USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волонтерам із Луцька вручили нагрудні знаки

5 Грудня 2016 12:59
25 українським волонтерам вручили нагрудні знаки «Волонтер України». Серед них і двоє волинських – Раїса Феденчук та Геннадій Щербак.

«Ця нагорода буде щорічною. Тішимося, що отримали її першими. Зустріли там людей, з якими були знайомі віртуально, а тепер познайомилися наживо», – каже Геннадій.

Пані Раїса запевняє, що не так рада тій нагороді, як тому, що змогла поспілкуватися й побачитися з таким ж, як вона, волонтерами. Це не перша нагорода, яку отримала жінка. Минулоріч лучанку було удостоєно медалі «За любов і жертовність до України» від Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Сплела для солдатів 525 пар шкарпеток

83-річна лучанка Раїса Феденчук має золоте серце. Жінка за три роки вив’язала понад 500 пар шкарпеток для солдатів. Каже, що не могла стояти осторонь, коли в країні біда. Хотіла хоч чимось допомогти нашим воякам.

«Мені здається, що не так уже й багато я роблю. Але як добре відгукуються про мою роботу солдати! Кажуть, що їх дуже зігрівають ці шкарпеточки. Коли перші в’язала, то переживала. Думала, може, дуже товсті будуть чи завеликі. Та й нитки різні: то рябі, то смугасті. А хлопці сміються й жартують: «Так навіть цікавіше». Черевики воякам дають на два розміри більші. Тому що товстіші шкарпетки, то тепліше», – каже пані Раїса.

Жінка у кожну пару шкарпеток вкладає молитву або брошуру на релігійну тему. Каже, що це допомагає бійцям на передовій.

«Шкода хлопців. Завжди молюся за наших вояків. Адже знаю, як це боляче – втратити рідну людину. Бо кілька років тому поховала доньку. 16 років минуло, як не стало мого чоловіка», – бідкається бабуся.
Раїса Феденчук усе життя пропрацювала педіатром. На пенсію пішла у 70 років. Тож перед її очима виросло не одне покоління волинян.

«Люблю працювати. Мені завжди було важко без роботи. Тому не перестаю трудитися. Щодня в’яжу. А стала це робити, відколи розпочався Майдан. Усе життя пропрацювала з дітками. Часто спілкувалася з мамами, знаю, як вони переживають за своїх чад. Серце не витримує, коли хлопці мерзнуть, адже то чиїсь діти», – каже волонтерка.

Жінка родом із Білорусі. Вона розповідає, що її сім’я жила бідно – так, як усі після війни. Тримали овець. Тому батьки одягали дітей у в’язані речі.

«Це були післявоєнні роки, треба було для сім’ї старатися. З усім доводилося працювати. І косиночки шити, і спіднички, і платтячка. Адже нас було п’ятеро. Тому в’яжу з дитинства. І своїм малюкам в’язала. Коли почула, що бабусі теж можуть допомогти бійцям, то дуже зраділа. Подивилася, які у мене нитки є, зв’язала шкарпетки й віднесла до волонтерів», – розповідає рукодільниця.

Раїса Володимирівна спочатку в’язала зі своїх ниток. А вже потім звернулася по допомогу до Волинського центру допомоги бійцям АТО. Зараз їй приносять в’язані речі, жінка їх розплітає і з цього в’яже шкарпетки.

«Я в Україні живу з 1952 року, відколи стала студенткою Львівського медінституту. А з 1962 року проживаю у Луцьку. Україна – моя батьківщина. Вірю, що тільки спільними зусиллями здолаємо ворога», – переконана Раїса Володимирівна.

Розшукує полонених та зниклих вояків

Геннадій Щербак – переселенець з Луганська. Чоловік разом із сім’єю покинув рідний дім, адже був змушений утікати від переслідувань сепаратистів. Аби не залишатися осторонь проблем країни, почав допомагати волонтерам «Обласного координаційного центру з надання допомоги учасникам АТО». Нині чоловік є головою ГО «Мирний берег» і розшукує полонених та зниклих бійців.
У Луганську Геннадій Щербак мав будівельний бізнес. Коли розпочався Майдан, чоловік разом з дружиною та чотирма доньками щодня виходив на мітинги. Однак, коли на українських активістів розпочалося полювання, Геннадію довелося втікати зі сходу разом із родиною.

«Ми усією сім’єю ходили на мітинги. Ніколи не приховували своїх переконань. У нас все забрали – офіси, склади. Приготували сумку на випадок, якщо треба буде втікати. Узяли тільки найнеобхідніше. Сусідка зателефонувала й попередила про небезпеку, сказала, що приходили люди з автоматами. Так ми залишили на цій квартирі усе, що нажили, виїхали з міста й переїхали до Луцька. Тут нам допомогли волонтери. Дали продукти на перший час і винайняли квартиру на кілька місяців», – каже чоловік.
Відразу після переїзду Геннадій взявся волонтерити. Спочатку збирав бронежилети та пайки для солдатів, а вже потім почав координувати вивезення людей зі сходу. Після цього разом із волонтеркою Тетяною Должко почав допомагати переселенцям. Чоловік каже, що за цей час вдалося зробити чимало, зокрема, створити громадську організацію, яку нині очолює.

«Зараз до ГО «Мирний берег» належить 14 людей, які перебувають у різних містах. Ми назбирали багато матеріалів. Опитали понад 200 людей, є відео та аудіозаписи фактів злочинів, катувань, розстрілів за участю громадян Російської Федерації у цій війні. Через два місяці готуватимемо звіт «Розстріляні та закатовані на Донбасі», де буде все це висвітлено. Хочемо у цей звіт додати ще тему, яка стосуватиметься тих людей, які пережили полон двічі, а також їхніх сімей», – розповів волонтер.

Зі слів чоловіка, йому та його сім’ї довелося розпочинати усе з нуля тут. Адже найближчим часом вони не можуть повернутися додому.

«Наш дім – там, – каже Геннадій Щербак. – Ми його любимо. Хотіли б повернутися, але розуміємо, що зараз ми туди не потрапимо. Ми не ті люди, які пристосовуються до іншого життя. Сподіваємося, що колись повернемося додому. Хтось каже, що на сході люди погані, тому сюди перебираються, мовляв, тут добріші. Але це не так. Люди усюди різні. І тут є добрі та погані, і там є».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
а Показати IP 5 Грудня 2016 13:03
Замполіта Мудрика знов чомусь не нагородили
замполіт Кобилинськи Показати IP 5 Грудня 2016 13:06
Це ніякий не орден це просто значок, не обманюйте людей бо понесуть його в пенсійний і проситимуть надбавку до пенсії за особливі заслуги перед батьківщиною
Ірина Показати IP 5 Грудня 2016 14:03
Достойні люди! Щирі вітання та велика подяка!
Волонтер Показати IP 6 Грудня 2016 22:31
Два верхних комментария и -18 лайков последнего сделал отстой Волыни, существа не сделавшие для этого мира ничего полезного, как только каптящие воздух.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus