USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Волинянам радять активніше впроваджувати християнську етику в школах

2 Квітня 2015 22:22
Вивчати основи християнської етики починаючи з дитсадка та зробити викладання предмета обов’язковим в усіх без винятку школах пропонували під час засідання Громадської ради при Міносвіти у Луцьку.

Про це йшлося під час виїзного засідання Громадської ради по співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти та науки 2 квітня у Луцьку.

Як зазначив голова ради Володимир Марущенко, основні проблеми, які визначила у своїй діяльності рада, – розвиток та впровадження предметів духовно-морального спрямування у ДНЗ, середній школі, вищій школі та професійно-технічній освіті, а також визнання державою вищих духовних навчальних закладів. Раду створювали з метою побудувати майданчик для діалогу представників церков та релігійних організацій, представників держави та навчальних закладів щодо духовно-морального розвитку суспільства та впровадження предметів духовно-морального спрямування у виховний процес.

Потреба у виїзних засіданнях, з його слів, виникла тому що останніми роками спостерігають негативні тенденції, зокрема, зменшення кількості дітей та навчальних класів, в яких викладають предмети духовно-морального спрямування. Волинську область обрали для виїзного засідання, тому що ця область є однією з областей, де процес впровадження таких предметів відбувається доволі активно. Так, у 2013 році облрада ухвалила рішення про обов’язкове вивчення предметів духовно-морального спрямування у школі.



Серед проблем, які заважають тому, щоб предмети духовно-морального спрямування набирали популярності, – інертність релігійних організацій, байдужість батьків, від яких залежить, чи викладатиметься християнська етика в школі. Органи місцевого самоврядування, очільники районних управлінь освіти та директори шкіл є людьми, від яких залежить, наскільки швидко відбуватиметься впровадження предметів духовно-морального спрямування.

Відтак, засідання громадської ради спрямоване на те, щоб розпочати діалог про те, на якому етапі зараз впровадження предметів духовно-морального спрямування в області. які є недоліки та успіхи, які методики викладання християнської етики існують та що гальмує впровадження цих предметів.

Перший заступник голови облради Олександр Пирожик зауважив, що під час сьогоднішньої сесії облради вдалося зламати ще одну радянську традицію – відзначення дня 9 травня як «дня побєди». Відтак, відзначатимуть 8-9 травня Дні пам’яті жертв Другої світової війни. Також депутати вирішили звернутися до ієрархів та священнослужителів церков усіх конфесій області з проханням відслужити у ці дні молебні за українців, які стали жертвами Другої світової війни, усіх загиблих за волю та незалежність України, Героїв Небесної Сотні та військовослужбовців, які полягли, захищаючи Україну від російського агресора на сході.



Він наголосив, що під час війни з Росією, потрібно вдаватися до певної мілітаризації навчально-виховного процесу, робити акцент на національно-патріотичному вихованні. Збалансувати цей мілітарний ухил, на його думку, можна викладанням предметів морально-духовного спрямування.

Під час засідання лунали думки про те, що викладання християнської етики потрібно запровадити в усіх без винятку школах країни, а батьки дітей, які не бажатимуть, аби їхні діти вивчали цей предмет, зможуть відмовитися від нього (в такому разі їхні діти вивчатимуть курс світської етики). Це пропонував доктор педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Острозька академія» Василь Жуковський, наголошуючи, що Україна – християнська держава. З його слів, найбільше в духовно-моральному вихованні заважає почуття меншовартості. На його думку, християнську етику варто починати вивчати в дитсадках, адже, мовляв, п’ятикласники, які сидять в соцмережах та володіють всіма нецензурними словами, вже є сформованими людьми, яких можна не виховувати, а лише «ламати».



Своєю чергою, головний спеціаліст департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки Раїса Євтушенко зауважила, що підтримала б ці пропозиції, але наша держава – поліконфесійна та поліетнічна. Відтак, є чимало церков, зокрема протестантські, віряни яких не завжди погоджуються на те, щоб їхні діти проходили курс християнської етики (вони готової самі навчати дітей християнських цінностей). З її слів, відповідні листи від батьків отримують в Міносвіти. Таким чином, потрібно враховувати інтереси представників різних конфесій.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 45
Анатоль_ Показати IP 2 Квітня 2015 22:26
Згідно Конституції України церква відокремлена від держави та школи.
Корінний лучанин до Анатоль_ Показати IP 3 Квітня 2015 09:32
Ти своєю Наталкою Семенівною дуже відстав у цих питаннях ! Конституція не є ІСТИНОЮ в останній інстанції . ВСЕ ТЕЧЕ ВСЕ ЗМІНЮЄТЬСЯ! Колись у школах ще до совітської злочинної влади викладали ЗАКОН БОЖИЙ і Конституція цьому не заважала! Це більшовики на чолі із відомим террористом, який пішов "ДРУГИМ ПУТЕМ" та повів за собою інших, зробили це відокремлення і проголосили атеїзм - і що із цього вийшло ми всі бачили! Не вивчення ОСНОВ ХРИТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ у школах породжує ОТЕ ДУХОВНЕ ЗУБОЖІННЯ у людях! ЗВИЧАЙНО, що викладання повинно проводитись ненавязливо ,з урахуванням інших конфесій. Якби ти був справжнім ХРИСТЯНИНОМт зі своєю Наталкою Семенівною , то не би писав всякої ДУРНІ, але тобі більшовиками ПОРОБЛЕНО !
анонімус до Корінний лучанин Показати IP 3 Квітня 2015 09:42
давайте викладати основи мусульманської етики
Корінний лучанин до анонімус Показати IP 3 Квітня 2015 10:01
Я ТОБІ ПРО ХОМУ, А ТИ МЕНІ ПРО ЯРЕМУ- так у народі кажуть! Ти хто - МУСУЛЬМАНИН? Ти її , якщо хочеш, можеш самотужки вивчати або звертайся до МУСУЛЬМАН .
Анатоль до Корінний лучанин Показати IP 3 Квітня 2015 10:25
Краще помовчи, якщо у християнський етиці ти нічого не телепаєш. І така в нас думка з Наталею Семенівною що ти взагалі навіть на Службу Божу не ходиш, а тільки п"єш горілку та пиво.
Корінний лучанин до Анатоль Показати IP 3 Квітня 2015 12:23
Слухай невихована недоросль, я старший за тебе по віку і з більшим життєвим досвідом та належною освітою і не тобі синку мене повчати, зрозумів малоосвічений хаме! Ти переївся разом із Наталкою Семенівною рошенівських хімічних виробів, які ти постійно смакуєш цілодобово- про що вже тут писав. А про службу БОЖУ, краще помовчав бо ти не ходиш на неї _ це видно по твоїх дурних коментах. Віруюча людина такого як ти пишеш - НІКОЛИ писати не буде!!!
інна Показати IP 2 Квітня 2015 22:29
такий предмет як християнська етика дуже потрібний у школі, але в школан годин на нього не виділяють
Анонім Показати IP 2 Квітня 2015 22:36
Боже, скільки нероб на цих фотознімках! Скільки здорової робочої сили пропадає!
Анатоль_ до Анонім Показати IP 2 Квітня 2015 22:42
Ваша правда! Кожному з них лопату у ручата та на город! Так як Наталя Семенівна робить!
липа до Анатоль_ Показати IP 3 Квітня 2015 07:08
вам бы все беломорканалы строить. в голове только коммуния?
ку Показати IP 2 Квітня 2015 22:49
Під час війни з росією ми просимо в неі знижку на газ, і відстрочення погашення кредиту, а ще наш президент платить податки на російську армію, маючи бізнес в росіі. Включай логіку і зламай мозок...
Катя Показати IP 2 Квітня 2015 22:53
Кожен раз, коли бачу фотки з таких заходів, то виникає питання - для чого в нас стільки чиновників (починаючи з пань Мишковець і Загреви)? Їм немає що робити, тільки висижувати на таких "зібраннях"? То для чого вони взагалі потрібні?
Мати Показати IP 2 Квітня 2015 23:23
Чому чиновники не питають думку батьків? Це повинен бути факультатив, а не обов'язкове відвідування. І підписи збирають з батьків в принудительно- добровільному порядку. Хоча нема чому дивуватися, в школах ще довго буде таке робитися.
дітей в школах Показати IP 2 Квітня 2015 23:53
катують девятью уроками підряд.додати десятим непотрібний урок бо це мають виховувати батькі і прийдется ще лікарю психіатру годину надати
оооооооооо до дітей в школах Показати IP 3 Квітня 2015 00:24
Прикро, але вищесказаний коментар навіть реченням назвати складно... Одразу видно, що ВАМ у школі уроків бракувало=((((((((((( не знаю катують чи не катують ваших дітей , але , пробачте, ваші ЖАХЛИВІ НЕСТЕРПНІ помилки... розумієте...ҐВАЛТУЮТЬ мою психіку.... тому благаю - перед тим, як висловити власну думку ( самовпевненої "високоосвіченої" особи) - хоча б перечитуйте !!!!!!!!!!
XCON до оооооооооо Показати IP 3 Квітня 2015 09:16
Кому кому так бракувало їх вам. А якщо по темі, то і зараз в школах майже нічого робити, т.к. банально на уроках інформатики у деяких школах вчать як користуватися приладами вводу ( мишка, клавіатура). Ну а на рахунок церкви, вона і так скрізь, і не варто пихати це ще в школу, навіть якщо це буде факультатив( всі ми знаємо які ці факультативи, ага)
Щодо пань Показати IP 3 Квітня 2015 05:53
Світлана Мишковець стала профі. Такі чиновники потрібні. А щодо пані Загреви - то неадекватна поведінка її в колективі- свідчить про певні порушення здоров'я. Дуже страшна і чорна , навіть людиною не хочеться її назвати... Страшно, що таке" людисько" керує структурою , пов'язаною з вихованням. дітей.
думаю до Щодо пань Показати IP 3 Квітня 2015 10:19
Загреву заказали.
Атеїст до Щодо пань Показати IP 3 Квітня 2015 12:03
Щодо пань. Світлана - профі? Чого дивуватися. Самі пацани Янека вчили. Третя влада на Волині змінилася, а вона ще працює. Цікаво, а де люстратори?
Щодо коментаторiв до Щодо пань Показати IP 3 Квітня 2015 12:17
Думаю правий сектор в свiй час перегнув трохи палку об чиюсь голову!
липа Показати IP 3 Квітня 2015 07:10
нужно внушить школьникам, что в загробной жизни они, за коммуналку, будут платить гораздо меньше, чем сейчас их родители. В этом случае их вера в церковь значительно окрепнет.
Мойсей Острозький Показати IP 3 Квітня 2015 07:45
Свята інквізиція
Ursula Показати IP 3 Квітня 2015 08:36
вони там показилися, чи шо? Україна -- світська держава! і якщо вони про це забули, сподіваюся, їм скоро нагадають. максимально жорстко.
Ні стаду Показати IP 3 Квітня 2015 09:51
Церква-то бізнесова структура і чим скоріш вона завербує нових вкладників,тим більше інвестує в себе в майбутньому.Тому так і спішать дітей туманити чим раніш.Ніякого права вибору не дають-в стадо,всіх в стадо.Маніпулювати буде легше стадом.
Корінний лучанин до Ні стаду Показати IP 3 Квітня 2015 10:04
САМЕ ТАК І ПОСТУПАЛИ БІЛЬШОВИКИ- маніпулювали свідомістю і твоєю також! Через це ти став членом свого стада!
корінному Показати IP 3 Квітня 2015 10:07
більшовики плюс християни=одного поля ягоди,не тормози
Корінний лучанин до корінному Показати IP 3 Квітня 2015 10:24
Ти де знак рівності ставиш ? Ти маєш хоч якусь освіту? Читай історію ,то щось хоч трохи будеш знати, бо бачу в школі погано вчився і батьки тобі не розповідали. ВСЕ У ТЕБЕ ЗАГАЛЬМОВАНО !
мама Показати IP 3 Квітня 2015 10:32
Я хочу щоб мою дитину в школi вчили читати , писати,рахувати,щоб вона вiльно володiла iноземною мовою пiсля 11 рокiв вивчення останьоi .А питання духовного виховання я вiзьму на себе .
корінному Показати IP 3 Квітня 2015 10:46
а тебе в школі навили штампами думати-ше одна ознака стадності.
Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 11:26
Не перетворюйтеся у Рашу. Бог повинен бути у душі. А ця показуха наших освітян, які з таким же ентузіазмом насаджували кілька років тому комуністичні ідеї нікому непотрібна. Це пристосуванство. І нічого крім насмішки викликати не може
мама Показати IP 3 Квітня 2015 11:38
Дiти батькiв ,якi дбають про християнське виховання, вiдвiдують недiльнi школи при церквах. А в загальноосвiтнiй школi повиннi давати знання , що дозволять здавати ЗНО без репетиторiв.
Корінний лучанин до мама Показати IP 3 Квітня 2015 12:12
Батьки є різні за освітою, за вихованням, за професійною підготовкою і т.д. і не всі, повторюю , не всі можуть належно виховувати дітей! ПРИЧИНА також в тому, що всіх статки різні і часто -густо дуже! А в школі якщо ввести один урок в тиждень ХРИСТИЯНЬСЬКОЇ ЕТИКИ - то це ,що велика проблема? За смартфонами, компютерами діти скільки часу марнують , ви не хочете помічати. Психологи вже бють на сполох про психічні відхилення у дітей і батьки сприяють цьому. То це , що добре? Всі разом ми утворюємо суспільство в державі , а потім говоримо що у нас так погано в УКРАЇНІ. Якраз через те , що нехтуємо БОЖИМИ ЗАКОНАМИ !
Анатоль_ до Корінний лучанин Показати IP 3 Квітня 2015 12:17
Ще раз тобі кажу-помовчи якщо ти нічого не розумієш у релігійному вихованні. І менше пий горілки-це добра порада тобі від мене та Наталі Семенівни!
Корінний лучанин до Анатоль_ Показати IP 3 Квітня 2015 12:32
ТИ просто ТУПИЙ ХАМ і НЕДОУЧКА- це все що тобі скажу! А за горілку я б тобі добре дав по пиці, бо з дитинства займався спортом , а горілка це твоє захоплення і це видно з твоїх коментів.
Анатоль_ до Корінний лучанин Показати IP 3 Квітня 2015 13:14
культура аж пре з тебе
не "етика" Показати IP 3 Квітня 2015 18:13
Вся християнська етика ,осіта і мораль заключена в корінному лучанину.Просто уособлення,збірний образ цієї "етики".Пиши,пиши,корінний,даби вся "етика" була "на ліцо".
математика Показати IP 3 Квітня 2015 19:35
посібники, зошити, курси, атестації ,переатистації = конкретні гроші конкретним людям.
Християнка-патріотка Показати IP 3 Квітня 2015 22:39
Агов, без паніки! Упродовж тисячоліття Русь-Україна - християнська країна. Сподіваюсь, і в ІІІ тисячолітті залишиться християнською. Основи християнської етики в школах викладають на позаконфесійній основі лише особи з відповідною педагогічною освітою та лише у культурологічному аспекті (без домінування тієї чи іншої конфесії). Програма цієї дисципліни узгоджена із представниками усім традиційних релігійних конфесій України та затверджена Міністерством освіти і науки України. Щодо свободи людини. Власне християнська етика допомагає людині звільнятися від рабства гріха. І ще, християнство - релігія любові, тому насильно скільки не "насаджуй", нічого не вийде. Погоджуюсь. що поведінка вчителя й дорослих - найкраща невербальна християнська проповідь.
))) до Християнка-патріотка Показати IP 3 Квітня 2015 23:40
читайте законы государства, в котором живете. или бегите сами назад в средневековье, но только сами, не тащите за собой всех! отвяжитесь от детей, вы и так окружили их маразмом, оставьте школу-то в покое! не может быть в украинской школе предмета, связанного с христианством, поскольку вы нарушите таким образом конституцию и законодательство, в котором четко написано, что в госучреждении никакого религиозного маразма быть не должно, точка. дома хоть в бубен бейте, ваше право.
до християнки-патріо Показати IP 4 Квітня 2015 08:27
Ні, справді, я в своєму господарстві Се добре перевірив: кожен раб, Як тільки християнство те перейме, Стає покірним, чесним, роботящим, Хоч кия забивай ! (Леся Українка. „Руфін і Прісцілла”, дія 1)
Семен Показати IP 4 Квітня 2015 10:43
коментар було видалено
Сторонній Показати IP 4 Квітня 2015 17:33
Коли читаю ці коменти, то все більше стверджуюся в думці, що вивчати основи християнської етики в школі дуже потрібно. Бо всезагальна ненависть один до одного ні до чого доброго не приведе.
SK Показати IP 4 Квітня 2015 18:24
Рашка теж з цього почала. Якось не маю бажання жити в сцяній рашці №2. Україна це світська держава і крапка. Якщо батьки бажаюсь то нехай ведуть учнів до церковної школи у вільний від навчання час.
сторонньому Показати IP 4 Квітня 2015 22:34
твоя думка-це думка того,кого не питають
Воїн Показати IP 8 Квітня 2018 23:16
Християнство виховує рабів божих, які потім стають рабами світськими. А нам потрібно виховувати ВОЇНІВ, щоб ніякий зайда не посмів на нашу землю святу сунутись. Правду сказав Пирожик, що треба посилити виховання мілітаризації і починати потрібно уже з дитсадків. Ми завжди були козацькою державою, країною воїнів-козаків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus