их, наверно, человеченой кормили. Здесь это только и жрут». Тоді він повернувся і спокійним тоном зробив молодикам зауваження. Між ними зав’язалася суперечка.

Коли Володимир Лис навів аргумент, що навіть генерал Лукін говорив про те, що Бандера був у концтаборі Заксенгаузен, один з чоловіків витяг руку з кишені і наніс удар кастетом по обличчю. Журналіст упав, один з нападників вдарив його ногою, і всі вони рушили до джипа, який стояв за метрів двісті від місця події.

28 липня Володимир Лис опублікував статтю на шпальтах газети «Волинь». У ній він висловлює припущення, що нападниками були немісцеві люди. В останньому розділі статті йшлося про інцидент. Цієї інформації не помітили правоохоронці. Тож колега Володимира Лиса, депутат обласної ради Валентина Блінова 31 липня озвучила на сесії обласної ради запит-заяву до обласних прокуратури, міліції та СБУ.

ЗВІДКИ НА ВОЛИНІ РОСІЙСЬКІ ШОВІНІСТИ?

Валентина Блінова зауважує, що даний випадок потрібно ретельно розслідувати не лише через напад на журналіста. Адже їй час від часу телефонують виборці, які повідомляють про появу на території області невідомих осіб, котрі поводять себе підозріло. Зокрема, ще місяць тому незнайомці об’їжджали села Старовижівського району і пропонували місцевим мешканцям за сто доларів підняти над сільрадою прапор Росії. Однак тоді на ці повідомлення ніхто не зреагував, розповідає депутат.

Депутати підтримали запит і проголосували за те, щоб начальник обласного управління Служби безпеки у сесійній залі прозвітував про роботу свого відомства щодо забезпечення безпеки волинян. Прес-служба управління СБУ Волині повідомила Радіо Свобода, що про інцидент правоохоронці знають лише із озвученого запиту, і чекають, що їм надійде офіційний запит від обласної ради. Мовляв, лише тоді можна почати реальні слідчі дії.

ПРАВООХОРОНЦІ: ІЗ ЗАЯВАМИ ПРО ПОБИТТЯ НЕ ВАРТО ЗВОЛІКАТИ

Тим часом Володимира Лиса відвідали працівники міліції, котрі попросили його написати заяву або ж пояснення про те, що травма сталася через нещасний випадок. Володимир Лис жодної з цих дій не зробив. Адже вважає, що, згідно чинного Кримінально-процесуального кодексу, правоохоронці повинні порушити справу, якщо відповідні факти оприлюднені через ЗМІ. Самі ж вони упевнені, що час для оперативного розслідування упущений через зволікання самого потерпілого.

У розмові з Радіо Свобода журналіст заявив, що його обурюють статті в проросійських інтернет-виданнях про те, що побиття вчинили російськомовні волиняни. Він допускає, що це могли бути тимчасові переселенці або туристи зі Сходу, які відпочивають на Шацьких озерах Волині.

Головний спеціаліст Волинського штабу з питань переселення біженців зі Сходу та Криму Наталія Геращенко повідомила, що офіційно до Любомльського району прибули всього чотири біженці зі Сходу і двоє – з Республіки Крим. Хоча реально східняків, які перебувають тут без реєстрації, набагато більше, зазначають у штабі.

Після широкого розголосу факту побиття волинська громада рішуче заявляє про те, що домагатиметься, щоб чоловіки з Донбасу, які прибули на Волинь «пересидіти» тут війну, негайно поверталися додому та були призвані до армії. Ці заклики, у зв’язку з побиттям Володимира Лиса, підтримала письменниця Марія Матіос, а голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вимагає від Міністерства внутрішніх справ негайного розслідування цього факту та покарання винних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
українець Показати IP 3 Серпня 2014 19:23
хто така загадкова марія матис?
Анонім до українець Показати IP 3 Серпня 2014 19:28
З тобою ВСЕ ЯСНО.
віра до українець Показати IP 3 Серпня 2014 19:39
Які дрімучі...... Пане Володимире, якщо читаете, ці коментарі, то хочу сказати Вам, що не всі отакі, багато украінців добре знають Вашу творчість, тримайтеся, будьте здорові, творіть, вірю, що поборемо!!!
лох до українець Показати IP 3 Серпня 2014 20:27
Це що за такий темний "українець", що Марії Матіос не чув? А Шевченка знаєш?
Бомжам Показати IP 3 Серпня 2014 20:36
Гнати ср.....их біженців з Волині
Лучанка Показати IP 3 Серпня 2014 20:39
Розвалили свою Лугандонію, тепер на відпочинок сюда приперлись.Підтримаю пост вище, гнати їх як тарганів
Дуга Показати IP 3 Серпня 2014 20:48
до нас на роботу шавка з Северодонецка влаштувалась, подивишся на неї: маленьке, спите і ручкі трясуться, проте винні у її бідах всі інші.Веселе життя їй обіцяю))))Перевоспітаєм))))
Волинянин Показати IP 3 Серпня 2014 20:56
Обласна рада повинна проголосувати за заборону проживання на Волині біженців терористів
Оксана Показати IP 3 Серпня 2014 22:05
Те, що побили і винні мають бути наказані беззаперечний факт. Але невже він старий комуняка не знав, що заяву в міліцію треба писати, невже важко 102 було набрати?
моня до Оксана Показати IP 4 Серпня 2014 00:00
Підтримую повністю вас,добре пам'ятаю його камуністічєскоє прошлоє..Можна в архівах стару пилюку поворошить..чи на горищах пориться..Волинь савєтскую почітать...по старому звичаю ..на горшку..а так піарнуться можна..вже патріот ..
нушонибуть Показати IP 3 Серпня 2014 22:13
Дали псди, а заяву писати не хоче, тільки через інтервью.. Я звичайно проти рашистів, але і такі манси не одобрямс.
петро Показати IP 3 Серпня 2014 23:04
Лиса після цього завезли до лікарні(удар був кастетом), до того ж про його побиття ,чи не тиждень пишуть. А міліція,як була ледачобандюжною так і залишилась. Та ті ментяри повинні були самі слідкувати,яке бидло заіздить у Волинь і охорняти волинян від паскуд. А тих ,що побили Лиса,очікуе страшна вендета.
ааа до петро Показати IP 4 Серпня 2014 17:45
то що ти пропонуєш-щоб міліція стояла на початку Волинської області і всіх пасажирів машин пропускала через психологічний тест?!!
моня Показати IP 3 Серпня 2014 23:51
Cтаття темна.і справа темна..Багато неясного,лікарня про даний випадок мусить зразу поставити до відома міліцію.Якщо було так зроблено і міліція не прореагували хто винний зразу стане ясно.А пану Лису в ображену позу ставати не варто.слідчому навіть не обов"язково писати,можна лиш підписати..На рахунок переселенців,серед них є і багато справжніх патріотів України.Нічого всіх стригти під одну гребінку.треба всім дивитись за приїзджими і правильно реагувати.Для мене ті страдальці з Ратного,які дороги перекривають не менші вороги і яка собака ними заправляє? Не з батькастану цим режисують.Не дійшло нашим баранам депутатам закрить кордони з мутним саюзом? Може вже давно пора?
махно Показати IP 4 Серпня 2014 00:51
А что разве в Шацких озерах раки перевелись?? Их же кормить нужно.
порада Показати IP 4 Серпня 2014 07:06
Кілька років тому спостерігав подібну картину на привокзальній площі в Луцьку. У вечірню зимову пору інтелігентного вигляду чоловік зробив зауваження трьом молодикам, які ледве тримались на ногах. В ту ж хвилину він був збитий з ніг важким кулаком з криком "заасфальтіруєм бандеровца!". Лис в такому квітучому віці так і не зрозумів, що в наш важкий, аморальний, бездуховний час не варто чіпати лайно і прямо на вулиці доводити йому якісь свої концепції. Це дає такий же результат, як плювати в стіну.
Змія до порада Показати IP 4 Серпня 2014 11:44
з іншого боку, якщо таке лайно всі боязливо обходитимуть, воно вилізе всім на голову. Просто порібно, щоб активізувалась робота патрульних, вкотре цікаво де в Луцьку та довбана муніципальна дружина, про яку стільки трандьожу, а в очі її ніхто ніколи не бачив, взагалі таке враження що серед білого дня в обласному центрі можуть з легкістю облаяти, обхамити, побити, обікрасти і як у дикому лісі, на допомогу сподіватись марно. Добре , що і у Лиса і в того чоловіка, про якого ви розповідаєте, вистачило хоробрості зробити лайну зауваження, а завдання правоохоронних огрганів виявити те лайно і так відметелити, щоб запам"ятало надовго і собі подібному переказало - звичайно не по європейськи, але ж і лайно у нас місцеве, яке розуміє тільки тоді, кроли по пиці отримає.
аминь Показати IP 4 Серпня 2014 17:49
Школа шо старого пердуна комуняку не утопили в гарному озерцю.
Месник Показати IP 5 Серпня 2014 00:31
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus