USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинян запрошують на диктант національної єдності: сьогодні об 11:00

9 Листопада 2015 09:52
У День української писемності, сьогодні, 9 листопада об 11:00, відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності. Перевірити свої знання з української мови та долучитися до акції зможе кожен охочий, передає портал "Мій дім Україна".

Всеукраїнський диктант національної єдності — це унікальна подія, яка традиційно відбувається на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, минулоріч уперше за 14 років диктант писали не за призи чи премії, а лише в ім'я ідеї - усі кошти, замість призів,було вирішено переадресувати бійцям АТО.

Цього року буде ювілейний, вже п’ятнадцятий диктант і вперше він матиме статус міжнародного, - повідомила «Радіо Свобода» ведуча спецпроекту «XV Радіодиктант національної єдності» Аліна Акуленко.

«Цього року писатимуть диктант в Китаї. Наприклад, Шанхай і Гуанчжоу вже про це повідомили. Писатимуть диктант в Австралії, також на кількох локаціях у Польщі. Зокрема радіо «Люблін» буде робити свою власну величезну трансляційну програму на всю територію Польщі», – зазначила Акуленко.

«Завдяки телебаченню цього року найімовірніше диктант зможуть написати також люди, які мають вади слуху», – пояснила ведуча спецпроекту.

Як повідомила заступник генерального директора НТКУ Дар’я Юровська, вперше радіодиктант транслюватиметься в телеефірі.

Текст диктанту за традицією диктуватиме автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко з Хрещатика, 26, де працює Національна телерадіокомпанія України.

Однак цього разу організатори диктанту працюватимуть ще й на виїзній локації в аудиторії імені Михайла Максимовича в Київському національному університеті. Тут диктант писатимуть спеціально запрошені учасники: політики, громадські та культурні діячі, митці, учні київських шкіл і студенти університету. До заходу також долучиться заступник голови КМДА Ганна Старостенко. Акція триватиме з 10:10 до 11:50 години.

Як правило, для диктанту надається авторський текст, що складається зі 160–170 слів. Диктор читає текст у прямому ефірі двічі.

Для перевірки слід надіслати диктант протягом двох днів на адресу Українського радіо: 01001, Київ-1, вул. Хрещатик 26 або дочекатися, поки текст з’явиться на сайті та перевірити власноруч. До розгляду приймаються лише рукописи. Для переможців, які напишуть диктант без жодної помилки, підготовлені спеціальні призи — книги з автографами авторів.

Для того, щоб написати диктант самостійно, необхідно 9 листопада об 11:00 зайти на сайт Українського радіо за посиланням: http://nrcu.gov.ua/та налаштувати комп’ютер на прямий ефір за датою.

Також в ефірі «UA. Перший» диктант транслюватиметься з сурдоперекладом, щоб якомога більше людей із вадами слуху мали змогу долучитися до написання.

Чиновників Донецької ОДА навчатимуть української мови

До слова, для працівників Донецької облдержадміністрації з наступного тижня діятимуть безплатні курси з вдосконалення української мови. Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"З наступного тижня для працівників Донецької облдержадміністрації розпочинаються безкоштовні курси з вдосконалення української мови", - написав П.Жебрівський.

З його слів, відвідування курсів буде цілком добровільним.

"Водночас усіх заохочую та стимулюю працювати над собою і використовувати рідну мову не тільки в професійній сфері, але й у побуті", - додав він, передає УНН.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ВІДОМІ ЛУЧАНИ ПИСАЛИ РАДІОДИКТАНТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анатоль_ Показати IP 8 Листопада 2015 13:30
Буду писати того диктанта!!!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 8 Листопада 2015 17:13
Ну, звісно, ти може і спроможний написати диктант. Тільки в часи коли я навчався, починаючи з п'ятого класу диктанти вже не писали.
Сем до Анонім Показати IP 8 Листопада 2015 21:39
І Букваря курити починали...
Анонім Показати IP 8 Листопада 2015 19:59
Любопытно, что обозначают слова "налаштувати комп’ютер на прямий ефір за датою"?
Василь Показати IP 9 Листопада 2015 10:44
ааа, сайт радіо не відкривається
Таня Показати IP 9 Листопада 2015 11:25
Писала диктант з першого національного каналу. Там були страшенні обриви. Неможливо було чітко послухати, а потім записати текст, який читав диктор.
Me Показати IP 9 Листопада 2015 12:21
Якби хотіли зробити цю справу нормально, то протранслювали хоча б на радіо Луцьк. Усі б без перешкод долучились до заходу. А то сайт з радіо не працює, УТ1 онлайн теж з переривами.
Василь Показати IP 9 Листопада 2015 12:48
Що я помітив - диктант, який я писав з прямого ефіру по радіо та диктант (звуковий файл), скачаний пізніше із сайту українського радіо http://www.nrcu.gov.ua/Dyktant - ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ!!!
Анонім Показати IP 10 Листопада 2015 16:19
а коли можна перевірити написане?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus