USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Володимир Великий міг народитися на Волині, – дослідники

19 Червня 2015 15:39
Неподалік Володимира-Волинського розшукали ймовірну батьківщину хрестителя Київського Русі Володимира Великого. Йдеться про сучасне село Будятичі. Про це детальніше - у проекті «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK.

Село Будятичі розташоване за 22 кілометри на південний захід від Володимира-Волинського. Згідно з однією з останніх версій, саме тут народився майбутній князь Володимир Святославович. Ряд дослідників говорять, що сюди княгиня Ольга відіслала мешкати Малушу, яка мала народити позашлюбного сина від Святослава Хороброго.

«Тут знаходився палац Добрині Нікітіча, який був рідним братом ключниці княгині Ольги Малуші, – розповідає дослідник Євген Кліндухов. – У цей палац у селі Будятино (стара назва села, – ред.) княгиня Ольга і вирішила відправити Малушу, щоб та народила і зберегла позашлюбну дитину».

Саме сучасне село Будятичі, вважають місцеві дослідники, найкраще відповідає літописній згадці про село Будятино, де за Никонівським літописом народився Володимир Великий.

«Назва села зазнала декілька асиміляцій, навіть сьогоднішнє словесне закінчення назви Будятичі говорить про те, що його заселяли вихідці з Київщини – русичі», – пояснює Євген Кліндухов.

Хоча найдавніша документальна згадка про Будятичі датується тільки 1450-м роком, однак артефакти свідчать про давні поселення у цьому краї.

«Будятичі виникли дуже давно, бо під час копання криниць знайшли ріг носорога і кістки мамонта, – коментує дослідниця Мирослава Романюк. – Перші поселення, які тут виникли, були слов’янськими. Люди жили у будинках, які нагадували собачі буди. Тож назва «Будятичі» походить саме від того, якими були місцеві помешкання».

Волинські дослідники припускають, що радше за все, саме звідси родом не лише Володимир Великий, його матір Малуша, а, ймовірно, навіть княгиня Ольга.

«Це логічно, що Ольга могла відправити Малушу до своїх рідних місць. Куди ж можна відправити свою невістку? На батьківщину, на землі, які добре знаєш. Тим паче, і Малуша походить із волинського боярського роду», – припускає історик Олена Бірюльова.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бандерiвка Показати IP 19 Червня 2015 16:20
Не дуже правдоподiбно як на мене.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus